Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Schermen beu? Probeer dan één van deze 7 graphic novels

Schermen beu? Probeer dan één van deze 7 graphic novels

We begrijpen het best. Elke dag een film kijken is plezant, maar het hangt je toch stilletjesaan de keel uit. En die stapel boeken die op je liggen te wachten, worden ook niet geopend. Misschien is het wel eens tijd om de gulden middenweg te nemen. Wat als je nu eens de diepgang van een verhaal combineert met de beeldrijkheid van een film? De poëtische zinnen van een literair hoogstandje met de snelheid van illustraties? Welkom bij de magische wereld van de graphic novel! Als je nu zegt dat je strips al lang ontgroeid bent, dan heb ik maar één antwoord: probeer eens één van onderstaande meesterwerken, en we spreken nog eens.

Brecht Evens - Panter

De eerste is een Belg, en wat voor eentje! Brecht Evens wordt waarschijnlijk wel vaker in leeslijstjes opgenomen, en ik kon het niet laten hem ook hier toe te voegen.

Het verhaal van Panter is eenvoudig. Kristientje, een klein meisje, verliest haar kat en wordt daarop bevriend met een panter die uit haar kast komt gekropen. Bij Brecht Evens staan vooral de prenten centraal en daar houdt hij zich niet in.

Alles waar een film begrensd is, loopt bij Evens over. Kleurenpracht, expressiviteit, fantasie… Hij werkt het geheel af met een uitgepuurde dialoog.

Dit bericht bekijken op Instagram

Panther, 2014

Een bericht gedeeld door Brecht Evens (@evens.brecht) op

Charles Burns - Black Hole

Het coronavirus is erg, maar als je slachtoffer wordt van het seksueel overdraagbare virus van Black Hole, dan is dat misschien wel erger. Zeker als je een tiener bent in de jaren ‘70 in Seattle, en in de fantasiewereld leeft waarin Black Hole zich afspeelt. Hypnotiserend en wreed. Angstig en verveeld. Alles wat je zelf was of bent, maar dan erger en in de vorm van een graphic novel.

Black Hole High School Yearbook

Craig Thompson - Een deken van sneeuw

Dit is misschien wel de meest toegankelijke graphic novel uit het lijstje. De beeldroman Een deken van sneeuw, die bijna 600 pagina’s telt, grijpt je naar de keel en brengt je in één wervelwind door het leven van Craig Thompson.

Craig groeit op in de staat Wisconsin in de VS terwijl hij worstelt door de grotere thema’s van het leven. De roman is een autobiografisch en uniek liefdesverhaal gebracht in een vloeiende zwart-witte tekenstijl.

Dit bericht bekijken op Instagram

Comics of our own. #inktober2018 #inktober #craigthompson

Een bericht gedeeld door Craig Thompson (@craigthompsonbooks) op

Art Spiegelman - Maus

En dan is er nog zo’n klassieker die elke graphic-novelfan gelezen moet hebben. Maus is hét referentiepunt als het over de historische graphic novel gaat. Het verhaal werpt een blik op een joodse overlevende na de Tweede Wereldoorlog, verteld vanuit het perspectief van de zoon.

Opnieuw is het verhaal autobiografisch. De tekenstijl doet denken aan Animal Farm waarbij iedere ‘groep’ de vorm krijgt van een dier. Maus is een stuk donkerder en pittiger dan je gewone huis-, tuin- en keukenstrip.

Dit bericht bekijken op Instagram

........

Een bericht gedeeld door Art Spiegelman (@_art.spiegelman) op

Judith Vanistendael - Penelope

Nog een Belg in het rijtje! Twee werelden komen samen in Penelope. Penelope werkt als chirurg in een veldhospitaal in Aleppo, Syrië. Middenin die traumatische ervaringen moet ze ook haar taak als moeder verzoend krijgen met haar job. Alles wordt gebracht in een zwierige stijl, wat Penelope tot een beeldroman vol prachtige aquarellen maakt, in die typische stijl die onmiskenbaar bij Judith Vanistendael hoort.

Marjane Satrapi - Persepolis

Persepolis gaat net zoals Maus over een historische periode. In Persepolis volgen we het hoofdpersonage, dat hier ook de auteur is van de graphic novel, tijdens de Islamitische Revolutie in Iran. We volgen als lezer hoe Marjane opgroeit terwijl de wereld om haar heen verandert. Een politieke en persoonlijke roman vanuit de blik van een eerlijk meisje, met een heldere en eenvoudige tekenstijl.

Persepolis beter

Thijs Desmet - Van roken ga je dood

De laatste Belg in het lijstje is Thijs Desmet met zijn debuutalbum Van roken ga je dood. Skelet en Spook maken allerlei avonturen mee in een desolaat en verlaten landschap . Absurde en eigenzinnige tekeningen en poëtische kleine verhalen. Als we goodreads moeten geloven dan kan het niet anders dan dat het werk bij iedereen een speciaal plekje in de boekenkast krijgt.

21 april 2020