Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

5 Brusselse musea met de mooiste gebouwen

5 Brusselse musea met de mooiste gebouwen

In Brussel vind je art nouveau, De Stijl, Bauhaus en nog veel meer bouwstijlen. Begin bij deze 5 musea en ontdek de stijlvolle fundamenten van Brussel.

CIVA

CIVA

Sorry, we spelen meteen een beetje vals want op zich is er niet veel speciaals aan het gebouw van CIVA zelf. Het Internationaal Centrum voor Stad, Architectuur en Landschap heeft vooral een gigantische hoeveelheid architecturale schatten in de archieven liggen.

Ze bewaren collectiestukken van geniale Belgische (landschaps)architecten zoals Victor Bourgeois, René Pechère, Huib Hoste, Renaat Braem, Jules Buyssens, Victor Horta, Robert Puttemans en Paul Duvigneaud. De archieven bestaan uit plannen, kaarten, maquettes, meubels, decorstukken en nog veel meer.

Hortamuseum

Horta

De typische zweepslagmotieven en glaspartijen uit de art nouveau zijn ondertussen wereldbekend. Een van de absolute grondleggers uit de stijl was de Belg Victor Horta. Je ontdekt alles over de architect in het Hortamuseum, gevestigd in zij eigen huis en atelier.

Ze werden door de architect opgetrokken tussen 1898 en 1901 op het hoogtepunt van de bouwstijl. Een groot deel van de interieurdecoratie bleef bewaard. De mosaïeken, de glasramen, het meubilair en de muurschilderingen vormen een harmonisch en piekfijn afgewerkte parel.

Riolenmuseum

Riolenmuseum

Om de geschiedenis van de stedelijke indeling in Brussel écht te begrijpen, kruip je best eens onder de fundamenten. In het Riolenmuseum kom je alles te weten over de afgrijselijke stank die er in de stad hing en hoe ze dat probleem hebben opgelost door de overkapping van de riolen en de Zenne.

Neem een kijkje in een stukje van het riolennetwerk van 1900km (!) en besef dat dit een van de belangrijkste bouwuitvindingen is ooit. Vergeet geen schoenen aan te trekken die vuil mogen worden.

Villa Empain

Villa Empain

Net zoals bij art nouveau komen de rijke kleuren en overdadige versieringen bovendrijven bij de art deco. Maar deze keer zien we eerder strakke geometrische vormen en is de bouwstijl eerder gebaseerd op de nieuwe technologie van de 20ste eeuw.

Daar lustte Belgische industriëel Louis-Jean Empain wel pap van en hij vroeg de gegeerde Zwitserse architect Michel Polak om zijn huis te bouwen. Deze art-decotempel bevat een badkamer in blauw mozaïek, een ingenieus systeem van controleerbare verlichting en een adembenemend zwembad.

WIELS

Wiels gebouw WIELS WIELS

Echtgenoten Lambert Wielemans en Con-stance-Ida Ceuppens beslissen in 1862 om bier te gaan brouwen. De zaken gaan goed en enkel generaties en verhuizen later komt de brouwerij terecht in een moerasgebied in Vorst. Om het succes bij te benen beslist de familie om een nieuwe brouwzaal te bouwen en ze kiest architect Adrien Blomme om het gebouw te ontwerpen.

Het gebouw is op dat moment de grootste brouwzaal van Europa en straalt succes uit dankzij de industrieel modernistische bouwstijl. Vandaag vind je er topstukken uit de moderne kunst in het WIELS maar je kan er net zo goed een rondleiding volgen over de geschiedenis van het gebouw en de brouwerij.

Wil je meer museuminspiratie, -tips en -artikels?

Arboretumkalmthout jokevdm4
09 oktober 2020
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎