Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Cultuurtips voor Black History Month

Cultuurtips voor Black History Month

Maart is synoniem voor Black History Month. Naar goede gewoonte wordt tijdens deze maand de zwarte gemeenschap gevierd met een resem events. Daar zitten ook veel straffe culturele uitstapjes in. Een overzicht!

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Pagne Africain: A Pan-African Fabric Exhibition

Un pagne is Frans voor een lendendoek. Een lap stof dat veel mannen in Afrikaanse stammen dragen als enige kledingstuk. Al te vaak wordt deze klederdracht als eenzijdig en typerend voor het volledige Afrikaanse continent afgebeeld.

Pagne Africain wil net de veelzijdigheid presenteren van deze stof en bij uitbreiding ook de volledige Afrikaanse textielcultuur. Naast een reminder dat het Afrikaanse continent sterk uiteenlopend is op het vlak van bevolkingsgroepen en historische achtergronden, toont de modetentoonstelling ook gewoon de pracht van het continent aan.

BHM x AB x Podium 19

De AB organiseert een driedaags festival dat je kan volgen via hun online kanalen en de cultuurzender Podium 19.

De Belgische artiest Badi mag de spits afbijten. Vorig jaar leverde de rapper met de single Mauvaise Ambiance nog de perfecte soundtrack af voor de Black Lives Matter-beweging in België.

Met invloeden uit de rumba bevat Badi's opzwepende sound ook elementen uit de muziek van zijn Congolese roots. Dag 1 belooft dus ambiance, ambiance formidable welteverstaan.

Op de line-up van dag 2 vinden we IKRAAAN terug. Ze omschrijft zichzelf als de Glitter Princess, maar je mag haar gerust ook de Queen van de vaderlandse r&b/soul-trap noemen.

Dat zijn een hele hoop genres, maar haar in 1 hokje duwen, is niet de bedoeling. Vast staat dat het een van de meest inspirerende stemmen in het Belgische muzieklandschap is.

Op de slotdag treedt er nog zo'n grote vrouwelijke belofte van eigen kweek op: Sunday Rose. Met haar single Worst I Ever Had had de Antwerpse met Congolese roots minder dan twee minuten nodig om in 2020 onze harten te veroveren.

Bekijk het Black History Month Festival van de AB ook op Podium 19. Live te volgen op 18 maart, en achteraf gratis te herbekijken via VRT NU.

Great Black Music

Ach, er bestaat zoveel great black music. Denk maar aan de bluesmuzikanten van de mississippi-delta, jazzhelden zoals Charles Mingus, popgenie Childish Gambino, en zeker niet te vergeten, en soullegende Nina Simone. Je zou zo uren kunnen doorgaan.

De tentoonstelling Great Black Music, die speciaal voor De Hallen van Schaarbeek opnieuw werd opgebouwd, vertelt dit buitengewone culturele epos. Het besef dat deze muziek werd gemaakt om te ontsnappen aan de pijn van het racisme maakt het ongelooflijk verdrietig, maar ook oh zo mooi. Een ding is zeker, het heeft de zwarte creativiteit alleszins niet tegengehouden.

Opera en Ballet Vlaanderen

Al je vragen hoe je je moet gedragen op een operavoorstelling behandelden we al. Maar ben je ook nieuwsgierig naar hoe het er achter de schermen aan toegaat bij Opera en Ballet Vlaanderen?

Dan kan je op 5 maart afstemmen op hun Instagrampagina voor een take-over van Lateef Williams en Zoe Hollinshead, twee onversneden topballetdansers uit Amerika die naar Vlaanderen uitweken om er deel uit te maken van "one of Europe’s top ballet companies” (quote New York Times).

Comedyfestival

Ook Soe Nsuki steekt haar handen uit de mouwen voor Black History Month. Verveling staat niet in het woordenboek van dit multitalent: zo is ze dj, werd ze ooit breakdancekampioen van België, en zat ze vorig jaar in de jury van De Slimste Mens.

Het allerbeste kennen we haar echter als bevlogen stand-up comédienne. In die hoedanigheid zal ze op 14 maart in de Arenbergschouwburg (Antwerpen) een heus komisch festijn aan elkaar praten. Het motto? "Laten we eens goed lachen!" Met Nsuki in the house komt dat wel goed.

Diving In

We blijven nog even in Antwerpen, en in dit geval niet eens virtueel. Van 15 tot 21 maart is er een grote fototentoonstelling verspreid over het stadscentrum. De fotografen van dienst zijn vier zwarte scholieren die werden ondergedompeld in de wereld van fotografie.

Hun opdracht? Aan de slag gaan met het centraal thema van Black History Month: het documenteren en archiveren van de ervaringen van zwarte mensen. Hun ervaringen dus. Ze leveren unieke tijdsdocumenten af die in gesprek gaan met hun familiegeschiedenis en eigen identiteit.

Guy Woueté - Wie is we

Wie is we?”: dat is de grote vraag die Guy Woueté wil aankaarten. Het wordt tijd om het Belgisch koloniaal verleden onder ogen te zien. Maar ook het gedrag van de huidige maatschappij. Woueté wil in deze tentoonstelling een poging wagen om een verband te leggen tussen het verleden en het heden.

Volgens Woueté is deze link onmisbaar. Zonder dit te begrijpen kunnen we niet vooruitgaan. Het is tijd voor verandering. Met tekeningen, schilderijen en installaties laat hij ons nadenken over wat we uit het verleden zouden moeten leren.

De expo loopt nog tot 27 maart in de Brusselse Beursschouwburg.

Literatuurfestival Uitgelezen

Internationale Vrouwendag valt tijdens Black History Month. De uitgelezen kans dus voor een vooruitstrevend kunstencentrum om beide initiatieven in de kijker te zetten. En dat is wat Voo?uit ook doet in Uitgelezen.

Een van de centrale boeken van het literair festival is 'Kruimeldief', het debuut van Hind Eljadid. Zij maakte in het verleden vooral furore als slam poet en werd daar door ons met een BILL Award voor beloond.

Ook van de partij (én ook ooit genomineerd voor een BILL Award): Lisette Ma Neza. Zij zal het evenement voorzien van enkele top notch slam poetry-intermezzo's, zoals ze ook deed toen ze Belgisch Kampioen Slam Poetry werd in 2017.

Uitgelezen zal je op 25 april ook gratis kunnen bekijken op Podium 19.

Black History Month Radio: Top 40

Een hitparade is ook een vorm van documenteren en archiveren. Het geeft mooi aan welke songs zich in het collectief geheugen genesteld hebben. Om dat te weten te komen, riep de organisatie van Black History Month op om te stemmen op je favoriete tracks van zwarte muzikanten uit België.

Iedere dinsdag tussen 9 en 30 maart ontdek je op hun YouTubekanaal de 40 beste songs, naast ook een heleboel straffe weetjes en verhalen over de artiesten, hun generatie en hoe sommige nummers tot stand zijn gekomen.