Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Matteo Simoni van legendarische protagonist tot vergeten bijrol

Matteo Simoni van legendarische protagonist tot vergeten bijrol

Matteo Simoni mag zich tot één van de tien European Shooting Stars rekenen. Zo’n titel krijg je natuurlijk niet zomaar. Matteo wist ons gaandeweg zijn carrière stuk voor stuk te veroveren met deze acht film- en televisiepersonages.

Als Rocco Granata in Marina

In de film Marina mag Matteo Simoni de ererol van Rocco Granata op zich nemen.

Dat doet hij dan ook uitermate goed. De acteur heeft zich vooraf volledig verdiept in het leven van de Italiaanse zanger. Zo trok hij zelf naar Italië om er een tijdje te verblijven en oefende hij vol passie Rocco’s melodieën op de accordeon. Daarnaast ging Matteo ook geregeld langs bij de zanger zelf om zijn muzikale vooruitgang af te toetsen en zijn personage beter te leren kennen. Als dat geen dedication is.

Als Smos in Safety First

Dedication brengt ons dan weer bij zijn prestatie in Safety First. Discipline, Dedication and Friendship maar zeker Safety First.

In deze serie én film vergaart hij het rolletje van de hondstrouwe, stuntelige Smos. En dat weet Simoni wel te smaken. De humor is perfect afgestemd op zijn acteerwerk. Hoewel hij zich als Smos van de domme houdt, bewijst Matteo met deze rol weeral maar eens dat hij écht wel weet wat hij voor de camera doet.

Als Adamo in Patser

Deze heb je de afgelopen weken ongetwijfeld al verschillende keren zien passeren. Misschien heb je ‘m zelfs al gespot in de cinema? En terecht, want in deze film laat onze meest begeerde Bekende Vlaming een andere kant van zijn kunnen zien.

Tot nu toe stond Mr. Simoni voornamelijk bekend om zijn platte, ludieke rolletjes met Limburgse praatjes. Voor Patser heeft de acteur - net zoals voor de film Marina – zich ondergedompeld in een serieuze materie én in een nieuwe cultuur. Hij speelt de blanke onder de Marokkanen: de Italiaans-Marokkaanse Adamo. En voor één keer doet hij dat met een Antweirps accent.

Als Tom in Terug Naar Morgen

De briljante wetenschapper Viktor, vertolkt door Koen De Graeve, ontdekt een manier om mails te sturen in de tijd. Hiermee kan hij miljoenen mensenlevens redden of verbeteren, waaronder ook dat van zijn geliefde Lena die door een auto-ongeluk al jaren in een rolstoel zit. Om haar roerloze bestaan om te keren, waagt hij de sprong om het verleden te veranderen en stuurt hij de mail. Bij deze actie vergat hij echter welke drastische gevolgen zo’n experiment met zich meebrengt.

Tom, gespeeld door Matteo Simoni, ontvangt de mysterieuze mails. Iedere keer krijgt hij een nieuwe opdracht. Na een tijdje merkt ook Tom dat elke uitgevoerde taak gevolgen met zich meedraagt. Zo verliest hij keer op keer iemand dierbaar.

Op het einde van de film speelt Matteo zelfs de oudere, grijsharige versie van Tom, wat op het eerste zicht niet echt geloofwaardig overkomt. Maar dat is dan weer te wijten aan onszelf, want geef toe, het is even wennen om hem in een verrimpeld gedaante aan te treffen, toch?

Als Devon in Callboys

Droom je net zoals Joke Emmers in Callboys van een nachtje met the one and only Devon? JA TOCH?!

Laten we onze kwijlende blikken even vermannen. Ook als we objectief oordelen, stellen we vast dat deze rol uit de hand van Jan Eelen Simoni (letterlijk) op het lijf is geschreven.

En wist je dit nog?


Simoni strikte in zijn beginjaren ook enkele sympathieke bijrolletjes die je mogelijks al vergeten bent. Even opfrissen dus.

Na zijn televisiedebuut als David in 16+ ging Matteo in de VTM-telenovelle LouisLouise door het leven als de verliefde Nico Messiaen. Daar weet hij met zichzelf geen blijf omdat hij zo stapel loopt van receptioniste en ex-lief Jana. Nico is één van Matteo’s vroegste personages op z’n CV.

Ook in de film Zot van A. speelde Simoni een bijrol als Lucas Levi. Ook deze keer met serieuze vlinders in z’n buik voor de mooie, maar oudere Anna, gespeeld door Veerle Baetens.

In Groenten uit Balen behoort hij tot de bende stakende studenten die samen met de arbeiders van de Balense zinkfabriek Vieille-Montagne in opstand komen tegen de lage uurlonen.

Lovebird én bad guy

Simoni is een expert in het vertolken van de gentleman-rol en de hartendief maar durft ook straf uit de hoek te komen als bijvoorbeeld een echte ‘drarrie’ in Patser. Dat bewijst dat hij ook een krak is in het uithangen van de opstandige tough guy. Het zou ons dus niet verbazen als de filmheld binnenkort in het buitenland debuteert. Matteo Simoni is de nieuwe Matthias Schoenaerts, zoveel is zeker!

21 februari 2018