Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Erfgoeddag op maat van de quarantaine

Erfgoeddag op maat van de quarantaine

Normaal gezien stond het weekend van 25 en 26 april in teken van de Erfgoeddag, die dan 20 jaar bestaat. Een heuse feesteditie in het thema ‘De nacht’. Die wordt een jaartje uitgesteld helaas, maar dat hoeft niet te betekenen dat je erfgoed tout court hoeft over te slaan.

Wat is erfgoed?

Wel, om eerlijk te zijn, heel veel… Van je grootmoeders stoofvlees, tot het Gravensteen en zelfs kantklossen. De erfgoedlijst bestaat uit drie categorieën: onroerend materieel erfgoed, roerend materieel erfgoed en immaterieel erfgoed.

Onder het eerste verstaan we het Gravensteen: gebouwen, boten, historische landschappen, historische sites en bomen. Sommig onroerende erfgoed wordt ook juridisch beschermd, zodat het uitzicht behouden wordt.

Gent
Gent

Dan heb je ook nog roerend materieel erfgoed. Dat gaat over alle bibliotheken, historische kunstcollecties en musea. Ook oude historische technieken als textielbewerking (zoals kantklossen!) of werktuigen behoren tot die lijst.

Festival

Onder immaterieel erfgoed horen dan weer taal, podiumkunsten, ambachten, sociale evenementen en je grootmoeders stoofvlees.

Alle erfgoedobjecten worden verzameld op een lijst en moeten voldoen aan enkele wetenschappelijk vastgelegde criteria. Zo komt erfgoed in de inventaris wanneer het zeldzaam of net herkenbaar is. Als iets representatief is voor een bepaalde periode, heeft het ook meer kans om in de lijst opgenomen te worden.

Zelfs tijdens de coronacrisis kan er erfgoed ontstaan. Denk maar aan de berenjacht waarbij jonge kinderen op wandeling overal beertjes kunnen ontdekken, of het applaus dat elke dag luid weerklinkt om 20u. Ook de witte lakens die uit ramen hangen om zorgverleners een hart onder de riem te steken, behoren tot het immaterieel erfgoed!

Ontdek hier wat allemaal deel is van het Vlaamse immateriele erfgoed, van de koerscultuur tot het telen van witloof.

Ga zelf op ontdekkingstocht

Erfgoeddag focust zich vooral op het roerend en immaterieel cultureel erfgoed (dus niet de gebouwen, boten en landschappen). Ondanks dat de 20ste Erfgoeddag niet kan doorgaan, bestaan er wel manieren om van al dat erfgoed te proeven! Met de erfgoedapp ontdek je de musea en erfgoedroutes bij jou in de buurt. Aan de hand van je locatie krijg je verhalen te lezen en kom je op interessante plekken.

Brugge
Brugge

Woon je niet in de buurt, of heeft je gemeente geen wandeling, dan bestaat er gelukkig ook zoiets als de erfgoeddatabank. Via deze handige kaart vind je snel al het onroerende erfgoed dat je buurt rijk is. Vergis je niet, bijna elk dorp heeft wel enkele gebouwen of landschappen die onder erfgoed vallen!

Wanneer je doorklikt op de gevonden pareltjes in je gemeente, krijg je een beschrijving van de waarde van het cultuurhistorisch landschap, of van het gebouw. Ideaal om te ontdekken wat er zo speciaal is aan je dorpsaanzicht, of hoe oud het bos tegenover je huis is.

Erfgoed veld

Maak een overzicht van alle erfgoed in je buurt en wandel er langs. Print als een volleerd gids alle beschrijvingen uit en gids jouw huisgenoten langs verborgen pareltjes. Je kan de dag eindigen zoals het een echte Belg met erfgoedkennis betaamt: met een pak frieten met stoofvlees. Want die behoren toch evengoed tot het erfgoed, toch?

Geniet thuis van Erfgoeddag

Zit je liever in je eigen zetel, of ben je niet goed te been? Ook jij kan meegenieten van enkele initiatieven die perfect op maat van de Erfgoeddag zijn. Woon je in de Kempen, dan kan je via de erfgoedbank van Kempens erfgoed allerlei verhalen uit je buurt ontdekken.

Bron: kempenserfgoed.be
Bron: kempenserfgoed.be

Erfgoedcel Brugge laat van zich horen met een heus beiaardconcert. De voorbije maanden verzamelden ze nummers die hen aan de nacht deden denken. De beiaardier liet weten dat hij de nachtnummers in deze corona-tijden nog steeds wil spelen op de Brugse beiaard.

Met in de playlist: Toute la nuit (Arno), Because the night (Patti Smith), Ik wil deze nacht in de straten verdwalen (Wannes Van de Velde), Meet us where the night ends (MONO) en Nights in white satin (The Moody Blues). Woon je in Brugge? Open dan ramen en deuren op zaterdag 25 april vanaf 20u en geniet. Woon je ergens anders? Geniet mee via de livestream.

Normaal gezien kon je in Gent tijdens Erfgoeddag een wandeling maken door de wijk de Brugse Poort. Dat gaat nog steeds als je in Gent woont, maar wil je graag extra verhalen om je wandeling te spijzen, of ben je gewoon benieuwd welke verhalen er zich hebben afgespeeld in de wijk? Dan kan je naar alle verhalen luisteren via de website van STAM.

Heb je het dan nog niet gevonden? Brouw je eigen bier vanuit je kot, doe een chocoladeproeverij of ga eens een toertje fietsen en rij je eigen Ronde van Vlaanderen! Fijne Erfgoeddag!

24 april 2020