Museumnacht Antwerpen zonder plan? Dit is je route.

Museumnacht Antwerpen zonder plan? Dit is je route.

Het Museumnachtfenomeen landt op 3 augustus weer in Antwerpen. En er is veel te zien. Te veel? Geen probleem. Hier zijn enkele uitgestippelde routes die je moeiteloos van je besluiteloosheid afhelpen.

Je wil vooral iets drinken en misschien wat dansen als de vibe erin zit

Ah, een klassieker: je hebt alles eigenlijk al gezien, maar waagt jezelf toch terug buiten als er drank aan te pas komt.

Je begint om 19u maagdelijk nuchter aan je route in het Maagdenhuis. Daar kan je het Gilbert van Schoonbekebier proeven, dat speciaal gebrouwen is voor dé man die een wateraanvoer voor brouwers voorzag in de zestiende eeuw.

MHKA Antwerpen

Nu je weet dat er toch wat komt kijken bij het bier brouwen kan je een tour doorheen de brouwerij van De Koninck volgen. Dat is de brouwerij van ‘t Bolleke, het bier dat rasechte Antwerpenaren zo graag achterover kappen.

Als je snel bent kan je nog een gezond hapje scoren in Plantin Moretus, maar we weten allemaal dat je na drie biertjes eigenlijk geen honger hebt, maar wel al zin om te dansen. Geen probleem, in het MAS starten ze om 21u30 het Decap Orgel op de vierde verdieping. Dat is een automatisch orkest op wielen. Je kan het een beetje vergelijken met een DJ op een scoutsfuif, maar dan beter en uit de jaren ‘50.

Als je nu wél honger hebt kan je op het terras van FOMU nog foodtrucks vinden, maar je moet toegeven dat je daar alleen naartoe zou gaan omdat het M HKA daar zo dichtbij is. Daar is het namelijk een Chileense avond met streekgebonden hapjes, maar bovenal: Chileense wijn.

Je krijgt geen alcohol meer in M HKA. Ze zeggen dat ze gaan sluiten, maar je gelooft dat niet meteen. Ach, er is altijd de Afterparty in AMUZ. Dat is een concertzaal in een oude kerk. Verwacht funky muziek. En o ja: er is drank.

Je wil zoveel mogelijk klassiekers zien

Dulle Griet

Jij stond misschien ooit al tussen de menigte aan de Mona Lisa in het Louvre. Maar je weet misschien evengoed dat er in dat museum nog andere pareltjes van schilderijen hangen. En Antwerpen, de thuisstad van Rubens, heeft natuurlijk evenveel pareltjes.

Nadat je snel de Dulle Griet van Bruegel hebt aanschouwd in het Museum Mayer van den Bergh, fiets je alsof de duivel ermee gemoeid is naar het Rubenshuis. Daar aanschouw je enkele topstukken uit het repertoire van Rubens en zijn tijdgenoten.

Nog topstukken vind je in het - minder bekende - Museum de Reede. Daar staan tekeningen en grafische werken tentoongesteld van de groten der aarde. Denk aan Munch, Goya, Rops, Wouters en… een tentoonstelling van werk van Picasso.

Meer tekeningen en gravures vind je in het Museum Plantin-Moretus. Daar is een tentoonstelling aan de gang met bijna cartooneske prenten uit de tijd van Bruegel: Grotesken. Als je alleen stopt bij de tekeningen van Bruegel kan je misschien nog net de zonsondergang meepikken in het Havenhuis, dat normaal niet toegankelijk is. Want zonsondergang aan de Schelde is de échte klassieker, niet?

Kunst? Jij wil geschiedenis. En af en toe een uitzicht.

Jij haalt alleen maar zelfvertrouwen uit het citeren van Romeinse keizers en veldheren. Of je wil gewoon snel iets bijleren. Geen nood: zelfs tijdens de Museumnacht van Antwerpen kom je aan je trekken.

In het Maagdenhuis kan je leren over Gilbert van Schoonbeke, die in de 16e eeuw het uitzicht van Antwerpen grondig veranderde. Spoiler alert: het lijkt een beetje op vandaag. Maar niet helemaal. De man werd er overigens stinkend rijk van.

Het FOMU pakt uit met ‘Rebel Lives’. Dat is een expo over het Oegandese rebellenleger van Joseph Kony in de jaren tachtig. De tentoonstelling voelt als een fotoboek van het dagelijkse leven van deze rebellen, wat in contrast staat met het extreem geweld dat ze vaak gebruikten.

Het Red Star Line Museum hoeft bijna geen introductie meer, maar als je het toch per ongeluk ‘vergeten’ bent, hier een korte beschrijving: het is het verhaal van mensen die vanuit Antwerpen via boottocht verhuisden naar Amerika eind negentiende eeuw en begin twintigste eeuw, op zoek naar een beter bestaan.

Je wil nog verder terug? We gaan nog verder terug. Het Felixatelier is de plek waar archeologische vondsten worden onderzocht. En ze zijn open op Museumnacht. Potten, pannen, gereedschap, bekers, ... het verleden wordt hier wel tastbaar.

Dan naar het heden: het MAS. Je leert hier niet alleen over wat Antwerpen is of geweest is, maar ook over wat Antwerpen had kunnen zijn. En dan kan je de avond nog afsluiten op een van de bovenste verdiepingen, wegdromend bij één van de mooiste uitzichten over Schelde en stad

MAS antwerpen
02 augustus 2019
BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.