Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Okkupeerder maakt Belgische jazzy hiphop

Okkupeerder maakt Belgische jazzy hiphop

Een mix van hiphop en jazz. Een mix van Nederlandstalig en Franstalig. Okkupeerder schuwt de mengvormen niet. Wietse van Daele (nederlandstalige rapper) en Jan Heirman (drummer) leggen uit hoe dat komt.

"Wij willen eigenlijk een Belgische sound creëren"

Okkupeerder⎜hiphop versus jazz🎤

[muziek] Oprichter Jan en rapper Wietse vertellen BILL over hun unieke hiphop-jazzband Okkupeerder. Meer weten, luisteren & zien? www.okkupeerder.be. Stay tuned, binnenkort releasen ze een nieuwe clip!👀

Geplaatst door BILL op Woensdag 27 juni 2018

Belgisch, pur sang

Een jaar geleden bracht Okkupeerder nog een EP uit. Die heette 'Kaap De Goede Hoop'. Nu ligt de volgende worp al in de koelkast. Sindsdien is er al heel wat veranderd. Rapper Wietse Van Daele verklaart: "In het voorjaar van 2019 gaan wij een nieuwe EP op de markt gooien. Hopelijk kunnen wij daar in de zomer van 2019 mee rondtoeren. Sindsdien is Giovanni erbijgekomen die in het Frans rapt en zingt. Wij willen eigenlijk een Belgische sound creëren door hem erbij te betrekken: Frans en Nederlands. Dat is net zoals in ons land, twee talen. Allez, drie, maar een Duitstalige rapper hebben we nog niet. Dat gaan we ook niet doen, denk ik."

Op hun twee nieuwe singles experimenteerden ze al met dat gegeven, legt Jan Heirman uit. "Toen hebben we Tagarel erbij betrokken. Dat is een rapper uit het Brusselse. Daarna wilden we verdergaan met die dialoog van Frans en Nederlands." Op die singles is wel nog saxofoon te horen. Sindsdien hebben ze die bij Okkupeerder ook laten liggen. Jan: "Door de klank van een saxofoon zit je meteen in een bepaalde lijn. Het is gemakkelijk om er dan een solootje in te steken. 'Laat de sax dat gewoon doen.' Nu zijn er meer opties. De gitarist, toetsenist, bassist, ... Die kunnen ook gewoon goed improviseren en solo's spelen. Ze kunnen zich zo ook meer profileren als soloist."

'Slammers'

De verschillende mengvormen geven het geheel iets poëtisch. Jan: "Goh, poëtisch? De rappers zijn ook wel slammers (slam poets, red.) en dat is gewoon een coole term voor voordragers van poëzie. Soms zijn er ook momenten dat de muziek toestaat dat de tekst op de voorgrond treedt. Maar ook andersom." Wietse, de Nederlandstalige rapper, denkt dat andere mensen het daar moeilijker mee zouden hebben: "Je moet jezelf als rapper soms wegcijferen in Okkupeerder. Er zijn veel rappers met een groot ego. Voor hen zou dat veel moeilijker zijn. Ik vind dat net interessant om een stap terug te nemen en te zien hoe de muziek mijn verhaal vervolledigt."

29 juni 2018