Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Deze 8 Belgische gitaarbands gaan het maken in 2021

Deze 8 Belgische gitaarbands gaan het maken in 2021

De Belgische rockscene krijg je niet klein. Ook dit voorjaar mogen we ons weer verwachten aan een pak nieuwe releases. Wij pikten er 8 bands uit die het helemaal gaan maken.

Pink Room

Grappige groepsnaam voor een noiserockband die hun reputatie opbouwde in de vele donkere undergroundzaaltjes die ons land rijk is. Pink Room is zo'n band die rock 'n roll ademt. En dat ligt heus niet enkel aan de rockster-karakterkop van frontman Bart Cocquyt.

Luider, vettiger, en rauwer dan Pink Room op hun nieuw album Putain Royale (goede titel, alweer) vind je namelijk zelden. Het album stellen ze op 13 maart voor in een livestream. De kans is groot dat jij tijdens dit concert je living zal slopen, naar het voorbeeld van de band in hun meest recente videoclip.

It It Anita

Noiserock van aan de andere kant van de taalgrens, en net als Pink Room een bont allegaartje hyperkineten. Deze Luikenaars timmeren al ruim een decennium aan de weg. Terloops bouwden ze een ijzersterke livereputatie op en releasten ze twee albums. Hun derde plaat, Suavé, zal op 2 april het levenslicht zien.

Het eerste voorproefje uit het album, Cucaracha, bewijst alvast dat ze niet van zin zijn gas terug te nemen.

Captain Kaiser

Iets doet ons vermoeden dat de Kempense punkrockhelden van Captain Kaiser het tooghangen missen. Wellicht omdat ze hun bandnaam ontleenden aan een goedkope supermarktpils, ze zelf een kwalitatief tripelbiertje op de markt brachten, en hun aankomend album vernoemden naar een Schotse pub (The Drovers Inn).

Nog meer dan op de lappen gaan, kijken ze vooral uit naar de dag waarop ze opnieuw kunnen moshen, stagediven, en (echt waar) op een picknickbank door het publiek zweven. In afwachting kan je alvast hun gloednieuw album grijsdraaien.

En als je ons niet gelooft, dan misschien wel de levende legende Sergio:

Zwerm

En of Zwerm een gitaarband is: het kwartet bestaat enkel uit gitaristen. De band is van alle markten thuis: soms snedig, andere keren hypnotiserend, maar steeds heerlijk experimenteel.

Voor hun nieuw album haalden de snarenplukkers er de drumster Karen Willems erbij. Alleen al de albumtitel (Great Expectations) toont aan dat de verwachtingen hooggespannen mogen staan.

The Calicos

Americana, zo heet het genre van The Calicos. Een moderne versie van country in een indierockjasje. Maar nog beter kan je de muziekstijl omschrijven als de perfecte soundtrack voor een zorgeloze roadtrip door Amerika. Scheurend in een Cadillac, nergens heen, tenzij misschien richting de complete vrijheid.

Zo klinken The Calicos dus. En al zeker op de single Follow You Down, een teaser uit de debuutplaat The Soft Landing die op 28 mei verschijnt. Ze hebben er lang mee gewacht, maar de winnaars van Humo's Rock Rally 2018 lijken eindelijk klaar voor het grote publiek.

Ook van The Calicos' gitarist Sander Smeets' soloproject Sancho kan je binnenkort een livestream bekijken:

Extraatjes

Het is niet omdat ze (voorlopig nog) geen nieuw album uitbrengen, dat we ze niet mogen tippen. Een bisrondje aanstormende Belgische guitar heroes.

Bonzo

Deze Leuvense band maakt slackerpop, schijnbaar nonchalante muziek met slordig gitaarwerk. En eigenlijk zijn het zelf ook een beetje slackers. In de zomer van 2020 releasten ze 3 singles, maar op een volledig album is het nog steeds wachten.

Het is hen vergeven. Op voorwaarde dat op het album - net als in de singles - achter die schijnbaar nonchalante sound opnieuw prachtige popsongs verscholen zitten.

Salon Richie

Van slordig naar krachtig, van slacker- naar powerpop. Met Flaws en Whatever Happened losten Salon Richie nog maar 2 songs, maar het zijn beide wel aanstekelijke knallers.

Naar eigen zeggen maken ze muziek voor elke soort haarstijl, van vetkuiven, over vlechtjes, tot mullets. Speciaal. Maar met die energieke wall of sound van hen zullen ze alvast nooit kaal klinken.

Bat Eyes

Nauwelijks 2 jaar actief en al een contract op zak bij PIAS, het grootste Belgische platenlabel. Anders gesteld: het gaat hard voor de Gentse indierockband Bat Eyes.

Erg verwonderlijk is dat niet. Hun songs klinken als zorgeloze, zomerse lentedagen. En laat dat net zijn waar iedereen naar snakt.

Gerelateerde tips