Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Destress met deze culturele getaways

Destress met deze culturele getaways

Het is zover. De meest pijnlijke en stresserende periode van het jaar is weer begonnen. Studeren mag dan ook zo verrijkend zijn maar ons favoriet moment blijft de blokpauze, waar onze leerstof gelaten mag worden voor wat het is. Maar hoe ontspan je het best na eindeloos saaie en monotone leerstof te blokken?

Wij hebben alvast het antwoord voor je klaarliggen: door je eenzame kamer te verlaten en frisse lucht te op te snuiven. Breng je vrienden mee, of ga alleen op pad, en ontdek deze culturele getaways. Weg met examenstress!

meme studeren

Verzet je gedachten via kunst

Neem af en toe afstand van je leerstof en richt je aandacht op leuke kunstwerken.

OBSESSIONS: Van Diddl blaadjes of Pokémonkaarten in je kindertijd, of een bepaalde artiest, serie of filmreeks. Iedereen is wel al eens geobsedeerd geweest door iets of iemand. Het maakt niet uit wat.

Dompel je in de tentoonstelling Obsessions van het MIMA in een universum van verschillende kunstenaars, dat gekenmerkt wordt door een bepaalde obsessie. Verschillende humoristische en abstracte werken in alle vormen en kleuren maken deel uit van dit verrassende ontdekkingstocht.

Een leuke bonus: Goed eten is key tijdens het studeren. Voed je neuronen en profiteer van het culinair genot in het museumrestaurant.

ENSEMBLES: Al die mentale inspanning moet je afwerken met een eerder fysieke activiteit. Wandel je benen los in het Design Museum in Gent. De expo toont een unieke collectie van de drie belangwekkende kunstenaars Henry van de Velde, Huib Hoste en Alfred Hendrickx.

FAKE NEWS INSTALLATIE - SCREEN IT: Verspil je tijd niet met het eindeloos scrollen op je smartphone en kom een bezoekje brengen aan deze tentoonstelling. Yep, je leest het goed. Het is inderdaad een expo over fake news. Maar eigenlijk is het veel meer dan dat, het geeft een representatie over ons huidig medialandschap waar schermen een prominente rol spelen. Het staat stil bij de impact van onze schermcultuur op hedendaagse kunst.

Ontdek hoe Instagram, selfies, memes maar ook blockchain en kunstmatige intelligentie kunstenaars beïnvloeden. Actueler dan ooit.

MARCEL BROODTHAERS - SOLEIL POLITIQUE: Het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen brengt een ode aan de intrigerende én bovendien ook invloedrijke kunstenaar uit de 20ste eeuw met een interessante en mooie ensemble van verschillende kunstwerken.

Meer weten over de kunstenaar? Bekijk zeker dit artikel!

Films: de antidote voor stress

De beste study-break is naar een leuke filmvoorstelling gaan.

SHOPLIFTERS: Het genie achter meerdere familiedrama’s, de Japanse Hirokazu Kore-eda, maakte ook deze Gouden Palm-winnaar. Bij Shoplifters staat een vraag centraal: wat is belangrijker in een gezin, de bloedband of de tijd die men samen doorbrengt?

STAR WARS: EPISODE IX: THE RISE OF SKYWALKER: Deze film franchise heeft geen introductie nodig. Je krijgt van de fantasyfilm vast een nieuwe portie energie bij, klaar om er terug in de boeken te vliegen.

STARDUST: De fantasyfilm uit 2007 wordt op 28 december in Brussel opnieuw op groot scherm gebracht. De entertainende film met Michelle Pfeiffer en De Niro moet je opnieuw gezien hebben. Gun je hersenen wat rust en ontspan je!

ATLANTIQUE: Een gearrangeerd huwelijk, verboden liefde, illegale migrantenboten en een hoop andere dramatische events. De film geeft een contrasterend beeld van jouw realiteit. Met thema’s dat meer dan ooit relevant zijn sleurt de film je mee, maar alleen om je keihard met de neus op de feiten te drukken.

Theater: ga dat zien & krijg een tien op tien

ANGELS IN AMERICA: Een theaterstuk over de Reagan-era midden jaren 1980. Geschiedenis en politiek… klinkt misschien saai maar dat is deze theatervoorstelling niet. Het focust vooral op hoe artiesten toen protesteerden, of kritiek gaven, op de toenmalige president Reagan via kunst. Leer de unieke personages, van drag queens tot advocaten en religieuze minderheden, kennen in dit gek theaterstuk!

MISSING: Eigenlijk beseffen wij niet hoe geprivilegieerd we zijn dat we mogen studeren. Het theaterstuk is dan ook een grote eye-opener. Het gaat over een elfjarige jongen die zijn vader nog nooit heeft gezien omdat hij in Europa woont. Wanneer hij later beslis op zijn onbekende vader te bezoeken wordt zijn imaginair beeld over zijn vader gecrusht door de realiteit.

LAIKA - DE PASSANT: Lachen is gezond en dat is wetenschappelijk bewezen. Daarbij is een goede lachbui misschien wel de ultieme vorm van ontspanning. Ga liever naar dit schrijnend theaterstuk kijken dan YouTube door te snuffelen, zoekend naar een grappige kattenvideo.De Passant is dan ook een perfecte mix van slapstick humor, acrobatie en energieke speelsheid met veel muziek.

Wij wensen jullie alvast veel succes met jullie examens!

Starwars meme
17 december 2019
MichèleLévêque

Muziek, kunst en cultuur. Schiet maar raak! Interesse en kennis alom, eendert welke smaak!