Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Ontdek Kontzert., de jongste concertorganisator van Gent

Ontdek Kontzert., de jongste concertorganisator van Gent

Kontzert., noteer die naam, want de nieuwe Gentse concertorganisator brengt letterlijk de mooiste pareltjes uit onze Belgische muziekscène op maandelijkse basis naar de Charlatan.

Belgisch talent dat in de kijker wordt gezet, dat kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen. We trokken richting Charlatan en spraken met de twee breinen achter het concept: Thibault Vanderdonckt en Simon Lamont.

Kontzert

Hoe en waarom zijn jullie begonnen met Kontzert.?

Simon Lamont: “Thibault en ik waren al minstens een jaar bezig dat we eens iets samen moesten doen. Het werd nooit concreet tot we plots het idee kregen om een concertorganisatie op te richten. Voor we het wisten hadden we een afspraak bij de Charlatan. Een week later was het geklonken.”

Thibault Vanderdonckt: “Van een los, vaag idee, is het heel snel naar iets serieus overgegaan. Plots stond de openingsdatum vast en moesten we echt wel gaan presteren.”

Waarom kozen jullie voor de Charlatan als uitvalbasis?

Thibault: “Het oorspronkelijke idee was om iets op te richten dat geen vaste locatie had. Tot een vriend van mij met de Charlatan naar boven kwam. Toen we ons idee bij Gerald (hoofd van de Charlatan) gingen pitchen, mochten we meteen beginnen.”

"Wij zijn de hype voor."

Wat onderscheidt Kontzert. van de andere concertorganisaties in Gent?

Simon: “Wij zijn de hype voor. We hebben alle twee een goede neus voor jonge bands en we willen die bands graag een kans geven.”

Thibault: “Als je iets bij Kontzert. ziet, is de kans groot dat het binnen een jaar in de Ancienne Belgique staat. We willen graag die bands in hun beginfase programmeren.”

Simon: “Kijk maar naar Sunflower en Fornet. Wij hadden die geprogammeerd en een week later wint Sunflower Westtalent en Fornet Limbomania.”

"De Belgische industrie is dusdanig aan het boomen, dat moet ondersteund worden."

Hoe selecteren jullie de bands?

Thibault: “We hebben het voordeel dat we alle twee veel mensen kennen in de industrie, mijn facebook-tijdslijn staat vol met muziek. Ook via Dansende Beren, een muziekblog waar ik voor schrijf, ontdek ik heel wat jonge bands. Daarnaast deed ik stage bij Poppunt en leerde daar ook vi.bebeter kennen. We selecteren wel echt op buikgevoel. Sunflower boekten we op basis van één single, die we gewoon steengoed vonden. Pas later zag ik hen live op Westtalent, toen wist ik wel snel 'dit wordt iets!'

Mogen we ook buitenlandse bands verwachten?

Thibault: “België blijft sowieso de main focus, omdat de Belgische industrie gewoon dusdanig aan het boomen is. Dat moet ondersteund worden. Maar af en toe willen we ook wel eens iemand uit het buitenland de kans geven om te spelen.”

Simon: “De focus ligt ook op jonge Belgische bands die aan het doorbreken zijn, al willen we af en toe ook wel eens een klepper plaatsen. Ook daar zijn we mee bezig.”

Vorige week, op 6 december, vond jullie openingseditie plaats met Mahler en Lohaus. Hoe voelde het om het resultaat te zien?

Simon: “Het was best wel stresserend. Om 20u30 stond er nog altijd geen kat in de Charlatan. Toen hebben Thibault en ik toch wel even twijfelend naar elkaar gekeken. Toen Mahler begon stond het gelukkig vol, dat is ook zo gebleven voor de tweede band Lohaus.”

Thibault: “Mijn grootste zorg was vooral de beleving. Dat er te weinig publiek zou komen, waardoor ook de band aan energie zou verliezen. Gelukkig was dat niet het geval! Het was echt wel een geslaagde eerste editie, we kunnen niet klagen.”

"Kom uit je kot en netwerk!"

Welke zotte naam zouden jullie ooit nog eens willen programmeren?

Simon: (lacht)Bazart in het voorprogramma van Amenra.”

Thibault: “Nee serieus, hier op Belgische bodem zijn er wel enkele grote namen die cool zouden zijn, zoals Roméo Elvis. Financieel is dat alleen niet gemakkelijk.”

Hoe ziet de nabije toekomst eruit voor Kontzert.?

Simon: “Alles zit momenteel vol tot april, vooral met jonge Belgische bands. Volgens mij wordt het wel eens tijd om een klepper te programmeren.”

Thibault: “Het is ook gewoon belangrijk om een duidelijke identiteit te ontwikkelen. Zodat mensen weten waar we voor staan.”

Simon: “Zo hebben we een vaste huisfotograaf die bij ieder concert aanwezig zal zijn, en ook ons artwork wordt altijd door dezelfde persoon gemaakt. We willen echt een eigen huisstijl ontwikkelen.”

Welke tips hebben jullie voor mensen met een gelijkaardig idee?

Simon: “Gewoon doen!"

Thibault: “Kom uit je kot en netwerk. Netwerken is echt één van de belangrijkste dingen. Als je niemand kent, gaan mensen je veel minder snel vertrouwen. Als je connecties hebt, gaan ze jou meteen veel serieuzer nemen.”

Nog een laatste boodschap?

Simon: "Allemaal afkomen volgende woensdag (13 december)! Iedereen is welkom en het gaat megatof worden!”

13 december 2017