Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

De 7 mooiste podcasts over boeken

De 7 mooiste podcasts over boeken

Het eerste wereldprobleem van elke boekenliefhebber: je hebt nooit genoeg tijd om alles te lezen wat je wil lezen. Gelukkig zijn er podcasts. Zo kan je ook tijdens het lopen, fietsen of afwassen de literatuur in duiken.

1. Winteruur: bijzondere teksten

Wim Helsen vraagt zijn gasten om een stukje tekst mee te brengen dat voor hen een bijzondere betekenis heeft. Dat kan een fragment uit een boek of een gedicht zijn, maar even goed een songtekst of een krantenartikel.

Wim polst naar de reden waarom zijn gasten juist die tekst gekozen hebben, wat ze erin lezen en wat het voor hen betekent. Biedt het troost, hernieuwde energie en inspiratie? Kunnen ze ermee lachen of zijn ze erdoor ontroerd? Dat leidt tot korte maar bijzondere gesprekken.

2. Gebladerte: gesprekken over de liefde voor lezen

"De boeken in je huis zijn als je schoenen: ze zeggen wie je bent, wat je prioriteiten zijn, waar je geweest bent, hoe hobbelig het pad was, en waarheen het zoal leidt. Je bent wat je leest."

Boekenwurm Tom De Cock kruipt in de boekenkast van een schrijver - op zoek naar nieuwe parels, oude curiosa, klassiekers, guilty pleasures en dat ene essentiële boek. Maak kennis met Els de Schepper, Dalilla Hermans, Arnout Hauben, Eva Daeleman en striptekenaar Nix te midden van hun boekencollectie.

3. De sporen van Claus

Hugo Claus

Hugo Claus is zonder twijfel een van de beroemdste en beruchtste Nederlandstalige schrijvers. Ook zijn eigen leven leest als een roman, met een jeugd getekend door de Tweede Wereldoorlog en carrière als schilder, theatermaker en natuurlijk schrijver.

De sporen van Claus laat hem zelf aan het woord, maar ook mensen die Claus van heel dichtbij gekend hebben en onderzoekers die zijn werk letterlijk binnenstebuiten hebben gedraaid.

4. De bende van het boek: op de thee met een boek

Boekenliefhebbers Sara en Trees delen hun liefde voor lezen op de gezelligste manier die er is: met taart en thee. Iedere aflevering bespreken ze één, twee of een hele verzameling boeken. Ze duiken in het leven van de schrijver, graven in het verhaal en vertellen wat het boek met hen deed.

Ze beginnen elke aflevering met de korte inhoud van de boeken op tafel - zo weet je meteen of het iets voor jou is. Een hartverwarmende podcast, alsof je met een paar vriendinnen op de sofa zit.

5. Drie boeken: op zoek naar de pareltjes

Wie van boeken houdt, leest er meestal heel veel. Er zijn er veel minder die je écht bijblijven. Naar die pareltjes gaat radiomaker Wim Oosterlinck op zoek.

Hij praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben. Op zijn gastenlijst prijken verrassende namen als actrice Joke Devynck, Joost 'Novastar' Zweegers, cartoonist Lectrr, Leen Demaré en Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani.

6. De Poëziepodcast: dichter bij een dichter

Nederlander Daan Doesborgh bespreekt samen met een dichter twee gedichten: eentje van die dichter zelf, en eentje van iemand anders. Een mooie podcast over dichters en hun gedichten, en de wereld waar ze die gedichten vandaan halen.

Zo gaat hij in gesprek met grote Vlaamse en Nederlandse namen als Tom Lanoye, Peter Verhelst, Ilja Leonard Pfeijffer, Antjie Krog en Bart Moeyaert.

7. De Grote Vriendelijke Podcast: de mooiste kinderboeken

Recensenten Bas Maliepaard en Jaap Friso hebben maandelijks een kinder- en jeugdauteur of illustrator op bezoek voor een gesprek over boeken, lezen, schrijven en het leven.

Zin in een portie nostalgie? Luister naar fijne gesprekken met Bart Moeyaert, Tonke Dragt, Joke Van Leeuwen, Leo Timmers en nog veel meer mooie mensen.

27 april 2020
JokeVan der maelen

Ik had er ook meer van verwacht.