Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Jouw programmagids voor de Week van de Belgische Muziek

Jouw programmagids voor de Week van de Belgische Muziek

Eén grote liefdesverklaring aan de muziek van eigen bodem, dat is de insteek van de Week van de Belgische Muziek.

VI.BE en VRT slaan de handen in elkaar met verschillende spelers uit de muzieksector. De komende zeven dagen komt er heel wat moois op je af. Zo zijn er virtuele concertzalen, talkshows, en vooral heel veel straffe muziek.

Wij bundelden de coolste online events in deze handige programmagids.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Maandag 8/2 - warming-up

De evenementen op maandag zijn ideaal om in de juiste sfeer te komen voor de rest van de week.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een twee uur durende radioshow met de gen z-charmezanger Willy Organ, de koning van het alternatieve levenslied?

Ook Harde Smart is van de partij, met hun platenbak vol Nederlandstalige tracks uit de jaren '60, '70 en '80 die bol staan van de uitgepuurde breaks, onvervalste grooves en moddervette baslijnen.

Dit event is onderdeel van het Sound of Ghent Festival. Hun volledige programmatie vind je hier.

Trix, OLT Rivierenhof, Het Depot en VI.BE buigen zich deze week over de toekomst van de Belgische muziek met 5 gesprekken verdeeld over even veel dagen. De eerste stream werpt een blik op de digitale corona-initiatieven en of deze een evolutie zullen ontketenen in de muzieksector.

De volledige programmatie van (Don't) Mind The Future vind je hier.

Dinsdag 9/2 - jazzdag

Ook de jazzsector doet mee aan de Week van de Belgische Muziek. Met #UnitedWeJazz gaan ze naar eigen zeggen full force. Dat is niet gelogen als je de volledige programmatie bekijkt.

Wij pikken er dinsdag uit als onze jazzdag. Dan passeren immers onder meer Karen Willems (ex-Mauro Pawlowski Band & Zita Swoon) en Thunderblender (Toots Thielemans Award) de revue.

Woensdag 10/2 - opkomend talent

De Week van de Belgische Muziek draait ook (en vooral) rond opkomend talent ontdekken.

Ken je bijvoorbeeld Mathilde Fernandez al?

Fernandez is de frontvrouw van het raveduo ascendant vierge. Als kind van progressieve rockers werd ze al op vroege leeftijd ondergedompeld in een universum van onklasseerbare concerten die zweven tussen performance en muziek. En kijk, de appel valt niet ver van de boom: haar soloproject, eerder omschreven als 'elektronische barok', is even onnavolgbaar.

Meer rechttoe rechtaan, even veelbelovend: de punk/new wave van Suncreek. Je hoort echo's uit de jaren-80-schijven van Joy Division, The Cure, en Red Zebra.

Mis de hype train niet en check op woensdag hun livestream vanuit Het Perron in thuishaven Ieper.

Donderdag 11/2 - 3x Podium 19

Vanaf donderdag kan je terecht bij Podium 19 voor concerten die in première gaan op tv, en te herbekijken zijn via VRT NU.

Homegrown #01 mag de spits afbijten. In deze reeks blikt de Ancienne Belgique terug op een aantal onvergetelijke concerten van vaderlandse artiesten. Er is beeldmateriaal van Charlotte Adigéry, Whispering Sons, Brihang, Melanie De Biasio, Balthazar en meer.

Ook op vrijdag en zaterdag kan je afstemmen op Podium 19 om legendarische AB-concerten te bekijken.

Aansluitend op Homegrown #01: de Toots-sessie van Meskerem Mees, kersvers laureaat van Humo's Rock Rally. Een supertalent van 21 die met 'Seasons Shift' onlangs een nieuwe single uitbracht.

Jaguar Jaguar zit niet om een stunt verlegen. Bij hun EP 'Madelyn' hoort een gelijknamige kortfilm gemaakt door gitarist Emiel Raeymaekers en diens wederhelft Tina Herbots. Geen 5 videoclips aan elkaar geplakt, maar een volwaardig cinematografisch hoogstandje.

De band zal de EP voor het eerst (en laatst) integraal spelen op een livestream vanuit de AB. Fasten your seatbelt, want Jaguar Jaguar neemt je mee naar een bevreemdende wereld van onbereikbaar verlangen en absurditeit.

Vrijdag 12/2 - iconen en een next level livestream

Nog een band die een plaat integraal brengt. En wat voor één. dEUS. Met 'The Ideal Crash'. Een van de meest legendarische Belgische rockalbums ooit gemaakt.

In 2019 vierden de Antwerpenaren de twintigste verjaardag van deze klassieker met een Europese tour die maar liefst acht (!) keer halt hield in een uitverkochte AB. Een van die shows kan je vrijdag bekijken op Podium 19.

De vrijdagavond-Toots-sessie wordt verzorgd door de zussen Lili Grace. De zussen Nelle en Dienne Bogaerts betoveren al 12 jaar lang elk publiek dat ze voor hun neus krijgen. Hoe? Door industriële beats te combineren met een cello en zeemzoet engelengezang.

Zin in een next level livestream?

Muziekclub N9 (Eeklo) pakt uit met een in-game concert. Je kan je eigen avatar maken en samen met je vrienden in de virtuele concertzaal een optreden van de Gentse dubformatie Kosmo Sound bekijken. Het semi-concertzaalgevoel nog eens beleven zonder hardnekkige concertpraters of dronken biersmossers. Heerlijk!

Zaterdag 13/2 - hiphopdag

Ceci n'est pas un livestream van Zwangere Guy is nog zo'n next level stream. Niet zozeer door de technische snufjes à la een virtuele concertzaal, wel door het absurd hoog niveau waarop Zet Gee staat te rappen, en een filmcrew die een zowaar nóg hoger niveau haalt.

Kippenvel van het eerste refrein (dit is voor die 1 0 8 3) tot de laatste bar (m'n team die komt nooit iets te kort!), Gorik toont zich ook zonder publiek een rasperformer.

Na Zet Gee gaat Podium 19 gewoon op hetzelfde elan verder. De Toots-sessie van de avond presenteert hiphop en r&b van Chibi Ichigo en IKRAAAN, aangevuld met neosoul van MEYY. Drie compromisloze belpopbeloften die vorig jaar samen op tour trokken.

De hiphopvibes liever wat chiller en soulvoller? Stem dan af op de Facebookpagina van de Botanique voor de relaxte soul van YellowStraps. De broertjes Murenzi, die ooit viraal gingen met hun Colors Session, zijn kind aan huis in de Brusselse kruidtuin. Dat doet ons vermoeden dat de bro's iets speciaals in petto zullen hebben.

Geen hiphop, wel (wederom) bro's: Lennert en Janus Coorevits van Compact Disk Dummies. Dansend de nacht ingaan op hun electrotunes lijkt iets uit een ver verleden, maar je kan het zaterdag gewoon opnieuw beleven. Nachtclub van afspraak? Podium 19.

Zondag 14/2 - de finale

Het ambitieuze Surround The Sound is een knaller van een evenement. Het is een talk-/concertshow die focust op zowel muzikanten (sound) als andere sectorleden (surround). Aanwezig en behorend tot die eerste groep is Kids With Buns, winnaar van De Nieuwe Lichting 2021. Onder de studiogasten uit de sector zitten fotografen (Matthias Goossens en Koen Keppens), concertorganisatoren (Girls go BOOM en Ilja Bracke), platenlabels (Consouling Sounds), en meer.

Nu al het interessantste programma van de zevende dag van de week!

Een andere coole talk-/concertshow is BLOOM TOWN. Een initiatief van de AB om jong en inspirerend talent uit Brussel in de spotlights te zetten. Te gast zijn de eerder vermeldde Chibi Ichigo, popfenomeen BRYN, en flamenco-soulartieste Ana Díaz. Er wordt ingezoomd op hun verhaal, gepraat over hun visie op muziek, en (niet onbelangrijk) hen een podium gegeven.

Met een optreden van de West-Vlaamse hiphopkoning sluit ook uw favoriete cultuurzender zondag de Belgische muziekweek in schoonheid af. Ach, Brihang in een tjokvolle AB zien zweven in de lucht, die gedachte houdt ons recht.

Afterparty? Allez, waarom ook niet. De opzwepende tracks van AMMAR 808 zijn ware dansvloerhits. De diepe grooves uit de legendarische Roland TR-808-drummachines worden gemixt met Noord-Afrikaanse muziek. Het resultaat is naast aanstekelijk ook hypnotiserend.

De Week van de Belgische Muziek is een initiatief van VI.BE, VRT, en diverse spelers uit de vaderlandse muzieksector. Het volledige programma vind je hier.

Gerelateerde tips