Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Het beste van de nieuwe Antwerpse stadsdichter Maud Vanhauwaert

Het beste van de nieuwe Antwerpse stadsdichter Maud Vanhauwaert

Morgen is het Gedichtendag. De dag waarop Antwerps stadsdichter Maarten Inghels zijn pen doorgeeft aan Maud Vanhauwaert. Ken je haar nog niet? Hoog tijd voor een spoedcursus Vanhauwaert.

Candit Camera

In deze video doet Vanhauwaert iets à la candit camera met poëzie. Ze spreekt mensen op straat aan met een zin uit het gedicht Wij zijn evenwijdig uit haar gelijknamige bundel. Wat leidt tot vreemde, ludieke situaties.

Voor Gedichtendag 2015 werd ditzelfde gedicht verspreid over tienduizend affiches, omdat ze de publieksprijs binnenhaalde voor Mooiste Gedicht bij de Herman De Coninck Poëzieprijzen.

1516711249 wij zijn evenwijdig crop

Maud op school

In datzelfde jaar trok Vanhauwaert voor Iedereen Beroemd naar verschillende locaties om haar gedichten voor te dragen aan nietsvermoedende mensen. In deze aflevering betrekt ze schoolkinderen bij haar poëzie en laat ze hen nadenken en lachen met dingen die de deugnieten niet altijd even goed begrijpen.

Maatschappelijk belang

De nieuwe Antwerpse stadsdichter staat ook stil bij problematische situaties die zich voordoen over de hele wereld en hier bij ons.

Ze interpreteert het stilstaan heel letterlijk en zoekt hulp bij mensen op straat, die toch al stilstaan.
Sommige mensen begrijpen het belang van deze actie en anderen razen dan weer door de stad om toch maar tijdig op hun afspraak te geraken. Dat contrast brengt Vanhauwaert mooi in beeld met dit project.

24 januari 2018