Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

We filosoferen over deze foto van Kris & Dany

We filosoferen over deze foto van Kris & Dany

In 2014 werd het internet zoals we het kennen in rep en roer gezet. Een Facebookpagina postte 500 dagen lang elke dag dezelfde foto van muzikant Kris Wauters & nieuwslezer Dany Verstraeten, met telkens een ander verhaaltje erbij, als meme. Na een aantal keer afscheid te nemen is de pagina terug, met een overzichtstentoonstelling.

Elke Dag Dezelfde Foto van Kris en Dany

"Een vriend van mij heeft die foto omschreven als de Vlaamse Mona Lisa. Je weet niet goed wat er aan de hand is in dat beeld. De emoties op hun gezichten zijn niet uitgesproken blij of droevig. Daarom kan je daar heel veel situaties op kleven die dan ook kloppen."

Je leest het: Paginabezieler van "Elke dag dezelfde foto van Kris & Dany" Vincent Schroeven kan zijn werk best goed romantiseren.

Over de overzichtsexpo van Kris & Dany vanaf 27 september in Onder Stroom in Antwerpen - het absolute sluitstuk van de reeks - kan hij ook eerlijk zijn.

Schroeven:
"Ik vind het idee alleen al heel grappig, dat mensen zich verplaatsen om naar vijftien dezelfde foto’s te gaan kijken."

Kan je al een tipje van de sluier lichten?

Schroeven: "Er gaan een vijftien à twintig werken - allez, "werken"... (lacht) - en nog nooit eerder gepubliceerde momenten te zien zijn. Er gaat een fototoestel zijn waarmee - al dan niet - de bewuste foto mee genomen is. Er gaan ook Kriskraslotjes zijn. Kris en win een prijs. Er zal ook een beker zijn die Dany ooit won: De Guido Gezelligprijs. En nog veel meer waar ik niet op kan komen."

Elke Dag Dezelfde Foto van Kris en Dany

Een expo over een meme, betekent dat dat memes ook kunst kunnen zijn?

Schroeven: "Wat ik het prachtige vind aan memes is dat je een hele nieuwe beeldtaal creëert. Het is misschien niet zo bedoeld geweest, maar toch slaagt de maker erin om een emotie aan die afbeeldingen te koppelen die daar los van staat. Toch snapt iedereen wat er wordt bedoeld. Dat vind ik heel mooi. Is dat kunst? Goh.

Vanaf dat de fotografie opkwam, zeiden ze dat dat geen kunst was omdat dat reproduceerbaar is. Je geeft ook meer waarde aan een schilderij dan aan een foto. Die reproduceerbaarheid zorgt ervoor dat die minder waarde heeft.

Specifiek voor Kris & Dany: op zich heeft die foto nul waarde. Maar omdat we die vijfhonderd keer gereproduceerd hebben, krijgt die wel waarde. Dus dat is het omgekeerde idee."

Wat vind je mama van de Facebookpagina?

"Ik zal zo beginnen: ik heb een vrouw en kinderen. Dat is niet evident dat ik elke dag wanneer ik thuiskom een kwartier stilte nodig heb om die posts te kunnen bedenken. Je krijgt ook niet goed uitgelegd waarom dat dan zo belangrijk is. (lacht)

Mijn moeder begreep er ook niks van. Maar het is wel een trotse moeder. Het feit dat zij dat niet begrijpt, maakt dan niet meer zo uit. Ze komt naar de opening."

Elke Dag Dezelfde Foto van Kris en Dany

Is er iets wat we zeker moeten meekrijgen uit de expo?

"Nee."

"Er is wel nog één ding dat ik tegen iedereen zeg: er is nog één manier waarop de pagina zou kunnen terugkomen na de expo. Dat is als er iemand een tv-reeks wil financieren."

Elke dag dezelfde aflevering dan?

"Het zou altijd dezelfde situatie zijn, maar het verhaal verandert. Ik heb al drie scripts klaarliggen."

13 september 2019
BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.

Gerelateerde tips