Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Niet te missen op Film Fest Gent

Niet te missen op Film Fest Gent

Het is weer hoogtijd voor de Belgische filmliefhebber, want Gent staat in oktober 11 dagen lang in het teken van de film. Maar welke voorstellingen pik jij uit het grote programma? Wij selecteerden alvast enkele nieuwkomers die je niet mag missen.

The Assistant - Kitty Green

Met deze onderkoelde thriller drukt regisseuse Kitty Green haar stempel op een maatschappelijk thema dat de afgelopen tijd veel media-aandacht krijgt: #MeToo. De Jonge Jane werkt als assistente in een New Yorks filmbureau, waar ze alles doet wat haar baas vraagt zodat ze haar felbegeerde job kan houden. Wanneer haar collega’s grappen over het feit dat je beter niet in de baas zijn zetel belandt en Jane denkt aan de vlekken die ze er al meermaals uitwaste, wordt ze achterdochtig. De film vormt een kreet binnen de zwijgcultuur die heerst in onze maatschappij wanneer het draait rond seksueel overschrijdend gedrag.

Aalto: Architect of Emotions - Virpi Suutari

De gelijknamige documentaire bespreekt het leven van één van de grootste architecten en ontwerpers van de 20e eeuw: Alvar Aalto. Achter het gezicht van de modernistische architectuur gingen twee mensen schuil: hijzelf en zijn echtgenote en architecte Aino Marsio. De intense samenwerking tussen beiden, waarin ze elkaar uitdaagden, is de voeding voor deze film, met de focus op de ijzersterke band en de schoonheid die daaruit voortkwam. In Aalto: Architect of Emotions, neemt regisseur Virpi Suutari ons mee langs iconische gebouwen van Rusland tot Parijs, die hun samenwerking symboliseren.

Asia - Ruthy Pribar

De Israëlische regisseuse Ruthy Pribar weet in dit drama de hechte relatie tussen Asia en haar zeventienjarige dochter Vika weer te geven. Wanneer ze ziek wordt en het duidelijk wordt dat haar einde nadert, wil Vika, vertolkt door Shira Haas uit de Netflix-serie Unorthodox, experimenteren en haar grenzen aftasten. Haar moeder zit in een tweestrijd: hoe kan ze haar dochter beschermen én tegelijkertijd de kans geven op een normaal leven? Een karakterportret over liefde, leven en loslaten dat je The Fault in Our Stars volledig doet vergeten.

Druk – Thomas Vinterberg

Deens regisseur Thomas Vinterberg wist al vaker tegen schenen te stampen met zijn werk. Zo zette hij de Dogma-95 beweging in gang met zijn Festen uit 1998. Ook Druk, of in het Engels Drunk vormt opnieuw een geweldige mix van humor en ellende, waar hoofdrolspeler Mads Mikkelsen enkel maar positief aan bijdraagt. In Druk gaat de uitgebluste Martin in op het voorstel van zijn collega’s om samen te bingedrinken, en zo zijn leven terug wat pit te geven. Volgens Nikolaj moeten ze dagelijks de kaap van 5 promille in het bloed bereiken, tijdens de werkuren. Zo zou je meer openstaan voor dingen, creatiever uit de hoek komen en betere beslissingen nemen. Maar hoe lang zal het duren vooraleer de boel ontspoort?

Met deze twaalfde langspeelfilm van Vinterberg, toont hij nog maar eens wat voor een kei hij is in het weergeven van groepsdynamieken. Druk vormt een tragikomedie over hoe mannen omgaan met ouder worden. Een studie over de effecten van de drankcultuur op het dagelijks leven.

My Salinger Year – Philippe Falardeau

De jonge en ambitieuze Joanna versiert een baan als secretaresse bij het literaire agentschap Harold Ober Associates in New York. De fenomenale Sigourney Weaver vertolkt de rol van haar bazin, Margaret. Al snel wordt Joanna de taak toevertrouwd om de fanmail aan schrijver J.D. Salinger van zijn hyperbekende The Catcher in the Rye te beantwoorden. Een belangrijk detail: Joanna heeft nog nooit een woord uit het werk gelezen. Leuk weetje: de film is gebaseerd op de memoires van Joanna Rakoff.

Soul – Pete Docter & Kemp Powers

In deze gloednieuwe animatiefilm van Pixar staat muziek centraal, net als in het leven van het hoofdpersonage Joe Gardner. Zijn droom is om het te maken in de Jazzwereld. In tussentijd geeft hij muziekles op een middelbare school, tot zijn droom werkelijkheid kan worden. Wanneer Joe eindelijk zijn eerste gig bemachtigt, komt hij door één misstap te zetten in The Great Before terecht, met alle gevolgen van dien.

Net als bij de films Coco, Up of Inside Out moet je geen verhaal over feeën of prinsen verwachten. Soul is een verhaal over een herkenbaar leven, vertolkt door acteur Jamie Foxx. Een film waar je een warm gevoelvan krijgt en kan meedeinen op de score van het duo Trent Reznor en Atticus Ross, die eerder al een Oscar wonnen voor de muziek van The Social Network.

29 september 2020
TessJacobs

'Als de wereld begrijpelijk was, zou er geen kunst bestaan' - Camus