Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Deze muziekgenres klinken in het Nederlands ook niet slecht

Deze muziekgenres klinken in het Nederlands ook niet slecht

In de vorige eeuw waren Nederlandstalige artiesten razend populair. Nu is het Nederlands opnieuw hip aan het worden, onder andere dankzij een hiphopwind uit Nederland en artiesten die het in het dialect doen zoals Het Zesde Metaal, Brihang en Zwangere Guy.

Wij zochten naar Nederlandstalige artiesten in genres waar je zou verwachten er geen te vinden. Maar kijk eens aan!

Glitch

Eigenlijk is het moeilijk om hier een genre op te plakken maar de muziek die we te horen kregen als we zochten naar het Brusselse Bombataz klonk alleszins heel bleep-blop-autotune-robot-achtig. In een jazzy en funky marinade weliswaar.

Een eervolle vermelding voor Pomrad want zijn Euh Ja, Euh Nee blijft al jaren uit onze koptelefoon swingen. Hij maakt eigenlijk meer muziek in het Engels maar hij mag van ons gerust wat meer de Nederlandstalige toer opgaan.

Je kan Bombataz trouwens hier aan het werk zien samen met andere geniale Nederlandstalige acts van hun label:

Grime

Na wat research bleek dat Noizboiz uit Nederland na meer dan tien jaar nog altijd zo goed als de enige Nederlandstalige grimerappers zijn. Begrijpelijk, want veel beter dan hoe deze mannen het Britse hiphopgenre (wereldbekend van Stormzy en Skepta) representen in onze taal, gaat je niet lukken. Erkenning krijgen ze dan ook van de legendes uit het genre zoals je kan zien in de videoclip van Fris met Wiley.

Metal

Deze was niet makkelijk maar na het scannen van een paar obscure metalfora hebben we toch enkele bands gevonden die goed kunnen brullen in het Nederlands.

Train je diepste grunts en leef je helemaal uit in een de Middeleeuwse fantasiewereld van Heidevolk.

Hou je ervan om vieze woorden te roepen terwijl je in de moshpits rondraast? Nu kan het ook in het Nederlands dankzij hamerhaai!

De mannen van Fleddy Melculy kenden we natuurlijk al maar in 2020 zijn ze helemaal terug met een nieuw album en een hele resem shows. En ze zijn kwaad, heel kwaad.

New Wave

Waarschijnlijk zijn een aantal van je tantes en nonkels in de donkere jaren '80 blijven plakken. Dat is niet erg want dat wil zeggen dat ze goede smaak hebben. Op het volgende familiefeest laat je hen een willekeurig nummer van De Ambassade horen en ze zullen meteen zeggen dat het nog wel goed komt met de jeugd.

Of nog beter: neem ze mij naar een van hun concerten!

Opera

De Triomferende Min, zo heette de eerste Nederlandstalige opera allertijden. Sinds deze werd gemaakt in 1678 werden er bijna enkel vertaalde opera's gespeeld.

In 2018 werd er een nieuwe voorstelling van de Nederlandstalige opera Thijl gemaakt door studenten uit Nederland. Ze werkten er bijna 3 jaar aan en dit was het resultaat.

Punk

We beginnen in de jaren '80 bij Belgian Asociality. Hun nummer Morregen is en blijft dé procrastineeranthem bij uitstek.

Ondertussen zijn er te veel Nederlandstalige punkbands om op te noemen maar er is er eentje die we toch graag in dit artikel smijten. Ray Fuego ken je misschien van zijn hiphopcollectief SMIB maar hij is ook de frontman van de punkband Ploegendienst. Beuken maar!

Reggae

Blijkbaar zijn er tientallen reggae-artiesten uit Nederland die het Engels of Jamaicaans links laten liggen. Getuige daarvan is de playlist hieronder met bekende namen zoals Doe Maar, Typhoon en Def P.

Maar dé legalisatieplaat die we hier moeten vermelden is De Genezing van de Belgische Rupelsoldaten. Big up!

YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎

Gerelateerde tips