Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Het lyrisch activisme van Dominique De Groen (en anderen)

Het lyrisch activisme van Dominique De Groen (en anderen)

De pen is machtiger dan het zwaard, een bekend gezegde dat voor het eerst werd opgetekend in 1839 en honderdtachtig jaar later dankzij protestdichters als Dominique De Groen en het poëzie-initiatief Lyrisch Activisme actueler dan ooit lijkt.

Dominique De Groen

Sociaal geëngageerde dichters schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Denk maar aan Hind Eljadid, die in 2018 onze eigen BILL Award won en slam poetry als vehikel gebruikt om te vechten tegen onrecht.

Ook Dominique De Groen is zo’n protestdichter, in haar debuutbundel Shop Girl (2017) klaagde ze het consumentisme aan, opvolger Sticky Drama (2019) is een verzameling van klimaatverzen waarvoor ze de Frans Vogel Poëzieprijs 2019 won.

BILL haalde De Groen in 2018 voor de camera, en de dichter deed toen enkele rake uitspraken over het belang van politiek bewustzijn in de literatuur.

De houding in de poëziekritiek dat politiek geen plaats zou hebben in kunst of literatuur vind ik zeer achterhaald. Het is een legitieme uitdrukkingsvorm.

Lyrisch Activisme

In samenwerking met het Masereelfonds vertrokken de universiteiten van Gent, Luik en Utrecht vanuit datzelfde principe. Onder de noemer Lyrisch Activisme plaatsen ze inspirerende dichters uit zowel het verleden als heden in de belangstelling.

Ze organiseren poëzieavonden waarbij twee hedendaagse dichters hun maatschappelijk geëngageerd werk voordragen, en twee literatuurkenners komen aantonen hoe het werk van protestdichters uit de Nederlandstalige poëziegeschiedenis ons ook vandaag kan beïnvloeden.

Meer Dominique De Groen? Dat kan op volgende events!

24 juni 2020