Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Deze 4 saxofoonspelers moet je kennen

Deze 4 saxofoonspelers moet je kennen

Omdat 6 november de geboortedag is van de Belgische saxofoonbouwer Adolphe Sax, is deze dag de dag van de Saxofoon. Hoog tijd dus om enkele - euh - saxy - saxofoonspelers uit te lichten.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Andrew Claes

Claes is bekend als die persoon die op dat elektronische blaasinstrument speelt in de jazzband STUFF. Daarnaast is hij op tal van Belgische nummers te vinden als saxofonist, zoals bij The Go Find. Maar hij is ook de tenorsaxofonist van BRZZVLL.

Vincent Brijs

En die BRZZVLL, dat is de band van Vincent Brijs, die er alt- en baritonsax speelt. De band vult de leegte van funky en psychedelische jazzbands in België en is vaak zelfs dansbaar. Aanrader voor feestjes met jezelf.

Mattias De Craene

De Craene is voorlopig nog een goedbewaard geheim, maar hij is de saxofonist van Nordmann en heeft zijn eigen project MDCIII (en onder zijn volledige naam) dat in de onderbuik van de Belgische jazzscene momentum begint te vinden. Ook voor liefhebbers van meer populaire genres verschijnt hij al hier en daar. Hij speelde al in nummers Millionaire, VRWRK en The Tubs, bijvoorbeeld.

Nathan Daems

Daems haalt zijn inspiratie uit zuiderse oorden en dat merk je ook aan zijn bands. In Black Flower haalt hij inspiratie uit Ethiopische jazz. Bij Ragini Trio drumt Lander Gyselinck (van STUFF.) en werkten ze samen met de Indische zangeres Sawani Mudgal en de Servische pianist Bojan Z. In de populaire muziek speelde hij saxofoon in bij Sylvie Kreusch en Sunflower, die genomineerd was voor een BILL Award.

Extra weetje

Jean Moeremans was de eerste saxofonist die een saxofoonsolo vereeuwigde op een vinylplaat, in 1897. De stijl van spelen was nog niet volledig ontwikkeld, maar Moeremans was toch al een pionier. Het is namelijk heel moeilijk om de toetsen in te drukken op de vroege saxofoons, waardoor zijn snelle solo een hele nieuwe appreciatie verdient.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.

Gerelateerde tips