Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Deze 5 huizen werden tot musea omgetoverd

Deze 5 huizen werden tot musea omgetoverd

Geen zin om thuis te blijven in tijden van Corona? Wij hebben een gulden middenweg. Ontdek hier 5 Vlaamse huizen die werden omgetoverd tot kleine musea.

Panamarenkohuis - Antwerpen

Eind vorig jaar moesten we afscheid nemen van Henri Van Herwegen AKA Panamarenko. De Antwerpse beeldhouwer stond bekend om zijn vele assemblages rond het onderwerp vliegen, een onderwerp dat hem uiterst fascineerde.
In Antwerpen kan je dankzij het M HKA zijn huis bezoeken, dat hij in 2007 aan het museum schonk. Een ontdekkingsreis door zijn atelier langs zeppelins, onderzeeërs, meikevers en zelfs een helikopterplatform op het dak.

Let op, je kan het huis enkel op zaterdag bezoeken in groepen van 8 personen. Reserveren dus!

Gezellemuseum - Brugge

Meer geïnteresseerd in het ouderlijk huis van een schrijver? Stap verstopt in de Brugse volksbuurt het leven van Guido Gezelle in, één van Vlaanderen's bekendste dichters. Zijn gedichten Het Schrijverke en Moederken doen misschien wel een belletje bij jou rinkelen.
Het museum bevindt zich in zijn geboortehuis en behandelt vanuit vijf verschillende thema's Gezelle's leven en werk. De tuin achterin vormt een ode aan zijn liefde voor de natuur. Als blikvanger pronkt er een beeld van Jan Fabre in de tuin.

Hortamuseum - Sint-Gillis

In Sint-Gillis kan je het huis bezoeken waar Victor Horta, de koning van de art nouveau, woonde en werkte. De authenticiteit van het huis werd volledig behouden. Je kan er nog steeds de oorspronkelijke mozaïeken, glasramen en muurschilderingen bewonderen. Daarnaast telt de tentoonstelling talrijke meubels van Horta's hand, alsook maquettes en plannen die daarop vooraf zijn gegaan.

Villa Empain - Elsene

Deze villa in art-decostijl biedt een plaats aan waar de Westerse en Oosterse cultuur met elkaar in dialoog gaan. De villa beperkt zich niet enkel tot tentoonstellingen, er is ook ruimte voor events als concerten, yogalessen, filmvoorstellingen, workshops,... al wat creatief is en onze blik op de Westerse en Oosterse cultuur verruimt, dus.
Momenteel loopt er de langlopende tentoonstelling Mappa Mundi. Deze tentoonstelling verkent de manieren waarop kunst de wereld verbeeld. Er wordt werk tentoongesteld van hedendaagse kunstenaars die elk via hun eigen medium hun kijk op de wereld onthullen.

Museum Dr. Guislain - Gent

Het Museum Dr. Guislain bevindt zich in het gelijknamig, voormalig psychiatrisch centrum in Gent. Het is het oudste krankzinnigengesticht van België. De Gentste arts Guislain, was de eerste die een geesteszieke als een patiënt beschouwde. Tot op de dag van vandaag wil het museum de vooroordelen die normaal en abnormaal definiëren, doorbreken. De permanente collectie belicht de geschiedenis van de psychiatrie, daarnaast maken ze ook ruimte voor kunst van kunstenaars die om één of andere reden niet worden toegelaten in het kunstcircuit. Kunst gemaakt door dwarsliggers, die atypische keuzes maken in hun werk.

23 juli 2020
TessJacobs

'Als de wereld begrijpelijk was, zou er geen kunst bestaan' - Camus