Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

De 5 grootste ergernissen in de bioscoop

De 5 grootste ergernissen in de bioscoop

Ik ken niemand die er niet van houdt: na een zware studeer- of werkweek samen met vrienden (of zelfs alleen) in de pluchen zetels van de bioscoop neerploffen. Even alle zorgen vergeten en volledig opgaan in een heerlijke film, zalig toch?

Op zich wel, maar niet alle bioscoopervaringen zijn even fijn en als je het echt verkeerd treft, kan een bioscoopbezoek een kleine hel zijn. Mijn 5 grootste bioscoopergernissen!

5. Luide eters

Bioscopen halen waarschijnlijk meer geld uit het eten en de drank dan uit de tickets die ze verkopen. Zelf eet of drink ik slechts heel zelden in de bioscoop: ik bespaar zo geld om meer films te kunnen gaan kijken! Maar ik snap dat voor veel mensen een emmer popcorn of zak chips en een flesje frisdrank bijna synoniem geworden zijn met een bioscoopbezoek. Maar wat ik niet begrijp, zijn mensen die op dramatische filmmomenten (twee geliefden kussen elkaar ein-de-lijk, een hoofdpersonage sterft, etc.) luid in hun popcornemmer graaien of hun blikje cola opentrekken. Weg sfeer! Dus alsjeblieft: smakelijk, maar kies je moment!

Popcorn

4. Vuile zalen

De prijs van een filmkaartje is, zelfs met studentenkorting, redelijk hoog. Voor die prijs mag je wel wat comfort verwachten zou je denken, nee? Toch mag je vaak al blij zijn als je in een propere zetel kan neerploffen en achteraf geen kauwgom aan je schoenen aantreft, of nog erger: achteraan je broek – ja, ik spreek uit ervaring (al ontdekte ik het pas toen ik op straat liep). Dus een tip: haal de zaklamp van je smartphone naar boven (als je op tijd bent, zie ergernis nummer 3) en inspecteer je zetel en de vloer goed!

Black Books filthy

3. Laatkomers

Te laat komen kan gebeuren: je zat vast in de file, de rij bij de ticketautomaten of de toiletten was te lang … Maar laatkomers komen in twee soorten. De ene soort zoekt stil en snel een (makkelijk te bereiken) plekje op, om de mensen die wel op tijd waren en in hun film zitten niet te storen, de andere lijkt niet te beseffen dat de film al begonnen is en gaat luidruchtig op zoek naar een lege plaats. Negen kansen op tien is die plaats op dezelfde rij als de jouwe, en moet je rechtstaan om ze door te laten. Aan jou om ondertussen de film te blijven volgen! Helemaal erg wordt het wanneer ze als rasechte speleologen de zaal doortrekken, iedereen verblindend met hun zaklamp.

Judge judy time

2. De smartphone!

Ik kan het niet vatten: rond de tien euro betalen om een, hopelijk, geweldige film te kunnen kijken op het grote scherm en toch nog de drang hebben om de hele tijd op het kleine scherm van een smartphone te zitten staren. Uiteraard met het scherm op volle helderheid, zodat iedereen kan meegenieten. Zelden is een berichtje echt zo dringend dat het niet tot na de film kan wachten, en je Facebook-feed is er heus nog na de film. Voor mij is naar de bioscoop gaan net dat: een manier om de wereld buiten de bioscoop – inclusief de constante stroom aan Facebook-meldingen, e-mails … - even buiten te sluiten. Gewoon ik en de film, heerlijk.

Lady gaga telefoon telephone

1. Pratende mensen

Het meest erger ik me in de bioscoop aan mensen die praten tijdens de film, omdat ik dat helemaal niet kan buitensluiten en erdoor afgeleid raak (dit hangt ook veel af van hoe sterk de film me meetrekt). Als de film je niet interesseert, kan je toch beter met je vrienden op café gaan? Het is er gezelliger, de drank is er ongetwijfeld goedkoper en je stoort er geen anderen mee. Ook wie de film van naaldje tot draadje wil uitleggen aan zijn buur, doet dat toch beter achteraf op café? En wie tégen de film praat (ja, die mensen bestaan): ik wacht liever op de dvd met commentaar-track.

Gelukkig zijn er nog de echte helden van het bioscoopbezoek: de sssssh’ers, die te rumoerige mensen het zwijgen proberen op te leggen.

Community shut up

DISCLAIMER

Er zijn nog wel wat ergernissen die dit lijstje niet gehaald hebben (voeten op de zetel, zetelduwers, reclame …), maar de ergernissen wegen niet op tegen het oneindig aantal geweldige dingen aan een bioscoopbezoek – alleen al de ervaring om met andere, gelijkgestemde filmliefhebbers een geweldige film te kijken! Dus laat je door mijn lijstje zeker niet tegenhouden en duik het pluche in!

Wat zijn jouw grootste ergernissen in de bioscoop? Laat het gerust weten in de reacties!

22 februari 2018