Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Hoe dansmuziek de wereld overnam in 9 documentaires

Hoe dansmuziek de wereld overnam in 9 documentaires

Nu we een tijdje niet meer met z'n allen kunnen fuiven, is het misschien tijd om eens na te denken over hoe dat ook weer moet. Reis mee in deze 9 documentaires langs de invloedrijkste partyperiodes over de hele wereld.

TL;DR

Geen zin om je uren te verdiepen in de lijst hieronder? Kijk gewoon deze driedelige reportage en je snapt meteen dat alle dansvloeren ter wereld met elkaar verbonden zijn.

1. New York disco

Disco staat voor discotheek in het kort en laat dat nu net de plek zijn waar het genre zo uitbundig gevierd werd, dat het een wereldwijd fenomeen werd. En dan hebben we het zeker over de discotheek der discotheken in die tijd: Studio 54 in New York. In de jaren '70 was het de wereldwijde place to be voor celebrities en discoliefhebbers in het algemeen.

Maar het muziekgenre ontstond al veel vroeger en we zien hoe het evolueerde vanuit de zwarte funk en soul tot uiteindelijk een van de meest gehate genres aller tijden.

2. Italo disco

In de jaren '70 was er nog geen sprake van clubmuziek zoals we het nu kennen maar een van de eerste stappen werd gezet in Italië. De synthesizers die toen op de markt kwamen voor de prijs van een gewoon instrument werden toegevoegd aan de disco groove van de Verenigde Staten en daar was Italo Disco.

Ontdek in deze docu hoe pioneers van de housemuziek misschien helemaal geen pioneers zouden zijn zonder deze Italiaanse platen.

3. Chicago House

Er zijn al heel wat boeken geschreven over wie nu juist de eerste houseplaat gemaakt zou kunnen hebben maar een ding is zeker: het was iemand van de zwarte LGBTQ-community uit Chicago.

Kom in deze docu alles te weten over de eerste houseclubs, een dansstijl genaamd jacking en hoe het genre in de jaren '80 overwaaide naar Engeland en de rest van Europa.

4. Detroit techno

Het begon allemaal in de kelders van The Belleville Three aka Juan Atkins, Kevin Saunderson en Derrick May. Zij waren geobsedeerd door futurisme, Kraftwerk en de kille post-industriële sfeer van Detroit.

Doorheen de jaren '80 bouwden ze samen met nog heel wat andere zwarte artiesten een scene die geïnspireerd was op die van Chicago, maar met een sound die nog veel harder uit de hoek kwam.

5. The United "acid house" Kingdom

Het kon niet anders: langzaam waaien de lekkere beats over naar Europa. De verspreiding van house (en later techno) begon in het Verenigd Koninkrijk dankzij een spacy variant: acid.

In de zomers van 1988 en 1989 werden er ontelbaar veel (illegale) gratis feesten georganiseerd in lege magazijnen en open velden. De tweede Summer of Love geschiedde, de term rave was geboren en het Europees vasteland zou snel volgen in de legendarische nineties.

6. onstopbaar Berlijn

Een paar maanden na de Engelse Summer of Love speelden er zich veel historischere taferelen af in Berlijn. Na de val van de muur in 1989 werd de stad elk jaar meer en meer een symbool voor vrijheid en dat begon je al snel te zien op de dansvloeren in west en oost.

Het gevoel van vrijheid gaf het startschot voor de jaarlijkse Love Parade (een stoet met soms meer dan 1,5 miljoen bezoekers) en de oprichting van de wereldbekende discotheken zoals Tresor en Watergate.

De clubcultuur is er totaal uniek in de wereld en wordt alom geprezen maar in deze docu zie je ook een andere kant. Doorwinterde clubbers, dj's en personeel uit het Berlijnse nachtleven vertellen waarom ze zichzelf er vaak aan moeten herinneren om naar huis te gaan.

7. The Sound of Belgium

Berlijn zal bij iedereen wel een belletje doen rinkelen maar in de nineties waren plekken als Lokeren en Destelbergen even bekend. België was de uitvinder van de new beat en samen met dat nieuwe geluid sprongen er clubs uit de grond als paddestoelen op plekken waar voor de rest vaak geen kat kwam.

In die tijd was het een ding om een heel weekend aan een stuk door België te rijden van club naar club, op zoek naar een dansvloer die nog open was. In deze docu zie je het verhaal van die beruchte clubs, de hysterie rond de Belgische new beat en de oprichting van een van de meest invloedrijke elektronische muzieklabels allertijden: R&S Records.

8. Ibiza: love it or hate it

Je kan veel negatieve dingen opsommen over hét party-eiland zoals de stereotype dronken Britten, de zwaar overdreven kostprijs van een avondje uit of het decadente hotelleven. Maar dat heb je toch overal rond de Middelandse Zee? Ibiza is veel meer dan dat.

Je zou denken dat er van de tegendraadse hippiecultuur in de jaren '60 niet veel meer is overgebleven op het eiland. Toch komt ook heel de underground elk jaar samen op Ibiza om de waaier aan elektronische muziek te vieren tussen de prachtige Spaanse natuur.

In deze docu zien we dj (en onofficiële koning van Ibiza) Carl Cox naar de laatste nacht van Space, de meest bekroonde club ter wereld, waar hij 15 jaar resident was.

9. Rave revolution

Elektronische muziek is in de recente geschiedenis wel vaker de soundtrack geweest van een revolutionaire periode. Hetzij groots zoals in de underground van Kiev tijdens de Oekraïnse revolutie in 2014, of klein zoals bij de raveprotesten na de gewelddadige sluiting van Georgische club Bassiani.

In deze docu zien we hoe Palestijnen over heel Israël bij elkaar komen dankzij het internet en het illegaal oversteken van afgebakende zones om samen muziek te maken.

06 april 2020
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎