Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

De muziek van deze klassieke componisten leeft voort in popsongs

De muziek van deze klassieke componisten leeft voort in popsongs

Je weet wat ze zeggen: een goede artiest schrijft, een geweldige artiest steelt. Dat stelen hoeft niet eens illegaal te zijn. Je kan de creaties van artiesten die meer dan 70 jaar dood zijn rechtenvrij hergebruiken.

Daarom zijn vele klassieke muziekstukken gedroomd samplemateriaal voor de grootste pop-, rock- en hiphopartiesten. Hoog tijd dus om in te zoomen op 5 klassieke componisten bij wie zulke sterren de mosterd haalden.

Ludwig Von Beethoven

Wie klassieke muziek hoort, denkt waarschijnlijk vooral aan Mozart en Beethoven. Mozart was een wonderkind: zijn composities evenaren een buitenaardse perfectie. De creaties van Beethoven zijn grilliger, tegendraadser en intenser. En dus ook: beter geschikt om stukjes uit te plukken die een dramatische sfeer scheppen.

Beethoven en The Beatles

Muziekstuk: Moonlight Sonata (1801)
Hergebruikt in
: The Beatles - Because (1969)

De Mondscheinsonate wordt beschouwd als een hoogtepunt van de romantiek. De titel alleen al doet je wegdromen van een magnifiek maanlichtlandschap. Die romantische associatie is volgens velen echter een misvatting. De titel komt van een Duitse dichter. Beethoven zelf hield het liever bij het droge en minder romantische Pianosonate nr. 14 in cis mineur, opus 27 nr. 2.

Bovendien kampte de steeds dover wordende componist in 1901 met zelfmoordneigingen. Hij gaf zelf aan dat je het stuk zo adagio - Italiaans voor op het gemak - mogelijk moet spelen. En de Moonlight Sonata op het gemak gespeeld, klinkt veel somberder dan de romantische uitvoeringen.

The Beatles leken dat te snappen. Zij baseerden hun vrij somber Because (because the sky is blue / it makes me cry / because the sky is blue) op dit stuk van Beethoven.

Luister zelf:

Beethoven en Nas

Muziekstuk: Für Elise (1810)
Gesampled in
: Nas - I Can (2002)

Nog zo'n misvatting: Für Elise is niet opgedragen aan 'een Elise'. In de Duitse poëzie is deze meisjesnaam immers een synoniem voor 'geliefde'. De kans lijkt wel klein dat Beethoven ooit verwachtte dat iemand de volgende lines over zijn pianodeuntje en ode aan een geliefde zou rappen:

"Watch the company you keep and the crowd you bring
'Cause they came to do drugs and you came to sing
So if you gonna be the best, I'ma tell you how
Put your hands in the air, and take the vow"

Toch klopt het plaatje bij de rapper Nas. De combinatie hiphopbeat-piano werkt zo goed dat het haast lijkt alsof Beethoven zelf from da hood is. Ook tekstueel werkt het: hoewel Nas' inspirerende ode - "je kan alles doen wat je wil in het leven" - een universele boodschap is, is ze vooral gericht aan zijn dochter, zijn grootste geliefde.

Luister zelf:

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Ook een grote naam in de klassieke muziek. Deze Russische componist wordt vooral geroemd om zijn balletcomposities, waarvan De Notenkraker en Het Zwanenmeer de bekendste zijn. Vooral die laatste lijkt wel een schatkist voor samplers: ook Pink Floyd (in Wish You Were Here) en de Belgen van The Wallace Collection (in Daydream) gingen ermee aan de slag. Maar onze favoriet is...

Tsjaikovski en Beyonce

Muziekstuk: Het Zwanenmeer (1877)
Gesampled in
: Beyonce - Sorry (2016)

Beyoncé, Queen B(ey) voor de vrienden, gebruikt een soort 'muziekdoos'-versie van Het Zwanenmeer in haar Sorry. Dat levert een mooi resultaat op, maar het is vooral de thematische insteek die de sample zo goed maakt.

De parallellen tussen de twee muziekstukken zijn duidelijk. Odette is een beeldschone jonge vrouw die door een vloek veranderd is in een zwaan. Beyoncé is dan weer vervloekt door haar overspelige echtgenoot. Enkel de remedie is anders: alleen een man kan Odette redden, de feministische Beyoncé wil zichzelf redden door een strong independent woman te zijn.

Luister zelf:

Sergej Rachmaninov

Met Sergej Rachmaninov blijven we even in Rusland. Iets recenter dan de andere componisten in dit lijstje, maar daarom niet minder legendarisch. Al was het maar door onderstaande sample:

Rachmaninov en Céline Dion

Muziekstuk: Pianoconcert nr. 2 (1900)
Gesampled in
: Céline Dion - All By Myself (1996)

Jij dacht dat Céline Dion haar monsterhit All By Myself ook all by herself schreef? Mooi mis. Het nummer is een cover van Eric Carmen, die zijn versie in 1975 uitbracht.

En ook hij schreef het niet all by himself: dat pianoriedeltje is geleend van Rachmaninov. In 1975 was de Russische componist echter nog geen 70 jaar dood (hij stierf in 1943), waardoor Eric Carmen een deal moest sluiten met Sergejs erfgenamen.

Luister zelf:

Vittorio Monti

Voor zover er in de klassieke muziek 'hits' bestaan, kan je deze Italiaanse componist een one hit wonder noemen. Onze goede vriend Wikipedia omschrijft het als volgt:

Zonder zijn befaamde Csárdás zou hij weinig bekendheid genieten; er is waarschijnlijk geen enkel zigeunerorkest dat dit werk niet op het repertoire heeft staan.

Monti en Lady Gaga

Muziekstuk: Csárdás (1904)
Gesampled in
: Lady Gaga - Alejandro (2009)

Het is ook die Csárdás die Lady Gaga gebruikt in de song Alejandro voor de onheilspellende vioolintermezzo's. Een flinke scheut discopop en Gaga die zingt over hoe ze de Alejandro's, Fernando's en Roberto's van haar moet afslaan, krijg je er gratis bij.

Luister zelf:

Anton Bruckner

Anton Bruckner was niet de hipste vogel van zijn tijd. Net als Mozart, Beethoven en Brahms vertoefde hij in Wenen, de hoofdstad van de klassieke muziek. Welkom voelde hij zich daar nooit. Zijn collega's, de critici en het grote publiek namen zijn eenvoudige komaf en diepreligieuze composities flink op de korrel.

Bruckner en The White Stripes

Muziekstuk: De Vijfde Symfonie (1876)
Hergebruikt in
: The White Stripes - Seven Nation Army (2003)

Wie het laatst lacht, lacht het best. Welke componist kan er immers zeggen dat zijn muziekstuk uitgroeide tot een anthem dat weerklinkt op festivalweides, scoutsfuiven en voetbalstadions over de hele wereld? Juist ja, die oubollige en eenvoudige Anton Bruckner.

Luister zelf:

Meer klassieke muziek?

Check dan zeker volgende events:

Gerelateerde tips