Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Hoe architectuur skaten beïnvloedt (en andersom)

Hoe architectuur skaten beïnvloedt (en andersom)

Skateboarders kijken anders naar openbare plaatsen dan de gemiddelde mens. Ze kunnen parkjes, pleintjes en straten in een mum van tijd omtoveren tot een sport- en spelterrein, al leidt dat vaak tot conflict met de ‘normale’ gebruikers van de openbare ruimte.

Skateboarden begon op straat, waarbij surfers een manier zochten om te kunnen surfen zonder golven. Al snel werd skateboarden een subcultuur die er een bijzondere fascinatie voor architectuur op nahield.

Het plekje onder The National Theatre in Londen

National Theatre Londen

The National Theatre in Londen werd in de jaren zeventig in een nieuw jasje gestoken en kreeg een gebouw in brutalistische stijl - ontworpen door Denys Lasdun - aan de Southbank. Al snel hadden skateboarders door dat het golvende gladde beton op de benedenverdieping goed bolde. De architecturale elementen en betonnen bankjes waren zelfs speelse obstakels.

Daarvoor was de ruimte natuurlijk niet ontworpen. De plaats werd een discussiepunt voor de stad. Voor sommigen was de plek gevandaliseerd: beton afgeschraapt door het grinden en muren beklad met graffiti. De skaters zelf wilden gewoon een ontsnappingsplek in het centrum van Londen. Dus: mochten de skaters blijven of niet? In 2014 lijken de skaters voorgoed gewonnen. Een plan om de plaats onder de Queen Elisabeth Hall van de National Theatre om te toveren tot winkels werd voorgoed geboycot door… skateboarders. En nu is de ondergrond zelfs volledig vernieuwd, speciaal voor de skaters.

The pool

Skateboarden kon niet ontstaan zijn zonder de scene in California in de Verenigde Staten, maar een deel van hun verhaal begint in het minder zonnige Finland. Daar ontwierp Alvar Aalto in de jaren dertig een modernistisch huis in een stijl die doet denken aan Le Corbusier. Finse huizen (voor rijke mensen) hadden een sauna en een zwembad om in af te koelen. Het zwembad dat hij ontwierp had gebogen randen. Klinkt als iets bekends, hè?

2139370025 800e45b4c6 o

Midden de jaren zeventig was er een droogte in California. Gezinnen werden gevraagd hun zwembad niet te vullen. Al snel hadden skateboarders door dat deze lege zwembaden voor mogelijkheden zorgden: je kon er zotte tricks in doen. Voor het volledige verhaal kan je deze podcastaflevering beluisteren.

Leio mclaren leiomclaren 9 Wlq SF 9el M unsplash

Het is dus geen wonder dat skatepleintjes trapjes, leuningen, pools, verhoogjes en half pipes hebben. Het zijn elementen uit de betonnen jungle waarvan skaters doorheen de jaren anders gebruik hebben gemaakt dan waarvoor ze bedoeld zijn.

Tegenwoordig zijn skaters vaak zélf architecten (die bijvoorbeeld skateparken aanleggen). En af en toe lobbyen ze bij steden om op bepaalde parken en pleinen materialen te gebruiken die tegen een skatestootje kunnen, zodat ze zo weinig mogelijk slijtage van openbaar domein veroorzaken.

BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.