Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

De beste films en docu's over skaten aller tijden

De beste films en docu's over skaten aller tijden

Sporten is een van de weinige dingen dat we buiten nog kunnen doen en dankzij het goede weer komen ook de skateboarders weer massaal tevoorschijn. Is het lang geleden of heb je gewoon nood aan inspiratie voor nieuwe tricks? Kijk een van de 11 films of docu's in dit lijstje en voor je het weet rol je weer over de straten.

Lords of Dogtown

In de jaren '70 was skateboarden nog niet veel meer dan wat rondrollen over het voetpad. Drie surfers in het zuiden van Californië hebben dat voorgoed veranderd door hun technieken over te brengen naar het skateboard. Tijdens een extreme droogteperiode zochten ze lege zwembaden op om erin te skaten en niet veel later staan ze ook op skatewedstrijden.

Wie Heath Ledger graag aan het werk ziet kan deze film zien maar als je het 100% correcte verhaal wil zien is er ook de documentaire Dogtown and Z-Boys.

Gleaming the Cube

Als je een film met skatescenes maakt, huur je best echte skaters in als adviseurs of stuntdubbels en dat is net wat deze film zo legendarisch maakt. Onder andere Rodney Mullen, Lance Mountain en Tony Hawk himself geven het beste van zichzelf zodat het skaten er realistisch uitziet.

Het verhaal is ook best spannend. De geadopteerde broer van skater Brian wordt vermoord en de politie denkt dat het zelfmoord was dus hij gaat zelf op onderzoek.

Bones Brigade

Het klinkt als een death metalband maar het gaat hier wel degelijk over een groep skaters. En niet zomaar een groep maar misschien het invloedrijkste team ooit. Ze hebben skaten op de kaart gezet als competitieve sport en kunstvorm.

Kijk hoe street style pioniers Steve Caballero, Rodney Mullen, Danny Way, Tony Hawk en nog veel meer legendes de sport bekend maakten over de hele wereld met hun unieke stijlen en tricks.

Street Dreams

Derrick doet niets anders dan skaten en denkt dat hij er carrière mee kan maken maar zijn ouders zijn daar helemaal niet zo zeker van. Hij zet toch door maar zal het hem lukken om prijzen te pakken?

Ja het klinkt als een cliché tienerfilm maar kijk vooral voor het uitstekende skatewerk van Rob Dyrdek en Ryan Sheckler.

The Motivation

Competitief skaten is een gevaarlijke mix van schommelende geldprijzen, roem en regelmatige letsels en verwondingen. In deze documentaire volgen we 8 van de beste skaters ter wereld terwijl ze zich voorbereiden op een belangrijke wedstrijd.

Omgaan met al die factoren is al niet makkelijk en zeker niet als je weet dat iedereen eigenlijk net zo goed kan skaten als jij dat kan. Het hangt allemaal af van die ene trick, dat ene moment.

Paranoid Park

Naar deze film moet je vooral kijken voor het verhaal zelf. Een jonge skater raakt onverwacht betrokken bij een dodelijke ongeval. Het politieonderzoek maakt zijn leven heel ingewikkeld en hij verdrinkt in paranoia.

Gus Van Sant, de regisseur bekend van onder andere Good Will Hunting, castte van straat geplukte skaters voor de film en filmde in een skatepark van Portland dat illegaal werd gebouwd door lokale skaters.

All This Mayhem

Broers Tas en Ben Pappas hebben een ijzersterke band en geraken daarom samen aan de top van het skateboarden. Maar diezelfde band bracht hen in een zelfvernietigende spiraal van drugs en geweld.

In deze docu zie je dat skaters net zo tragisch kunnen bezwijken onder de druk als atleten uit ander sporttakken.

Skatopia: 88 Acres of Anarchy

Pro skater Brewce Martin droomde van een utopische plek waar skaters bij elkaar konden komen zonder zich zorgen te maken om de buitenwereld. Hij bouwde een skatepark en het werd al snel een anarchistische gemeenschap met Mad Max allures.

Skatopia bestaat nog altijd en wordt elk jaar druk bezocht door pelgrims van de plank.

Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)

In Kabul, Afghanistan mogen meisjes niet sporten en krijgen ze bijna nooit de kans om te leren lezen en schrijven dankzij jarenlange oorlog, armoede, en culturele en religieuze normen. De organisatie Skateistan zette haar schouders onder de situatie en starte een skateschool voor de lokale kinderen.

Deze docu won de Oscar voor beste korte documentaire.

Skate Kitchen

Skate Kitchen is een groep meisjes die samen de straten van New York onveilig maken. Ze werden gevraagd om zelf mee te spelen in de film over hen en kregen 8 maanden opleiding in acteren. Het authentieke resultaat was zelfs zo goed dat HBO een serie heeft gemaakt over hen met de titel Betty.

Mid90s

Een dertienjarige jongen raakt bevriend met een oudere groep skaters in het Los Angeles van de jaren 90. Dat is het verhaal van het succesvolle regiedebuut van acteur Jonah Hill, gefilmd met nostalgisch vierkante film.

BONUS: Tony Hawk mythbust bekende skatescenes

The one and only legt uit waarom sommige skatescenes uit bekende films totaal absurd zijn en vertelt indrukwekkende anekdotes bij degenen die onvervalst werden gefilmd.

20 mei 2020
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎