Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Dit zijn de 5 slechtste en 4 beste romantische komedies (en 3 échte aanraders)

Dit zijn de 5 slechtste en 4 beste romantische komedies (en 3 échte aanraders)

Elke dag is een goeie dag om een romcom te bekijken, maar valentijn misschien toch ietsje meer. Wij bekeken alle romantische komedies ter wereld, en maakten voor jou een lijstje met de essentials. Geen dank.

Bekijk deze films in tijden van corona vooral in je eigen luie zetel.

De 5 slechtste romcoms

Het is een goed bewaard geheim dat de slechtste romcoms eigenlijk de beste zijn. Zo slecht dat ze eigenlijk weer goed worden. De selectie was niet gemakkelijk.

A Christmas Prince (2017)

Amber is een ambitieuze maar door haar werkgevers jammerlijk onderschatte Amerikaanse journaliste. Ze trekt naar het fictieve Centraal-Europese land Aldovia. Daar gaat ze undercover in het koninklijk paleis om een stuk te schrijven over de plaatselijke kroonprins wiens naam we al vergeten zijn. Ze wordt uiteraard halsoverkop verliefd op hem.

Schermafbeelding 2020 02 13 om 17 28 17

Die premisse klinkt al als een mengeling van minstens drie eerdere klassiekers uit het genre. Ook bijzonder is dat de prins in kwestie speelt als een wassen pop en er in de verste verte geen vonk te bespeuren is tussen de twee. Weinig romantiek dus, en de comedy schuilt vooral in haar ‘journalistieke notities’. Hoe oud ben je, Amber? 11?

Ghosts of Girlfriends Past (2009)

Matthew McConeyhaugheyhaughey speelt een slecht articulerende arrogante eikel - zoals eigenlijk altijd. Zijn personage Connor is een vrouwenverslinder die bezoek krijgt van zijn overleden oom (Michael Douglas - we hopen voor hem dat hij hier dikke flappen mee verdiend heeft) en drie andere geesten.

Ja, geesten. Die confronteren hem met respectievelijk zijn vriendinnetjes uit het verleden, heden en toekomst. Spoiler: hij komt uiteraard tot inkeer en belooft eeuwige trouw aan zijn (toch nog ietwat sceptische) jeugdvriendinnetje (Jennifer Garner).

Lichtpuntje: een grappige Emma Stone zet op verdienstelijke wijze een bakvisgeest neer.

Mamma Mia (2008)

Single mom Donna (Meryl Streep) runt een hotel op een Grieks eilandje. Haar dochter Sophie (Amanda Seyfried) is verloofd. In het dagboek van haar moeder (foei, Sophie) ontdekt ze dat ze drie mogelijke vaders heeft. Ze nodigt ze dus maar alle drie uit voor haar huwelijk. Prima idee of ni?

Wat volgt is een tenenkrullende aaneenschakeling van ABBA-nummers - ja, dit is een musical. Als je Pierce Brosnan, Colin Firth en Stellan Skarsgård awkward wil zien zingen en dansen in witte hemden, dan vind je Mamma Mia vast geweldig. Wij niet.

The Ugly Truth (2009)

Katherine Heigl en Gerard Butler spelen de irritantste en meest clichématige personages ooit bedacht in de filmgeschiedenis. Hij is een seksistische vrouwenversierder, zij is een ambitieuze controlefreak die niet van straat geraakt. Hij helpt haar met daten, zij vindt de liefde maar uiteraard wordt hij intussen verliefd op haar.

96% van de film bestaat uit dialogen waarin ze ruzie maken. 96 minuten die we nooit meer terugkrijgen.

Rumor Has It (2005)

Sarah (Jennifer Aniston) ontdekt dat zowel haar moeder als haar grootmoeder een nacht plezier beleefden met een zekere Beau (Kevin Costner)- intriges die de basis vormden voor klassieker The Graduate (1967). Ze vermoedt dat Beau haar vader is. Ze gaat hem opzoeken en belandt óók bij hem in bed. Wat? Er zijn enkele potentieel komische momenten, maar die komen eigenlijk beter tot hun recht in de trailer.

De 4 beste romcoms

Vier, want er zijn veel minder goede romcoms dan slechte.

Notting Hill (1999)

Notting Hill was ongetwijfeld het hoogtepunt uit de carrière van Hugh Grant, zeker nadat hij in 1995 betrapt werd op vuile manieren in het openbaar met een prostituee. Het is misschien zelfs een hoogtepunt in het genre.

De sympathieke boekenverkoper William (Grant) ontmoet bij toeval filmster Anna (Julia Roberts, die eigenlijk ongeveer zichzelf speelt). Een aandoenlijke doch gecompliceerde romance ontvouwt zich. De komedie hebben we grotendeels te danken aan heerlijke nevenpersonages zoals huisgenoot - ‘nice firm buttocks’ - Spikey. Een klassieker die even tijdloos is als het kapsel van Hugh Grant.

Clueless (1996)

Zeg niet ‘romcom’ maar wel ‘Jane Austen-adaptatie’, want Clueless is losjes gebaseerd op Emma. Het is een bij momenten briljante tienerkomedie over een rijkeluisdochter in Los Angeles, met heerlijk veel geste vertolkt door Alicia Silverstone. Een tijdloze klassieker vol quotebare dialogen.

Bridget Jones’ Diary (2001)

Maar één keer Hugh Grant in een lijstje met romcoms, dat zou compleet bespottelijk zijn. Ook Bridget Jones' Diary verdient hier een plek. Grant speelt dit keer geen brave lulhannes, maar de cocky baas van Bridget Jones (Renée Zellweger) die eer schept uit ongewenste intimiteiten met zijn zijn werkneemsters.

Wat er dan zo geweldig is aan deze film? In de hoofdrol zien we geen perfecte blondine, wel een kettingrookster die net iets te veel drinkt en de ene blunder na de andere slaat. Om van haar ouders nog maar te zwijgen.

Crazy, Stupid Love (2011)

Sinds pakweg 2005 is er niet veel meer wezenlijk bijgedragen aan het genre. Crazy, Stupid, Love is daar een uitzondering op. Cal (Steven Carell) is een degelijke veertiger, wiens vrouw (Julianne Moore) hem verlaat voor een vlottere kerel (Kevin Bacon). Cal belandt met zijn triestige kop aan de toog en mooiboy Jacob (Ryan Gosling) helpt hem aan een make-over en versiertips. Het hek is helemaal van de dam wanneer Jacob iets krijgt met de dochter (Emma Stone) van Cal.

Dat klinkt als de plot van een deurenkomedie. Het hoopje topacteurs maakt dit echter tot een frisse, soms zelfs verrassende film met een minimum aan clichés en een perfecte balans tussen rom en com. Gezien de reputatie van het genre is dat al heel wat.

3 échte aanraders

Deze films passen niet helemaal binnen de conventies van het genre, maar zijn toch (of net daarom?) het kijken waard.

The Princess Bride (1987)

The Princess Bride is een sprookje en tegelijk een parodie op sprookjes, en zonder meer een cultklassieker. Een piepjonge Robin ‘Claire Underwood’ Wright speelt dan wel de pannen van het dak als prinses Buttercup, haar tegenspeler Westley (Cary Elwes) komt niet veel verder dan zwoel staren en grappige oneliners afvuren.

Deze film moet het hebben van de absurde personages en de humor. Het verhaal heeft niet veel om het lijf - het is eerder een fantastische aaneenschakeling van gimmicks.

Marriage Story (2019)

Actrice Nicole (Scarlett Johansson) wil scheiden van controlefreak en regisseur Charlie (Adam Driver). Ze proberen op een volwassen manier alles te regelen, maar raken alsnog in een vechtscheiding verwikkeld.

Dat levert heerlijk zwarte humor op - vooral schoonfamilies, de advocatuur en modern theater worden niet gespaard. Meer dan een romcom is Marriage Story een tragikomische break-upfilm. Emoties als ‘Amai, zotschoon’ en ‘fak, megapijnlijk’ wisselen elkaar in sneltempo af.

Groundhog Day (1993)

Bill Murray associeer je niet meteen met romantische komedies. En toch. In Groundhog Day speelt hij een cynische nieuwsreporter die op onverklaarbare wijze elke ochtend wakker wordt op dezelfde dag, en dus elke dag dezelfde vreselijke reportage moet gaan draaien over een bosmarmot.

Eerst maakt dit hem alleen maar chagrijniger - classic Bill. Na verloop van tijd maakt hij van de nood een deugd en gebruikt hij zijn bijzondere situatie om zijn collega Rita (Andie McDowell) voor zich te winnen. Dat verloopt niet zonder slag of stoot, maar zijn noodgedwongen geduld maakt hem een aangenamer mens voor iedereen. Wie zien Bill Murray in het hele emotionele spectrum, en dat alleen al is het bekijken waard.

Nog een extraatje: I Love You Man (2009)

De verhaallijn van een romantische komedie is eigenlijk altijd hetzelfde. A is ongelukkig/gefrustreerd, ontmoet persoon B, spanning bouwt op, romance ontvouwt zich, probleem of misverstand doet de boel ontploffen, persoon A/B pakt uit met big romantic gesture, ze trouwen, einde.

I Love You Man verloopt exact zo, alleen is de vrouw in het verhaal slechts een nevenpersonage. De focus ligt op Peter (een immer hilarische Paul Rudd) die op zoek gaat naar vrienden, en zijn ontluikende vriendschap met Sydney (Jason Segel). De chemie tussen beiden is fantastisch. Een bromcom dus.

14 februari 2020
JokeVan der maelen

Ik had er ook meer van verwacht.