Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Het genie achter Parasite

Het genie achter Parasite

Je hebt waarschijnlijk al iets van Parasite gehoord of gelezen, de media staan namelijk vol met recensies, interviews en artikelen over die waanzinnig goede film. De regisseur, de Zuid-Koreaanse Hitchcock Bong Joon-ho, heeft al vanaf het begin van zijn carrière het publiek verbluft met zijn unieke mix aan spanning, humor en sciencefiction.

Misschien doet zijn naam geen belletje rinkelen... Niet gevreesd: wij geven je hier een minigids over Bong Joon-ho, het brein achter de fantastische film.

Parasite (2019)

Wie is Bong Joon-ho?

De Zuid-Koreaanse regisseur werd geboren in Daegu in 1969. Al in het middelbaar droomde hij ervan om filmmaker te worden. Maar ondanks zijn passie voor film studeerde hij sociologie aan de Universiteit van Yonsei, zijn ouders steunden zijn droom niet.

Bong Joon-ho
Bong Joon-ho

Begin jaren 1990 begon hij met het maken van kortfilms, waarna hij zijn debuut maakte in 2000 met Barking Dogs Never Bite, een donkere komedie film met (SENSE 8) actrice Bae Doona.

Korean Barking Dogs Never Bite 01 1 1600x900 c default

Meer dan Parasite

De regisseur is al langer bekend in de filmwereld, zowel in Zuid-Korea als op internationaal vlak. Zijn film Memories of Murder (2003) was een hit in zijn thuisland, maar het was vooral met de komische sciencefiction drama thriller The Host (2006) waarmee hij veel succes boekte.

MV5 B Yjg2 Mm Y1 M2 Qt Nz I4 Yi00 Nm Yw L Tky Mz Yt MG Yw Mj Fm M2 Y1 M2 Ni Xk Ey Xk Fqc Gde QX Vy Nz U1 Nz E3 N Tg V1 CR045480270 AL UX477 CR00477268 AL

Na elke release werden zijn films steeds meer geapprecieerd. Mother volgde in 2009 en zijn Engelstalige debuut maakte hij met Snowpiercer (2013).

Maar misschien is deze film je bekender: Okja. Twee jaar geleden regisseerde Bong zijn eerste Netflix film waarin een meisje haar genetisch gemodificeerd ‘super varken’ uit de klinische klauwen van de Amerikaanse kapitalistische bio-industrie moet redden. Deze film, met bovendien acteurs als Jake Gyllenhaal, Lily Collins en Steven Yeun, introduceerde de filmmaker aan het groter publiek.

Donkere humor als trademark

Bong Joon-ho staat bekend voor zijn donkere, zwarte humor. Elke film van de regisseur is uniek maar toch zijn ze telkens grappig, spannend en tegelijkertijd donker en sociaal-politiek geladen.

Parasite (2019)
Parasite (2019)

Bong Joon-ho houdt ervan om het publiek te doen lachen met het gevoel dat ze eigenlijk niet zouden mogen lachen. Ze moeten net medelijden hebben met de personages die ze uitlachen. Dat is dan ook precies wat je voelt als je naar Parasite gaat kijken.

Met zijn mix van zwarte humor, maatschappelijke kritiek, satire en spanning weet hij zijn publiek goed te bespelen als een echte genie van suspense.

Parasite

De oorspronkelijke titel van de film was eigenlijk “The Décalcomanie”. Maar Parasite blijft volgens ons beter hangen.


Een kansarm gezin probeert te ontsnappen aan hun miezerig bestaan door te infiltreren in het leven van een steenrijke familie. De regisseur haalde inspiratie uit zijn eigen leven. Hij werkte, net al de protagonist, als een leraar voor een rijke familie en had vaak het gevoel dat hij ze bespioneerde.

Parasite (2019) © Madman Films
Parasite (2019) © Madman Films

De film begint dus eerder als een sociale film die dan evolueert naar een komedie, die tot een bepaald moment een omwenteling maakt en een donkere, spannende sfeer krijgt. In het meesterwerk is er geen enkel moment van rust, je zit telkens op het puntje van je stoel. Het ene moment zit je te lachen door de komische situaties waarin de personages zich bevinden, het andere moment cringe je door de awkward gênante scènes of bedek je zelfs je ogen bij de iet-wat-gruwelijke beelden.

Parasite (2019)
Parasite (2019)
08 januari 2020
MichèleLévêque

Muziek, kunst en cultuur. Schiet maar raak! Interesse en kennis alom, eendert welke smaak!