Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Lippenstift en Gasmaskers - jong talent in het M HKA

Lippenstift en Gasmaskers - jong talent in het M HKA

Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen start samen met de stad Antwerpen met de uitbouw van een stadscollectie hedendaagse kunst. Voor hun eerste tentoonstelling ‘Lippenstift en Gasmaskers’ ligt de nadruk op jong, lokaal talent. De bedoeling is deze kunstenaars te ondersteunen in deze drastische tijden, zowel op het vlak van waardering als op financieel vlak. Het werk van kunstenaars zoals Nel Aerts, Imge Özbilge en Charline Tyberghein is hier tot 18 april te bewonderen. Lees hieronder over de artiesten die je zeker gezien moet hebben!

Nood aan praktische informatie?

Imge Özbilge

De eerste veelbelovende artiest is de Oostenrijkse Imge Özbilge. De kunstenaar studeerde eerst in Istanbul en Nederland voor ze haar master in de kunsten behaalde in het KASK in Gent. In de expo zijn er tekeningen, schilderijen en een geanimeerde kortfilm van de kunstenaar te zien.

De kortfilm ‘Camouflage’ was haar afstudeerproject aan het KASK en werd in 2017 meteen voorgesteld in de officiële selectie van het filmfestival in Cannes. De film gaat over het ontstaan van een verboden vriendschap in een stad waar ‘Oost’ en ‘West’ gescheiden zijn. In de stad leven verschillende religies en culturen maar de politiemacht weerhoudt het volk ervan om deze te verbinden.

Ze haalde inspiratie uit de politieke situatie in Turkije en het conflict tussen het moderne en het traditionele. Op deze manier tovert Imge een actueel verhaal om tot een surrealistisch meesterwerk.

Imge olz

Nel Aerts

Nel Aerts gebruikt een ruim aanbod aan media voor haar kunst. Ze maakt onder andere films, sculpturen, schilderijen en performances.

IMG 2564

In haar films ‘Goodbye Old Paint’ en ‘Waddle Work Film’ gebruikt ze verschillende objecten om wankelende sculpturen te maken. Op het moment dat ze een nieuw object op de toren balanceert, dreigt heel haar werk te mislukken. Op deze manier is de kunstenaar continu op zoek naar risico’s waarin ze stabiliteit achterwege laat.

Een ander kunstwerk van Aerts, ‘Hide And Seek’, draait de rollen om. Een gordijn nodigt je uit om deel te worden van het werk door een kijkje te nemen achter het mysterieuze gordijn.

Screenshot 2021 03 25 at 14 38 54

Charline Tyberghein

De 27-jarige kunstenaar Charline Tyberghein studeerde in 2018 af aan de Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten in Antwerpen en werd meteen bekroond als beste afstudeerstudent van veertien Europese kunstacademies. Logisch dat ze al snel gevraagd werd voor zowel nationale als internationale expo’s.

Tyberghein maakt in haar wer gebruik van alledaagse objecten die ze door trompe l’oeil technieken een driedimensionaal effect geeft. Ze haalt onder andere inspiratie uit sociale media, kunstgeschiedenis en boeken over verkeersborden. Daarin gaat ze op zoek naar symbolen en pictogrammen die ze in haar werk kan integreren.

IMG 9806
25 maart 2021