Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Deze 6 expo's kan je eindelijk weer bezoeken

Deze 6 expo's kan je eindelijk weer bezoeken

Hoera, de musea zijn weer open! Zit je met kunstjeuk? Deze expo's helpen je graag met krabben.

Vergeet je bezoek niet te reserveren bij het museum of de galerij in kwestie en hou je aan de veiligheidsmaatregelen.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

De brute kracht van dansen

Ben je al eens zo hard gaan dansen dat je in trance raakte? Dat is pure zelfexpressie en al een kunstvorm op zich. Deze tentoonstelling gaat nog een stapje verder en verzamelde outsiderkunst, medische archiefdocumenten, filmfragmenten en meer over de danskriebels.

Dat komt helemaal tot zijn recht in het Museum Dr. Guislain, een voormalig psychiatrisch centrum in Gent. Je kan ook gaan kijken in de Bozar in Brussel maar hier dringt de hysterie van het dansen écht tot je door.

De enige Belg met een Oscar

Maar één Belg heeft ooit een Oscar gewoon en waarschijnlijk heb je nog nooit van haar naam of haar film gehoord. Een Griekse tragedie van Nicole van Goethem is een grappige korte animatiefilm waarin drie kariatiden (Griekse zuilen in de vorm van een vrouw) al eeuwenlang een afbrokkelende tempel ondersteunen. Ze beginnen stilaan te beseffen dat hun werk steeds zinlozer wordt.

De tentoonstelling bestaat uit honderden originele tekeningen, cartoons, publicaties en video's.

Een vergeten Gentse wereldkunstenaar

In het begin van de vorige eeuw was de in Gent geboren Gustave Van de Woestyne al een klassebak in de Belgische kunstwereld. Ondertussen is hij een beetje vergane glorie maar toen mocht hij exposeren over heel het land en zijn werk belandde zelfs in Londen en Venetië.

Het MSK heeft veel moeite gedaan om al die werken van hem samen te krijgen voor één expo. Een unieke kans.

Het vernieuwde Ensorhuis

Het vernieuwde James Ensorhuis was nog nog niet zo lang open en het moest alweer sluiten door het c-woord. Nu staan de deuren van de plek waar Ensor tot aan zijn dood woonde en werkte.

Door de uitbreiding en de restauratie is het huis nu dé plek om een van de meest mysterieuze Belgische kunstenaars ooit te leren kennen.

Van het museum naar de tuin en de kerk

Zelden krijgt een kunstenaar zoveel plaats om te exposeren als Maen Florin in Mechelen. De beeldhouwster krijgt 3 plekken om haar werk te tonen aan liefhebbers van haar typisch verleidelijke beelden vol tegenstellingen.

Aan de Sint-Janskerk gaan de beelden helemaal op in de religieuze omgeving, in het Hof van Busleyden staan ze oog in oog met de meesterwerken uit het museum en in De Garage staan de nieuwe en kleurrijkere werken.

Wist je dat een van haar eerste werken nog altijd te zien is in het midden van een rotonde in Roeselare?

Een verdwenen stiel?

Een kammenmaker van 82 uit Kroatië wil zijn skills graag doorgeven aan de volgende generatie. Helaas vindt hij niemand die de ambacht wilt leren.

Ontwerpersduo Unfold onderzoekt of een robot die fijne menselijke handelingen van de kamproductie kan aanleren. Ontdek of het ze lukt in Z33 in Hasselt.

Wil je meer museuminspiratie, -tips en -artikels?

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

02 december 2020
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎

Gerelateerde tips