"Schoenmaker, blijf bij uw leest," een uitspraak waar deze filmmakers gelukkig hun voeten aan veegden. Stuk voor stuk verloren ze hun hart aan een andere kunstvorm, vooraleer hun oog viel op het filmmaken. Dat zorgt vaak voor een kruisbestuiving in hun werk, en ons alleen maar meer oplevert om van te genieten tijdens de zelfquarantaine.
1. David Lynch
De befaamde David Lynch - die we vooral kennen van zijn Mulholland Drive, Blue Velvet, Eraserhead en de welbesproken serie Twin Peaks - werd eerst verliefd op beeldende kunst. Dankzij de vader van een van zijn klasgenoten, raakte hij als jonge kerel geïnteresseerd in de schilder- en beeldhouwkunst. Hoewel zijn beeldende kunst al op veel plaatsen in de wereld tentoon is gesteld, maakte hij vooral naam binnen de filmwereld, waarin hij bekend staat voor zijn vervreemdende, donkere, perverse maar tegelijkertijd ook wondermooie films. Mysterie neemt de bovenhand, waarna zijn werk je vaak met vragen achterlaat.


2. Francis Alÿs
Alÿs is een Belgisch kunstenaar, die momenteel woont en werkt in Mexico-City. Oorspronkelijk begon hij een carrière als architect, maar na zijn verhuis is hij zich gaan verdiepen in kunst en performance art. Hierin legt hij de nadruk op stedelijkheid, openbare ruimte en de poëzie van het landschap. Zowel in zijn beeldende kunst als in performances zoekt hij graag de spanning op tussen poëzie en politiek. Zijn website is een archief aan bewegende gedichten, waar je tijdens deze quarantaine even in kan verdwalen.

3. Salvador Dalí
Hoewel ik denk dat deze Spaanse surrealist geen introductie nodig heeft, zal ik hem toch even voor jullie duiden. Deze man met ongelofelijk lange naam (Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Marquis of Dalí de Púbol) was een man met een enorme verbeeldingszin. Hij stond niet enkel bekend om zijn kunstwerken, maar ook om zijn bizarre persoonlijkheid.
Wat je misschien nog niet over hem wist, is dat hij menig film schreef en daarnaast ook een documentaire regisseerde. Hij begon in 1945 onder andere een project in samenwerking met Walt Disney. In 2003, 58 jaar later, werd het project afgewerkt. Destino werd een kortfilm over Chronos die verliefd wordt op een sterfelijke vrouw: Dahlia. De enscenering van de film is heel kenmerkend voor Dalí’s schilderijen.


4. Tom Ford
Naast zijn gelijknamig luxueuze modemerk schuilt er nog veel meer achter Tom Ford. Als jongeman studeerde hij kunstgeschiedenis en behaalde hij een diploma in de architectuur. Aan het einde van zijn studies liep hij een stage bij het modemerk Chloé in Parijs, waar hij zijn liefde voor mode ontdekte. Later werkte hij voor Yves Saint Laurent en Gucci als Creative Director.
Vijf jaar na de lancering van zijn eigen modemerk, Tom Ford, maakte hij zijn regiedebuut A Single Man, waarvoor hij meteen Colin Firth en Julianne Moore wist te strikken en genomineerd werd voor een Oscar en een Golden Globe.
In 2015 kwam mijn persoonlijke favoriet uit: Nocturnal Animals. Een donkere film met Jake Gyllenhaal en Amy Adams in de hoofdrol. In deze film zie je duidelijk hoe visueel ingesteld Ford is als regisseur. Een echte aanrader om aan je quarantainelijstje toe te voegen.


5. Hans Richter
Ook deze Duitser was van vele markten thuis. Hoewel hij oorspronkelijk voor het beroep timmerman ging, sloot hij zich in 1914 bij het Duits kunstenaarscollectief Der Sturm aan. Na de oorlog kwam hij in contact met Zweeds kunstenaar en cineast Viking Eggeling, met wie hij samen experimentele films maakte. Ze sloten zich aan bij de kunstbeweging De Stijl, ons welbekend door onder andere Piet Mondriaan. En hoewel hij zich ook grafisch nog bezighield, bleef zijn liefde voor film groeien. Eind jaren veertig werd hij filmdocent in New York.

