Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Ontdek en beleef de wereld van klassieke muziek met deze jongerenclub

Ontdek en beleef de wereld van klassieke muziek met deze jongerenclub

Collegium Vocale Gent Young Friends probeert jongeren aan te trekken tot klassieke muziek. Voorzitster Roos Naves is een groot liefhebber van het genre. “Het zet je aan tot reflectie. In een maatschappij waar alles voorbij raast, is deze muziek heel waardevol.”

Wat is Collegium Vocale Young Friends?

Collegium Vocale Gent Young Friends is een club waarbij jongeren samen concerten van Collegium Vocale Gent bijwonen. Ze willen een ontdekkingsreis doorheen klassieke muziek maken. “We komen samen om van muziek te genieten, erover te praten en bij te leren, maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten”, vertelt Roos. “Ik hoop dat er vriendschappen ontstaan en dat we onze passies kunnen delen.”

De organisatie bestaat net een week, maar de plannen werden al enkele maanden geleden gesmeed. “We werden met tien jongeren uitgenodigd door dirigent Philippe Herreweghe om deel te nemen aan een masterclass op het festival Collegium Vocale Crete Senesi in Toscane. Enkelen van ons bespeelden al een instrument, anderen beschikten over heel wat muziekkennis en sommigen hadden nog geen voeling met klassieke muziek. En toch maakten deze klanken iets los bij de hele groep. Al snel besloten we dit gevoel te delen met nog meer jonge mensen, wat ook Herreweghes droom is.”

Voor wie?

Muziekliefhebbers van 18 tot 35 jaar zijn allemaal welkom, met of zonder muzikale achtergrond.

Waar gaat het door?

De locatie hangt af van de activiteit. Naast concerten willen we ook andere vormen van kunst samen ontdekken op exposities, films en nog veel meer.

Wat zijn de voordelen?

Je krijgt 20 procent korting op alle concerten van Collegium Vocale Gent en ontvangt ook een maandelijkse nieuwsbrief en seizoensbrochure. Wanneer je met Collegium Vocale Gent Young Friends afspreekt op een concert krijg je ook een hapje en een drankje.

“Aansluitend aan een concert organiseren we meet-and-greets met het koor of Philippe Herreweghe. We zullen ook regelmatig repetities en inspirerende lezingen bijwonen.”

De organisatie vraagt een klein bedrag voor je lidmaatschap. Van 18 tot 26 jaar bedraagt dit 10 euro per jaar. 26-plussers tot en met 35 jaar betalen 20 euro voor een jaar.

Wat is het belang van klassieke muziek?

“Klassieke muziek zet je aan tot reflectie. Als je ernaar luistert, raakt het iets, je wordt verleid of je droomt weg. Het prikkelt je. In een maatschappij waarbij alles voorbij raast, zijn dit waardevolle momenten. Iedereen zou dit moeten ervaren.”

Welke data moet je zeker noteren?

28 januari vindt de eerste samenkomst plaats in het concertgebouw in Brugge om samen te genieten van Bachs So singen wir recht das Gratias geleid door Philippe Herreweghe himself.

De volgende afspraak is op 23 maart in De Singel in Antwerpen om Johannes Passion van Bach bij te wonen.

10 januari 2018