Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Deze podcasts zijn echte kunstwerkjes

Deze podcasts zijn echte kunstwerkjes

De Vlaamse podcast is nog altijd zeldzamer dan een blinkende Charizard. Maar meer en meer mensen wagen het om pareltjes te maken.

Wanneer je je schoonmaakmomenten interessanter wil maken, je in slaap gepraat wil worden of wanneer het pendelen écht saai is: podcasts zijn een evergreen aan entertainment waar je geen scherm voor nodig hebt. Een zeldzaam gegeven in tijden waarin video koning is. Het allermooiste aan podcasts? Het is laagdrempelig. Makers hebben alleen maar een microfoon en een internetverbinding nodig. Net daarom zijn het vaak dingen die je nooit op de radio zou horen.

Kratkruipers

Er zijn verschillende manieren op in een krat te kruipen. Maar deze podcast gaat wel degelijk over mensen die hun schatten vinden door met hun neus in platenbakken in platenwinkels te kruipen. BV’s en iets mindere BV’s vertellen er over hun grootste vondsten.

Bob

Wat is echt en wat is verzonnen? Elisa is 84 jaar en kan alleen nog maar praten over ene Bob. Daar kreeg ze in haar jeugd een kind van, waarvan ze moest bevallen in een klooster. Of is dat niet waar? Heel veel details rond het verhaal van de vrouw in het rusthuis lijken verzonnen.

Kerekewere

Journalist Brecht Castel gaat in deze podcast op zoek naar het verhaal achter de zelfdoding van zijn vader, een informaticus. Zijn broers maakten de soundtrack voor de podcast, wat het geheel een heel intieme kant geeft.

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

Radio Begijnenstraat

Dit programma komt uit de gevangenis. Actrice Katrin Lohmann maakt een serie met gedetineerden in de Begijnenstraat in Antwerpen. En hoe. De reeks tast de grens af tussen hoorspel, documentaire en audiokunst. Het is bevreemdend, ontroerend en zo bric-a-brac dat het kanten krijgt van lokale radio.

Mij Gedacht

F.C. De Kampioenen was nog nooit zo grappig. Deze podcast analyseert de reeks aflevering per aflevering. En ze vindt dingen over de eindeloos herhaalde televisiereeks waar je nog nooit bij had stilgestaan. Een concept hoeft dus niet extreem gevat zijn om iets moois te zijn.

02 september 2020
BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.