Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

De gekste bandmerchandise uit binnen- en buitenland

De gekste bandmerchandise uit binnen- en buitenland

Musiceren, een hondenstiel waarbij je de eindjes aan elkaar moet knopen. Vroeger stond de platenverkoop centraal in het verdienmodel van muzikanten, maar streamingdiensten hebben ervoor gezorgd dat de inkomsten tegenwoordig uit liveoptredens worden gehaald. Die inkomstenbron staat voorlopig on hold in het belang van de volksgezondheid. Een financiële ramp dus, vandaar dat bands nu oproepen hen toch te steunen door merchandise te kopen.

Platen, T-shirts, hoofddeksels en posters kende je al. Velen gaan echter nog een stapje verder en brengen de gekste items op de markt. Een overzicht uit binnen- en buitenland!

Binnenland

Je hoort het langs alle kanten: maak van de quarantaine gebruik om je platenkast te herontdekken. Ook ik deed dat afgelopen weekend, en stuitte op Lembeke: The Singles (2014), de laatste release van het ter zielen gegane Ping Pong Tactics, de band met onder andere de broertjes Thomas (diene van TV) en kunstenaar Bert Huyghe. Goede plaat, dat zeker. Maar het deed me ook denken aan een release van hen die ik helaas niet bezit: TAPE (2009), een cassette in een plastic zak met een lolly en een ballon.

Tape is ondertussen al lang hopeloos uitverkocht, en ik vermoed dat ook de houdbaarheidsdatum van de bijhorende lekstok inmiddels is overschreden. Gelukkig zijn er nog heel wat Belgische bands met coole merch die wel nog te verkrijgen is.

En, met in het achterhoofd de open brief van een groep Belgische ondernemers die vroegen om tijdens de coronacrisis Belgisch te kopen: open die Bancontact-app en support your local music scene!

Quarantaine merchandising

Wat opvalt is dat veel producten perfect kunnen dienst doen als tijdverdrijf tijdens de quarantaine, en dan zeker de volgende vijf voorbeelden.

#1 De kleurplaten van DIRK.

De West-Vlaamse band DIRK. bracht met Stay Indoors de eerste Belgische coronasingle uit. Het nummer kan je soundtrack zijn tijdens het inkleuren van het kleurboekje dat je bij hun eerste plaat album. (2018) krijgt.

Als barmhartige geste plaatsten de lieve jongens onlangs de kleurplaten ook gratis op hun Facebookpagina. De bijhorende wedstrijd is inmiddels afgelopen, maar laat dat je niet tegenhouden. Creatief bezig zijn is geen competitie, colour away!

#2 De puzzel van Hoera

Nog zo'n populaire lockdownbezigheid is puzzelen. In 2017 releasete de jazzband Hoera hun album Beestentijd in een wel heel speciale vorm. De fysieke uitgave is een unieke puzzelbox met 300 stukken. Muzikaal klinkt het (ronduit fantastische) album ook alsof de muzikanten experimenteren tot de puzzelstukjes in elkaar vallen.

Hoerabeestentijdpuzzel

#3 De popjes van Compact Disk Dummies

Een quarantaine doet rare dingen met een mens, zo krijg je misschien wel de onverklaarbare drang om nog eens nostalgisch met poppen te spelen. Op zolder blijkt echter dat de exemplaren uit je kindertijd de tand des tijds niet doorstaan hebben. Geen zorgen, je kan dit euvel verhelpen met de speelgoedpoppen van Compact Disk Dummies. Met wat verbeelding kan je zelfs een huiskamerconcert op poten zetten. Zoek in je omgeving iets wat lijkt op een miniatuurpodium, plaats daar de miniatuurdummies op en stream hun nieuwste single.

De poppen zijn niet meer beschikbaar op hun webshop, maar je kan altijd sliden in de dm's van de Dummies. Uit goede bron vernomen dat ze nog een aantal exemplaren hebben.

#4 De meditatietape van Charlotte Adigéry

Wie helemaal gek wordt van al dat binnen blijven kan de meditatietape van Charlotte Adigéry in huis halen.

Even de pauzeknop in je hoofd indrukken, de tijd laten stilstaan, en eventueel ook een mentale reis maken naar betere oorden. En dat allemaal onder begeleiding van Adigéry's betoverende stem.

#5 Het toiletpapier van Angèle

Oh jawel, er bestaat zoiets als toiletpapier van Angèle. Als je dan toch besluit iets te hamsteren, laat het dan dit zijn, de opbrengst van de verkoop gaat namelijk naar organisaties die opkomen tegen vrouwengeweld. Ook het papier zelf heeft een feministische inslag: er staan begrippen op als sexism en patriarchy, maatschappelijke constructies waar je nu dus ook letterlijk je gat aan kan afvegen.

En dan nog deze: badmerchandise van The Germans

Geen quarantaine-item, maar wel een grappige vondst van de Gentse psychedelische rockband The Germans. Hun deluxe vinylplaat van Sexuality (2019) is gewikkeld in een customised washandje, en wie de cd bestelt krijgt er een Germans-handdoek (100x150cm) bij. Waarom? Niemand die het echt weet, maar opvallend is het wel. En zeg nu zelf, als deze hele coronastorm voorbij is en je deze zomer gaat luilakken aan de kust, wil je dat toch echt doen met de mooiste handdoek van het strand?

The Germans vierkant 3

Buitenland

Toch nog wat geld over? Allez, vooruit dan maar, een rondje gekke merchandise uit het buitenland.

Eerst deze vaststellingen: de shoegazeband Merchandise heeft echt saaie merchandise. De Zweedse postpunkers van Viagra Boys verkopen wel coole planga's, maar geen blauwe pilletjes. En in het gamma van Black Lips zitten wel grappige shirts die de Maagd Maria afbeelden, maar geen zwarte lippenstift. Beter je best doen, jongens.

Australische garagerockers

Bovenstaande bands kunnen een voorbeeld nemen aan de Australische garagerockscene. Wie de voorbije jaren The Chats, WAVVES of Dune Rats aan het werk gezien heeft weet dat zij elk festivalterrein omtoveren tot een Amsterdamse coffeeshop, en daar spelen ze ook handig op in. Het drietal biedt met grinders en sigarettenblaadjes jonko-gerelateerd materiaal aan op hun respectievelijke webshops. Dat je die beter niet gebruikt spreekt voor zich, maar het zijn wel leuke hebbedingetjes.

Thechatswavvesduneratsmerch

Buzzfeed Australia publiceerde in 2014 een lijstje met '20 Stereotypes Australians Are Tired Of Hearing', en op drie daarin staat: 'Australiërs zijn altijd dronken.' Ook dit is een cliché dat Australische garagerockbands maar wat graag vermarkten. Zowat elke band in de scene verkoopt stubby holders, Australisch voor bierkoelers. Iets wat waanzinnig populair blijkt, die van King Gizzard & The Lizard Wizard en Amyl and The Sniffers zijn out of stock, van Skeggs kan je er wel nog eentje op de kop tikken.

Kingizzamylskeggsmerch


The Chats doen hun Instagramnaam - @thechatslovebeer - alle eer aan. Eentje is geentje voor hen, en dus verkopen zij geen stubby holders maar beer cooler bags. Ook dit item is apart niet meer te verkrijgen, maar het maakt wel deel uit van de deluxe versie van hun nieuwe plaat. En ja, ook de grinder en sigarettenblaadjes zitten in het pakket. Niet twijfelen, je koopt heus geen kat in een zak!

Beercoolerbagthechats

Hiphop

Tyler The Creator ontwerpt schoenen aan de lopende band. Wie hem een beetje volgt kent vast zijn collabs met VANS, Converse en het Japanse merk Suicoke. Wat je misschien nog niet wist is dat de rapper op zijn uitgebreide webshop – het lijkt wel Zalando – ook schoenlepels verkoopt. Je weet wel, zo’n ding dat je helpt gemakkelijker in je schoen te glijden.

Is Tyler dan een rappende schoenenverkoper, of een rapper met een passie voor sneakers? Wie zal het zeggen, maar indien hij in de eerste plaats een schoenmaker zou zijn, hoeft hij zeker niet bij zijn leest te blijven.

Beleggingsadviseurs opperen vaak dat vastgoed de beste investering is. Wie in 2016 echter investeerde in een baksteen van het ouderlijk huis van Eminem kan zich nu ook rijk rekenen. Slim Shady verkocht de steen in een bundle met ook een cassette van The Marshall Mathers. Dat kostte je toen 313 dollar, vandaag moet je daar zo’n $4.000 voor neerleggen op eBay.

Eminembrick2

Metal

Je zou het hen niet nageven, maar de meesters in het munt slaan uit hun merknaam bevinden zich in de metalscene. In vele gevallen blijft die platte commercialisering vrij braaf, zo zijn er ringmappen van Iron Maiden, stropdassen van AC/DC en kerstballen van Metallica. Andere producten zijn grappig, zoals de controversiële luchtgitaarsnaren van Kiss. Letterlijk een zakje lucht.

De band die de kroon spant is Rammstein, hun deluxe boxset van Liebe Ist Für Alle Da bevat een stel handboeien en zes dildo’s. Je kan dus je seksleven een boost geven met Rammstein. Euh… oké dan.

25 maart 2020