Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Lokerse Feesten 2018 in woordmopjes en weetjes

Hoe ze al die hemelse kleppers keer op keer weer naar Lokeren krijgen, blijft het mysterie van ons geloof. Zo kunnen we nu al woordmoppen beginnen maken met enkele van die namen: bijvoorbeeld Judas Priest of Bad Religion. Verzint u zelf maar de beste.

Wij overlopen de overige namen van de Lokerse Feesten ondertussen hieronder. Maar die Jasper Stever-link had u waarschijnlijk al gelegd.

Dansen met paardenworst in je mond

Op dag één begint het al: VRKWRK sluit dan de Red Bull Electropedia Stage af met - euh - knallers van nummers. Vroeger heetten ze gewoon Vuurwerk, maar toen dacht iedereen dat ze overal in het land op de affiche stonden tijdens de Nationale Feestdag. Of het heeft iets te maken met het feit dat ze nu vooral Londense clubs onveilig maken met hun uiterst aanstekelijke electrofunk. Half Brits, half Belgisch: dan is de new beat en house ook niet veraf. Het is hun eerste optreden in België in enkele maanden.

Iemand bedacht ergens (hoogstwaarschijnlijk vorige zomer): dju, wij zijn Simple Minds nog niet vergeten. Het mirakel werd beloofd en zo geschiedde: zij sluiten het hoofdpodium af met een arsenaal aan hits. Als je helemaal vooraan danst met een paardenworst in je mond, krijg je de Glittering Prize.

Professor Meowingtons pHd

Deadmau5 tovert op zaterdag de Grote Kaai om tot een dance hall. Fistpumpen is toegestaan. Wist je overigens dat zijn kat een vrij leuke Facebookpagina en dito naam heeft? Of de kat - Professor Meowingtons pHd - effectief zijn doctoraat heeft afgewerkt, valt te betwijfelen.

Hoe snel kan u het woord ‘Bugatti’ achter elkaar zeggen? Glints doet op het tweede podium een gooi naar een record. Op één seconde en achttien honderdsten geraakt hij aan drie keer. Wijzelf deden daar twee seconden en een klets over. De rapper is natuurlijk ook half Brits. Dat is valsspelen. Maar o zo catchy. Onderweg naar huis zit je nog ‘Bugatti Bugatti Bugatti’ te mompelen.

De grote gitaren

De meest beruchte dag op de Lokerse Feesten is sowieso de metaldag op zondag. Qua programmatie moeten zij niet onderdoen voor Graspop of Alcatraz. Het is vooral uitkijken naar Judas Priest. Zij hebben het genre zowat uitgevonden. Probeer zeker geen wetten te overtredentijdens het headbangen. Tenzij het die van de zwaartekracht is en de overtreder je lange haren.

De kleine gitaar

Het contrast met maandag kon niet groter zijn: Clouseau en Bart Peeters zijn dan de grote namen. Maar uitkijken is het naar Sylvie Kreusch en Témé Tan. De eerste bezweert je - voor het eerst solo - met voodoopop.

Témé Tan verdient het dan weer om een nationale trots te worden. Zijn nummer ‘Ca Va Pas La Tête?’kennen voetbalminnende gamers misschien van de soundtrack van Fifa 18, maar zijn beste nummer is ongetwijfeld ‘Menteur’. Probeer hem vooral niet te judgen op basis van de grootte van zijn gitaar. Die is mini. Zijn muziek groots. “J’en ai marre des mots”, gewoon checken!

Verliefd op Chrissie Hynde

Mochten wij in de jaren tachtig zestien zijn geweest, dan waren wij verliefd op Chrissie Hynde. En - begrijp ons niet verkeerd - Blondie. Maar vooral Chrissie Hynde dus, de frontvrouw van Pretenders. Hun nieuwe muziek is nu niet meteen om over naar huis te schrijven. Maar hun hits blijven bestaan. En naar het schijnt spelen ze die nog. Feest!

Als het voor dirk. hetzelfde is, houden we het met hen liever platonisch en op afstand. Anders treden er oorsuizingen op. Hun noise rock is een beetje terugdenken aan het Built To Spill van de jaren negentig. Anders dan de naam doet vermoeden zijn ze live explosief en zéér memorabel.

Nonsensloos

De kans om in een mosh pit te belanden is op woensdag 8 augustus iets groter dan normaal. Dropkick Murphys spelen daar hun Keltische folkpunk. Suicidal Tendencies en Bad Religion hun - euh - gewone punk.

Als u uw fix aan Belgische muziek nodig heeft, schrijven we u Brutus voor. De band omschrijven is moeilijker. Nonsensloos is het zeker. Dynamisch zeker en vast. Melodische gitaren wisselen stukken af die op metal lijken. Drummer Stefanie Mannaerts schreeuwt en zingt er met haar ijle stem over. Sommigen durven zelfs ‘math rock’ fluisteren als het over hen gaat. Misschien is die vage benaming zo gek nog niet.

Donkere steegjes

De bands die op donderdag op het hoofdpodium staan, hoeven we je niet voor te stellen. Stuk voor stuk hebben ze een live-reputatie om u tegen te zeggen: The Prodigy, Soulwax en ‘t Hof Van Commerce.

De alternatieve kids weten natuurlijk wat echt goed is en staan bij het tweede podium bij de keuzes van All Eyes On Hip Hop. Bij Blu Samu denk je meteen aan Lauryn Hill. Bij STIKSTOF en Le 77aan donkere steegjes van Brussel.

“Is dat die ene van Balthazar?”

Manic Street Preachers komen van ver: tijdens hun eerste optredens werden ze bekogeld met lege flesjes. In 1995 verdween gitarist en tekstschrijver Richey Edwards. Hij werd nooit teruggevonden Toch bleven ze bestaan. En daarna maakten ze enkele van hun bekendste hits.

Als je nog niet genoeg had van Sylvie Kreusch, vind je haar terug bij Warhaus, de groep rond Maarten Devoldere, waarbij elk nummer klinkt als het themalied van de volgende James Bondfilm. Als u hem straks op het hoofdpodium ziet staan en u afvraagt: “Is dat niet die ene van Balthazar?”, dan bent u daar rijkelijk laat mee. Warhaus verdient het succes van Balthazar ondertussen.

Voorlopers

België is de bakermat van heel wat toonaangevende elektronische muziek. Zo een band was (is?) Front 242. Zij worden bestempeld als voorloper van de new beat en vergaarden in de jaren 80 en 90 internationaal bekijks. Op 11 augustus staan zij op de Lokerse Feesten.

Nog zo’n voorloper - maar niet Belgisch - is Gary Numan. Nog voor de jaren 80 goed en wel begonnen waren, had hij al twee electropophits op zijn naam. Leuk en willekeurig weetje: de popster heeft een pilotenbrevet.

De MNM-playlist: Live!

Er gaat geen dag voorbij of de namen van zondag passeren bij MNM de revue. Zeggen Clean Bandit, Lil Kleine en Zara Larsson u niets? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk onder een steen geleefd. Clean Bandit heeft al vier jaar de monsterhit ‘Rather Be’ in de broekzak en kan sindsdien niets meer fout doen. Zij maken popmuziek met klassieke instrumenten.

Zara Larsson is dan weer een Zweedse schone die astronomische streamingcijfers (in de honderden miljoenen plays) kan voorleggen. Als het je niets zegt, vraag je maar eens na bij jongere familieleden. Voor het geval dat je het nog niet door had: die laatste zondag is een échte bakvisdag.

31 juli 2018
BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.