Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Made In China Festival: de films die je gezien moet hebben

Made In China Festival: de films die je gezien moet hebben

17 maart gaat het ‘Made In China Festival’ van start. Een evenement dat focust op hedendaagse kunst die afkomstig is uit China of geïnspireerd is door de Chinese cultuur. Het festival heeft een uitgebreid aanbod aan muziek en poëzie, maar vooral prachtige films. Dit zijn de films die je gezien moet hebben.

Dying to Survive - Wen Muye

Nadat Yong Cheng terug in contact komt met een oude vriend, verandert zijn leven drastisch. Hij transformeert van een arme winkeluitbater tot een drugsdealer. En dit alles om zijn huur te kunnen betalen. Al snel wordt hij zo groots dat hij de naam “god of medicine” krijgt en hij ook op de radar van de politie verschijnt. De film is gebaseerd op het waargebeurd verhaal van een leukemie patiënt die In 2004 ongeteste medicijnen smokkelde voor meer dan 1000 kankerpatiënten.

An Elephant Sitting Still - Hu Bo

De volgende film is uitzonderlijk mooi samengesteld. De camera shots, de droevige muziek en het duistere kleurenpalet zorgen voor emotionele diepgang en een melancholische sfeer. De titel verwijst naar een oude mythe over een olifant in een zoo in het verre noorden van China. De olifant weigert om te eten of te bewegen om zo vrij te zijn van al het leed in de wereld.

An Elephant Sitting Still volgt het leven van vier personages in een duistere, industriële stad in het noorden van China. Eén van deze personages gaat in de film op zoek naar deze olifant om ook verlost te worden van zijn lijden. De film is het debuut van regisseur Bo Hu, die enkele dagen voor de première zelfmoord pleegde.

Wrath of Silence - Xin Yukun

De laatste langspeelfilm van onze selectie gaat over een mijnwerker die verbannen is uit zijn dorp. Wanneer zijn zoon vermist wordt, keert hij terug naar het dorp om hem te zoeken. De dorpsbewoners zijn sceptisch over zijn verschijning en besluiten om hem te verjagen uit het dorp.

De regisseur Xin Yukun wil met de film duidelijk maken dat mensen zich altijd gaan baseren op eerdere ervaringen. De dorpelingen denken niet aan het vermiste kind, maar aan een terugkerende verrader.

Kortfilms

Ook zijn er enkele kortfilms te zien op het Made In China Festival. Eén daarvan is Glück im Kecks (Fortune Cookie) van Nina Weilbächer. Een film over een gelukskoekje dat zijn hoofd openbreekt op zoek naar innerlijk geluk.

Gold is eating people van Su Xia is de tweede animatiefilm op deze lijst. Deze kortfilm is gebaseerd op een oud Chinees gezegde. “Mensen sterven voor rijkdom, vogels sterven voor voedsel.” Wanneer in de film goud ontdekt wordt, breekt er een strijd los tussen alle klassen.

Zo wil de regisseur aantonen dat hebzucht de verbinding tussen mensen zal vernietigen. De film is prachtig geanimeerd en het kleurcontrast is tactisch gekozen. De film wordt bovendien dramatisch ondersteund door traditionele Chinese slaginstrumenten.

De laatste kortfilm Hello van Zeng Zhi gaat over het effect van eenzaamheid. De protagonist in dit verhaal is een kuisman die elke dag alleen in een ondergrondse garage werkt. Het enige geluid dat hem comfort biedt is de hevige regen op het dak. Zo wil de regisseur de gevaren van eenzaamheid en de alledaagse sleur duidelijk maken. De titel wijst dan ook op de ‘cry for help’ en hoopt hiermee de kijker te stimuleren om over je problemen te praten voordat het te laat is.

17 maart 2021

Gerelateerde tips