Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Dit jong talent neemt voor een nacht het FOMU over

Dit jong talent neemt voor een nacht het FOMU over

Het Fotomuseum in Antwerpen laat naar jaarlijkse gewoonte hun museumgebouw voor één nacht in handen van jong creatief talent. Dit jaar zijn ze met zijn vijftienen en samen van alle markten thuis. Wij laten u alvast kennismaken met 1/3 van de bende die u op vrijdag 28 februari kan bewonderen.

Maar eerst...

een interview met Elisabeth Klinck. Zij maakt microtonale electronica met haar altviool en laat je daarmee kennismaken op Nightwatch.

#1 LOUISE VERSTRAETE

Louise Verstraete is een echt manusje-van-alles met haar grote passies voor beeldende kunst, textielontwerp, theater en dans die ze weet te combineren in haar werk.

Tijdens Nightwatch onderzoekt ze de trappenhal van het bijgebouw naar ontwerp van architect Georges Baines. Ze richt zich hierbij op de vierkante openingen in de muren waardoor de bezoekers communiceren, alsook op het gedrag van mensen binnen institutionele ruimtes. Dat alles onder de term 'Nudging': een psychologische motivatietechniek waarbij mensen subtiel worden gestimuleerd om zich op een gewenste wijze te gedragen. Dit onderzoek zal zich resulteren in een textiele ingreep in de hal, gekoppeld aan een performance die mede ontstond dankzij de coaching van Elli Fernandes.

(c) Louise Verstraete
(c) Louise Verstraete

#2 YEBOAH BENHELIMA/AKB

Deze jonge rapper bracht vorig jaar zijn debuutalbum ‘Dit Ben Ik, This Is Me’ uit. Een plaat bestaande uit twintig tracks met een beladen onderwerp. Yeboah, alias AKB, bracht zijn jeugd door in instellingen. Hierdoor werd hij meermaals bestempeld als 'crapuul'. Zijn verleden draaide voor hem uit in een grote inspiratiebron. Doorheen deze zware periode is er maar één ding dat hem rechthield: zijn muziek, die hij op vrijdag 28 februari door het Fotomuseum zal doen galmen.

#3 RAMI HARA

Rami is een Brussels-based designer en fotograaf van Somalische afkomst met een experimentele visie. Het etiket ‘fotograaf’ vindt hij nog wat onwennig om op zichzelf te plakken, aangezien hij hier nooit een opleiding voor heeft gevolgd. Wanneer je een kijkje neemt op zijn Instagram @rami.hara, zie je dat het nochtans een titel is die hij vast en zeker verdient. Benieuwd wat dit designwonder eind deze maand zal tentoonstellen!

(c) Rami Hara
(c) Rami Hara

#4 OTHI BERRY

De jonge poëet en schrijver Othi Berry gebruikt de stiel van het schrijven om een doel te vinden in het leven. Zelf gebruikt hij liever de term ‘creator’, omdat gedichten veel meer omvatten dan louter het gedicht zelf. Othi besloot dat hij zijn verhalen niet langer voor zichzelf wilde houden en bracht daarom vorig jaar zijn eerste boek Summer ’96 uit.

Het verhaal gaat over een zwarte jongen die opzoek gaat naar zichzelf. Onderweg worstelt hij met liefde, geloof en onzekerheden. Voor Othi komt schrijven altijd op de eerste plaats, hij ziet het als een manier om tot rust te komen.

Hij zal tijdens Nightwatch zijn werk performen.

#5 INES VANSTEENKISTE-MUYLLE

Deze Leuvense fotografe droomde er altijd van om modeontwerpster te worden, iets wat nog steeds doorsijpelt in haar werk. Ook haar interesse voor subculturen en de mens in het algemeen, die ze overhoudt aan haar studie Humane Wetenschappen tijdens het middelbaar, speelt in haar documentaire-fotografie een grote rol.

In 2018 won ze met ‘Crossroads in Springtime’ de Graduation fotowedstrijd van De Morgen. Doorheen deze reeks nam ze het publiek mee in de wereld van tienermeisjes en hun kledingstijl.

De handschoenen (links) en vest (rechts) werden gemaakt door Nightwatch artieste Issa Mushidi. (c) Ines Vansteenkiste-Muylle
De handschoenen (links) en vest (rechts) werden gemaakt door Nightwatch artieste Issa Mushidi. (c) Ines Vansteenkiste-Muylle
TessJacobs

'Als de wereld begrijpelijk was, zou er geen kunst bestaan' - Camus

Gerelateerde tips