Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Hoe fanfiction Hollywood overneemt

Hoe fanfiction Hollywood overneemt

Voor velen zit fanfictie verdoken in een klein hoekje van het internet waar enthousiaste tienermeisjes hun diepste verlangens over hun favoriete personages lustig neerpennen. Toch kan je de invloed van die amateurs niet onderschatten want soms schopt de fanfictie het tot een grote film of maakten ze er gewoon zelf een.

Wat is fanfiction?

Welkom tot de mysterieuze wereld van de fanfictie of fanfiction! Het begint met een personage of wereld die al bestaat in een boek, serie, film of ander fenomeen in de mediawereld. Daarop verzinnen schrijvers een vervolg of een spin-off die verder gaat dan het bestaande materiaal. Fanfictie vervult dus die eeuwige ‘wat als’-vragen.

De verhalen worden geschreven door fans en voor fans, en zijn terug te vinden op het internet. Alles kan, en vooral: alles mag in de wereld van fanfictie.

Dante fanfictie

Vergis je niet, fanfictie is niet ontstaan samen met film en tv. Het fenomeen bestaat al zo lang fictie en poëzie mensen intrigeert. Schrijvers hebben eeuwenlang hun eigen draai gegeven aan het werk van anderen. Zo goed zelfs dat er invloedrijke en bekende werken zijn uit voortgekomen. Denk maar aan Romeo en Julia van Shakespeare, gebaseerd op het verhaal van Pyramus en Thisbe uit de Metamorfosen van Ovidius. Of zelfs fanfictie over de bijbel in John Miltons Paradise Lost of Inferno geschreven door Dante.

Films op het grote scherm

En dan bestaat er dat magische moment dat de droom realiteit wordt: een idee van een fan wordt een boek, het boek wordt een film. Sommige films proberen niet te verbergen dat ze een fanfiction zijn, wat alvast het geval is bij de film Pride and Prejudice and Zombies. Van andere films is hun ware identiteit al wat meer ingedekt.

Fifty Shades of Grey

Fifty_Shades_Fanfiction

Geloof het of niet maar deze erotische prent was oorspronkelijk een fanfictie van Twilight. E. L. James, de auteur van het boek, schreef Master of the Universe dat gebaseerd was op de verhaallijn van de Twilight Saga. Daarna werd het boek uitgegeven bij een uitgeverij die wel enkele aanpassingen wou zien. Dus veranderde ze de namen Edward Cullen naar Christian Grey en het personage van Bella Swan in Anastasia Steele. De legende zegt dat het originele document ergens op het internet rondzwerft...

Bridget Jones Diary

Bridget Jones Diary Juli 1 810x456

Oh ja, toch wel. Deze filmklassieker is gebaseerd op een andere klassieker, die van Jane Austen: Pride & Prejudice. Helen Fielding schreef het verhaal om haar favoriete koppel nog beter te leren kennen. Ik bedoel: Fitzwilliam Darcy en Mark Darcy? Bridget Jones Diary is een moderne versie van de romance in Pride & Prejudice, maar houdt wel rekening met sociale veranderingen doorheen de laatste eeuwen.

After

After filmposter

Als je geen fan bent van romantische tienerdrama’s is de kans erg klein dat deze film je iets zal zeggen. After is een erotische fanfictie met… jawel, Harry Styles.

De auteur, Anna Todd, was een doodgewone One Directionfan die haar verhaal After op Wattpad zette, hét forum voor fanfiction. (Interesse? Je kan het hier volledig lezen). Tot, je kan het al raden, iemand het verhaal oppikte en de boeken uitgaf in een vijfdelige reeks. Vervolgens kwam er die eerste film. Aan jou om te bepalen of dat een goede keuze was of niet.

Fanfilms op YouTube

Oké, bovenstaande films maken niet elke filmfan gelukkig. Niet moeilijk dus dat fans andere manieren zochten om hun wildste dromen op beeld te zien. Soms schieten ze zelf in actie. Dat resulteert alvast in enkele originele en best kwalitatieve fanfilms die vaak via crowdfunding tot stand komen.

Hier geen erotisch/romantisch drama, wel de bevrediging van elk fandom dat de huidige wereld rijk is. Wat volgt zijn alvast vier toppers die te vinden zijn op YouTube en die met veel applaus werden onthaald door de fans.

Zin in een uur Harry Potter-plezier? Voldemort: Origins of the Heir is alvast een aanrader. Een fanfilm die met professionele beelden en het gigantische kijkcijfer van 16 miljoen views niet kan onderdoen voor een Hollywoodproductie.

Spider-Man is ook een dankbaar onderwerp binnen fanfilms. Deze korte, komische film is gemaakt door Corridor, een YouTube-kanaal dat zich op professionele basis bezighoudt met het produceren en regisseren van fanfictie.

Ook de game-wereld reikt de fanfilmindustrie personages en werelden aan waar prachtige films uit voortkomen. Lara Croft is het onderwerp van deze kortfilm, voor iedereen die wil genieten van actie en avontuur met hun favoriete gamepersonage.

Vooral Star Wars heeft een lang lijstje aan fanfilms. Je kan misschien stellen dat het de grootste en productiefste fanfamilie is die er bestaat. Hier krijgt Darth Maul zijn 15-minutes of fame, met enkele pittige vechtscènes.

07 mei 2020

Gerelateerde tips