Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

one2play is een ode aan de indiegame

one2play is een ode aan de indiegame

Of het nu Fortnite, FIFA, GTA of de zoveelste Call of Duty is: we worden snel verleid tot het spelen van de “triple A’s” die gemaakt zijn door de grootste gamestudio’s. Van 10 tot 12 mei wil one2play-festival in STUK in Leuven bewijzen dat games ook kunstwerken zijn.

“Spellen zijn zo uiteenlopend. Hier willen we vooral indie games laten zien.”


Jeroen Janssens

“Spellen zijn zo uiteenlopend. Hier willen we vooral indie games laten zien.”, zegt Jeroen Janssen, curator van de one2play-expo en business developer bij Happy Volcano. “Dat kan een spel zijn van vijf minuten waar een heel krachtige boodschap achter zit. Soms zit er een soort van twist in, zoals bij Hidden Folks. Dat is een soort van “Waar is Wally?” in zwart-wit. Het leuke daaraan is dat de makers alle geluiden met de mond hebben gemaakt. Zo wordt dat spel net iets meer.”

Op de expo kan je 24 games uitproberen. Bij veel van die games krijg je het verhaal erachter mee. “Er zal ook een soort van arcadehal zijn”, zegt Janssen. Verder worden er films over games gescreend en is er een live-soundtrack van Mount Venus bij No Man’s Sky.

Hidden Folks
Hidden Folks

Game Literacy

Het is nog altijd niet ideaal gesteld met de game literacy. Dat is de bewustwording door de maatschappij van games als iets nuttigs. Of het nu je vader is die spottend opmerkt dat je al drie uur achter de ‘sjamfoeter’ (lees 'computer') zit, of je krant die zegt dat je een crimineel bent omdat je ooit Grand Theft Auto hebt gespeeld.

“Wat ik vooral wil laten zien aan ouders is dat games niet per se een slecht tijdverdrijf zijn”, zegt Jeroen Janssen. “Er zijn ook heel wat games die perfect in familieverband kunnen gespeeld worden. Die liefde voor games, die zou ik willen verspreiden.”

Belgische indies

Naast internationale releases, zal je ook Belgische indies kunnen uitproberen. België huist - naast Larian Studios van de bekende Divinityreeks - veel indietalent. Zeker met het opkomen van Digital Arts & Entertainment, de opleiding aan HoWest. “Die is wereldbekend als developmentopleiding”, zegt Janssen. “De meeste van de afgestudeerden gaan naar het buitenland. Je hebt er ook een aantal die indiegames willen maken, die mensen blijven dan meestal hier en starten een studio.“

De arcadekasten van Devillé Arcade zijn een Belgisch project.
De arcadekasten van Devillé Arcade zijn een Belgisch project.

“Het gaat best wel goed met de Belgische gamewereld”, vervolgt Jeroen Janssen. “We hebben bijvoorbeeld het gamefonds, waarmee je vijftig procent van je budget kan ophalen. Volgend jaar komt er ook een tax shelter. Er zijn heel wat kleine studio’s die in 2019 hun eerste grote game gaan uitbrengen. Er komen hele leuke jaren aan voor de Belgische gameindustrie, denk ik.”

Nu al warm?

Als je je vingers al voelt tintelen bij het idee van artistieke videogames: We’ve got you covered. Hier zijn vier spellen die je nu al kan proberen, in afwachting van je reis naar STUK voor one2play.

Undertale

Undertale

Deze role playing game is ondertussen een klassieker. Het werd gemaakt door één persoon: Toby Fox. Het stelt zoveel gameclichés en mechanics in vraag, dat het mogelijks heel je idee over rpg’s zal veranderen. Het spel speelt in op jouw manier van spelen. Bovendien boeit het verhaal tot het bittere eind, door z’n absurditeit en humor.

Papers, Please

Papers Please
Papers Please

Nog zo’n one man game is Papers, Please. Waar het feelgoodgehalte bij Undertale van je manier van spelen afhangt, is die bij Papers, Please volledig zoek. Je bent een grenswachter in een fictief land met een autoritair regime, waar je voor hartverscheurende keuzes komt te staan: je familie eten kunnen geven door omgekocht te worden, of volgens de regels handelen en je job houden. Het spel is bovendien deel van de expo op one2play.

What Remains of Edith Finch

What remains of edith finch

Op de familie Finch rust een vloek. Als laatste overlevende familielid, ontrafel je in dit spel stap voor stap de mysteries van je ouderlijk huis en de ex-bewoners. Het spel varieert zo goed in verteltechniek en stijl, dat je geboeid zal blijven.

ABZÛ

Abzû
Abzû

Als je meer van walvissen houdt dan van actie, dan is dit spel meer voor jou. Hier ontrafel je de mysteries van een onderwaterbeschaving al zwemmend. Al is er nog genoeg tijd om stil te zitten en naar vissen te kijken. Bovendien is de soundtrack een parel van jewelste.

08 mei 2019
BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.