Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

De leukste terrasjes van Antwerpen en dé cultuuractiviteit in de buurt

De leukste terrasjes van Antwerpen en dé cultuuractiviteit in de buurt

't Stad kan onverbiddelijk zijn in de zon: met meer beton dan bomen is een bezoek aan Antwerpen steevast een uitputtingsslag. Maar er zijn nog enkele lichtpuntjes: de terraskes. Vaak is er in de buurt bovendien iets te doen. Oases voor gewone én culturele dorst dus.

Jeugdhuis JOH in Hoboken

Plastieken stoelen en tafels, maar wel veel sfeer. En goedkope pintjes. Combineer deze met een zomerwandeling in de polders. Of met een dansvoorstelling.

Anne Teresa De Keersmaeker, Fase: Four Movements

Deze klassieker uit de jaren tachtig, waarmee De Keersmaeker destijds de danswereld op z’n kop zette, wordt hernomen tijdens de Zomer van Antwerpen. Bovendien speelt het zich af in een oude loods in Hoboken. De dans volgt hetzelfde principe als de muziek van Steve Reich. Twee pianisten lijken eerst synchroon te spelen, maar na verloop van tijd speelt er eentje trager of sneller, waardoor een zeer dromerig effect ontstaat. De Keersmaeker liet twee dansers net hetzelfde doen: beetje bij beetje wordt duidelijk dat zij asynchroon dansen.

Zomerbar

De Zomerbar van de Zomer van Antwerpen is een traditie geworden. Het zomerfestival spreidt haar tentakels over heel de stad, maar in het zand van deze bar zélf is er ook heel wat te beleven. Naast het maandelijkse feestje kan je hier bijna elke dag genieten van theater, dans en circusvoorstellingen.

(c) Sigrid Spinnox
(c) Sigrid Spinnox

SH!T van Geert Hautekiet

Voor drie pleuries/euri’s/sleuro’s waan je jezelf wereldreiziger. Geert Hautekiet is een geboren verteller, en dit jaar heeft hij een bijzonder verhaal bij dat hij in een dagboek van een wereldreiziger vond. ‘Onwaarschijnlijk waargebeurd’, noemt hij het. Dat belooft.

Zomerfabriek

De Zomerfabriek pakt het anders aan: een oud fabriekspand in Zurenborg, veel street art en de gekste feestjes. Natuurlijk kan je er ook buiten zitten. En af en toe is er zelfs iets te doen.

(c) Jonas Roossens
(c) Jonas Roossens

Drinks & Jokes

Op vier donderdagavonden is er comedy in de Zomerfabriek, waar Sven Hardies, Vitalski Vialuv, Youssef El Mousaoui en Soe Nsuki u hun beste grappen komen vertellen.

Bar Noord

Pizza, verfrissing en gewoon chillen. Meer hoeft dat voor Bar Noord niet te zijn. Op de gigantische open vlakte van Park Spoor Noord is er voor ieder wat wils.

Weiland met koeien

Van 18 tot en met 21 juli verandert het park in een soort van landbouwgemeente waar de tijd een beetje trager gaat, want kunstenaarscollectief Captain Boomer plant er een heuse weide neer. Het is belangrijk dat je niet teveel nadenkt over de absurditeit ervan en je gewoon laat vervoeren. Ideaal voor de jonge stadsbewoner die zijn thuisbasis mist.

Dageraadplaats

Het gezelligste plein van Antwerpen? Sowieso de Dageraadplaats. En die is niet alleen in de zomer open, natuurlijk. Doordat hier veel cafés en restaurants zijn, stroomt het plein over van de terrasjes.

Muziek in de wijk

Elke vrijdag van augustus komt een band het op de Dageraadplaats bont maken terwijl jij van de zon en je drankje geniet. Muziek in de wijk is trouwens overal in Antwerpen, zo kom je hoedanook aan je trekken deze zomer.

BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.

Gerelateerde tips