Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Het verhaal achter 6 atypische love songs

Liefdesliedjes moeten niet altijd van die melige meezingers van een of andere Ed Sheeran zijn. Soms klinken ze gewoon leuk en besef je zelfs niet dat het over de liefde gaat. Zijn het daarom altijd romantische ideaalbeelden? Helemaal niet! Wij ontrafelen de leukste nummers over de liefde!

Yungblud – I Love You, Will You Marry Me

Je zou denken dat de jolige frontman Dominic Harrison van Yungblud met dit nummer een eigenzinnige versie van Romeo & Julia brengt. Wat goed zou kunnen, maar de zanger schreef de song als kritiek op waargebeurde feiten die zich in het verleden afspeelden in de Engelse stad Sheffield, vlakbij z’n thuis.

Een jongeman was dolverliefd en wilde zijn vriendin ten huwelijk vragen. Daarom hing hij over de Park Hill Bridge om in grote graffitiletters zijn liefde te verklaren. “I love you, will you marry me”, behoorde sindsdien tot het straatbeeld in Sheffield. Nog maar net verloofd en het nog te beginnen huwelijk liep al op de klippen.

Omdat de man als kind misbruikt werd en zijn verloofde moeder was van kleine kinderen kwam de sociale dienst tussen beide. De vrouw in kwestie moest de hartverscheurende keuze maken tussen haar kinderen en haar grote liefde, omdat de sociale dienst vreesde dat haar verloofde de kinderen zou misbruiken. Enkele jaren later overleed ze. Bedrijven brachten vlaggen, kussens en andere merchandise uit met het opschrift: I love you, will you marry me.

Yungblud schreef de song als reactie op bedrijven die geld willen halen uit iemands liefde en verdriet.

Blackwave. - Elusive

Hoe glad hun weg naar succes ook gestreken lijkt, de boys van Blackwave. doen met dit nummer toch vermoeden dat er wat trouble in (love) paradise is. Ondanks dat Elusive een échte schijf is waar je enthousiast met mee kan kwelen, is de boodschap in de song best melancholisch.

De ik-persoon in het verhaal verdwaalt in de ogen van zijn vrouwelijk ideaalbeeld. Hij probeert haar te ontrafelen en bij haar door te dringen. Wanneer het personage beseft dat ze hem kapot maakt en hem gebruikt, probeert hij het meisje te vergeten. Maar als je goed luistert naar het refrein: “I just want it to be over but I don’t want to get over you”, is het al snel duidelijk dat dit geen eenvoudige opgave is wanneer je stapel bent op iemand. Ook al weet je dat de relatie nooit zal slagen. Uiteindelijk zijn we allemaal een sukkel voor de liefde, toch?

Angèle – Je veux tes yeux

De frivole zangeres deelt in de song haar verlangen naar een bijzonder iemand. Ze probeert hem te bereiken, maar hij reageert niet. Ook al krijgt ze een melding dat hij het berichtje wel heeft gezien. Een groot nadeel aan ons digitale bestaan: we know too much.

Angèle zingt over het dubbele gevoel dat ieder van ons al heeft ervaren wanneer je gek bent op iemand nieuw. Langs de ene kant loop je op roze wolkjes, maar anderzijds ben je ook nog heel onzeker en zoek je bevestiging. Het verlangen om ook maar iets van die persoon te horen, de bijhorende stress wanneer die op zich laat wachten en de opluchting wanneer je gsm trilt. Om dan weer te ontdekken dat het iemand anders was. Het geduld dat je moet hebben, de kriebels binnenin, de rode kaakjes wanneer je ‘m ziet. Alles wat prille verliefdheid met je doet.

Crystal fighters – You & I

Op You & I zwier je enthousiast heen en weer met al je ledematen. Als je even wat me-time neemt met je hoofdtelefoon en aandachtig luistert, ontdek je dat het nummer dieper graaft dan enkel het voorschotelen van een aanstekelijke beat.

"You and me, no one else

Nothing else but us right now

And I ain’t need nothing else

No one else but you and I

And it ain’t me, it ain’t you

It’s only us, it’s us right now"

Met deze song zingt Crystal Fighters over de rusteloze prestatiemaatschappij waarin we leven. De zanger probeert te ontsnappen aan deze samenleving waarbij alles zomaar voorbij raast. Het digitale tijdperk neemt onze levens volledig over en we staan niet meer stil bij de kleine dingen die er vroeger toe deden.

In de lyrics gaat hij er met z’n lief vandoor om samen wat quality time door te brengen en stil te staan bij momenten.

Een leuk deuntje als kritiek op de manier waarop we ons de laatste jaren laten opjagen door dingen die eigenlijk niet primeren.

Royal Blood – How Did We Get So Dark

Royal Blood weet ons steeds omver te blazen met hun ruige muziek en strakke gitaren. Als je de lyrics er echter bijneemt, geeft het duo hun gevoelige plaat bloot.

Zoals bij de meeste nummers zijn er verschillende interpretaties mogelijk. Hoewel je door de tekst “How did I become a lookalike of someone you used to love?” meer neigt naar één specifieke interpretatie waarbij een niet te redden relatie faalt.

Een koppel dat ooit heel close was, leeft al enige tijd naast elkaar in plaats van met elkaar. Slechts één van de twee erkent de situatie. Dit leidt tot een monoloog, éénrichtingsverkeer, tussen twee naasten. De relatie stort op een punt waarbij de ene beseft vervreemd te zijn van de andere.

Jain - Makeba

Als je Makeba tussen je oren steekt, volgt automatisch ook een meewippend voetje. Op het eerste gehoor lijkt het een liefdesverklaring met een happy vibe.

"Makes my body dance for you"

"I wanna hear your breath just next to my soul"

"I wanna feel your breast without any rest"

Fout gedacht! Met het nummer eert Jain de Zuid-Afrikaanse Miriam Makeba a.k.a. Mama Africa. De vele Makeba’s doorheen het nummer klinken goed in de oren, maar er schuilt dus duidelijk meer achter de leuke woordspeling.

"Makeba, makeba ma che bella, can I get a oooh wee"

"Nobody can beat the mama Africa"

Makeba leefde van 1932 tot 2008 en staat naast haar zangtalenten ook bekend als mensenrechtenactivist in Zuid-Afrika. Ze was tegenstander van de rassensegregatie die van 1948 tot 1990 door de apartheidspolitiek heerste in haar land. Het gevolg van haar moedige acties zorgde ervoor dat Mama Africa voor dertig jaar in ballingschap leefde.

"I wanna see you fight cause you are the real beauty of human rights"

"Make it go, the sufferation of a thousand more"

Je zou het poppy nummer dus kunnen zien als ode uit liefde en respect voor wat Makeba verricht heeft in haar leven.


14 februari 2018