Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Marina Abramovićs meest levensbedreigende performances

Marina Abramovićs meest levensbedreigende performances

Marina Abramović (71) maakte bekend dat ze in 2020 een nieuwe performance zal brengen waarbij ze zich zal laten elektrocuteren door 1 miljoen volt. Waarom? Ze wil door middel van de elektrocutie met haar vingertop een kaars doven. Cray cray of geniaal? Who cares, it's Marina f*cking Abramović. Check hier de performances waarbij het bijna misliep.

Rhythm 0 (1974)

Bij Rhythm 0 was Marina Abramović bezit van de toeschouwer. Er stond een tafel klaar met 72 voorwerpen. Onschuldige objecten zoals olijfolie maar ook scherpe scalpels, zwepen en zelfs een pistool met één kogel. Abramović stond zes uur lang stil terwijl het publiek over haar lot mocht beslissen. Uiteindelijk besloot er iemand het pistool te laden en op haar te richten. Een andere toeschouwer vond dat een brug te ver en nam het pistool terug weg.

Marina Abramovic Rythm 0

Rest In Energy (1980)

In 1980 brachten Abramović en Ulay de performance Rest In Energy. Ze hielden samen een pijl en boog vast waarbij de pijl gericht was op het hart van Abramović. Tijdens de vier minuten en tien seconden durende performance werd de boog steeds meer opgespannen. Er was ook een microfoontje bevestigd op hun lichaam waardoor ze elkaars hartslag konden horen.

Marina Abramovic Rest in Energy

Rhythm 5 (1974)

Voor deze performance maakte Abramović een vijfpuntige ster uit hout gedrenkt in honderd liter benzine. Ze lag in het midden, knipte haar haren en teennagels en gooide de resten in het vuur. Na een tijdje verloor ze het bewustzijn. Ze had er geen rekening mee gehouden dat ze aan zuurstoftekort zou lijden. De toeschouwers denken aanvankelijk dat het deel van de act is, maar na een tijdje werd ze gelukkig uit de vlammen gesleurd door het publiek. Bij deze performance werd ze het meest geconfronteerd met de fysieke grenzen van het menselijk lichaam (en dat inspireerde haar nog meer voor volgende acts.)

Marina Abramovic Rhythm 5

In 2020 kun je afzakken naar Londen voor Marina Abramovićs nieuwste performance.

11 april 2018