Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

#ikluisterbelgisch: MANTIS, Mooneye & Dries Van Haute

#ikluisterbelgisch: MANTIS, Mooneye & Dries Van Haute

Ons kleine Belgenland barst van het muzikale talent. Van electro tot metal, we hebben het allemaal. BILL-reporter Elice pikt er iedere maand drie toppers uit, over alle genres heen.

1521294615 ikluisterbelgisch maart

De maand maart brengt letterlijk voor ieder wat wils. Zowel voor de postrock, folk als popliefhebbers hebben we een band in petto.

MANTIS

We wisten al langer dat België straffe postrockers in de rangen had, en met MANTIS mogen we er nog een beloftevolle naam aan toevoegen. Verwacht je aan stevige riffs, brullende gitaren en experimentele melodieën. Ze omschrijven hun muziek als pogojazz, al klinkt alles een stuk breder dan de jazz die ze in hun omschrijving vermelden. In onze oren maakt MANTIS vooral lekkere postrock met invloeden uit alle muzikale windstreken.

In 2016 bracht de band maar liefst twee EP’s uit (de creativiteit vierde in dat jaar duidelijk hoogtij). Resultaat: ze mochten een podia betreden op Roadburn, Rock Herk en AFF. Twee jaar later zijn de mannen terug met een volwaardig album, Magnolia. Een album waarmee ze alvast onze aandacht wisten vast te grijpen. MANTIS is er eentje om in de gaten te houden binnen de scene. Wij zouden hen zelf durven bestempelen als de meest beloftevolle Belgische postrockband van deze generatie.

Mooneye

Sinds kort gaat Michiel Libberecht door het leven als Mooneye, al kent u hem misschien beter als Mickey Dole. Na een overwinning op Jonge Wolven in 2017 achtte hij de tijd rijp om een versnelling hoger te schakelen en voor een volledige band, een eerste EP en een nieuwe naam te gaan. Onder Mickey Dole mocht Michiel al heel wat mooie podia betreden, waaronder die van Leffingeleuren, Dranouter, Cactus Club & De Zwerver, en onder de naam Mooneye gaan daar volgens ons nog heel wat grote podia bijkomen.

Mooneye brengt een mix van melancholie en indiefolk die ook op zijn eerste EP terug te vinden is. Om deze tot in de puntjes te creëren, kampeerde hij zo maar even een week in de studio van niemand minder dan Pascal Deweze. Wij waren erbij op de live release en kunnen jullie alvast verklappen dat het een pareltje is geworden. Op de digitale release is het nog even wachten tot vrijdag 23 maart, maar vanaf dan kan je de EP op alle online kanalen streamen.

Dries Van Haute

Dries Van Haute startte zijn studentenleven met de ambitie architect te worden, maar besloot na die studies toch een andere weg in te slaan en voor muziek te kiezen. Een goeie keuze als je het ons vraagt. Hij brengt ons een poppy geluid ondersteund door aangrijpende synths, die het ganse plaatje van een extreem internationale vibe voorzien.

Zijn debuutsingle Games herbergt een grootsheid en robuustheid die de link met architectuur niet helemaal doet verdwijnen. Ook zijn muzikale invloeden James Blake en Frank Ocean zijn nooit ver weg. Subtiele elektronica met soul-invloeden die, als je het ons vraagt, heel binnenkort de commerciëlere radiozenders kan domineren. Zijn debuut-EP Blue Roses is alvast het ontdekken waard.

Ken je (of ben je) zelf Belgisch talent dat moet ontdekt worden? Deel het met ons via de #ikluisterbelgisch en misschien vind je ze binnenkort wel in ons lijstje terug!

Beluister hier de #ikluisterbelgisch-playlist op Spotify.

21 maart 2018