Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Rave in je living op deze 7 playlists vol Belgische dansmuziek

Rave in je living op deze 7 playlists vol Belgische dansmuziek

Wij Belgen mogen trots zijn op onze ravegeschiedenis. Al meer dan 40 jaar komen mensen van over de hele planeet naar dit kleine land om te feesten op de muziek van onze artiesten en dj's. Nu even niet maar laat je dat niet tegenhouden en verzadig je knaldrang met deze 7 playlists.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

70's funk

Geloof het of niet, Belgisch funk bestaat. En het klinkt heerlijk. Dat weten we dankzij Stefaan Vandenberghe, oprichter van het platenlabel Sdban Records. Hij herontdekte in zijn platencollectie een verzameling aan disco-, funk- en soulnummers van Belgische makelij en bracht ze zo snel mogelijk uit op twee verzamelaars.

Ondertussen heeft het label ook jazz- en funkbands van nu onder haar vlogels genomen zoals STUFF., De Beren Gieren en Compro Oro maar het is vooral die Funky Chicken waar je dansbenen van zullen houden.

Electronic Body Music

Voor de afschuwelijk verwarrende term EDM op alle elektronische muziekgenres werd geplakt, was er ook EBM. Electronic Body Music is ontstaan begin jaren '80 door elementen van industriële dansmuziek en punk te combineren tot een muziekgenre waar mensen letterlijk op stuiterden.

Belgische groepen zoals Front 242 en The Neon Judgement maakten het genre enorm populair in de donkere jaren '80. Alle lichten uit!

New Wave en soortgenoten

In de jaren '80 komt de wereld in een technologische stroomversnelling terecht terwijl er een kernoorlog dreigt los te barsten en de Berlijnse muur zijn eerste barsten begint te tonen. De muziek van die tijd volgde die beangstigende en onzekere trends en werd duisterder en duisterder en duisterder...

New Beat

New Beat is per ongeluk uitgevonden. Het exacte moment is moeilijk te bepalen maar de manier waarop weten we wel. We geven een voorbeeld: Als je het nummer Flesh van Split Second met acht procent vertraagt, krijg je iets veel duisterder. Die vibe stond de dansers wel aan en steeds meer dj’s begonnen het zo aan te pakken waardoor de muziek uiteindelijk vertraagd werd gemaakt.

Uiteindelijk zou het genre een ware verzamelhysterie uitlokken waardoor mensen alle platen kochten waar de twee woorden op de hoes stonden. En die gekte werd gevierd in de Belgische danstempels van toen.

The Sound of Belgium

Al die Belgische creativiteit verspreidde zich over de dansvloeren des werelds en al snel werd er gesproken van die typische Belgische sound. Onze dj's werden overal als goden onthaald en feesttoeristen wilden hier een glimps van die sfeer opvangen.

Dat gouden tijdperk is vereeuwigd op film in de documentaire The Sound of Belgium, een must watch voor elke doorwinterde raver.

Retro House

Vanaf midden jaren '90 werd de Belgische dansmuziek een stuk commerciëler gemaakt met meer vocalen en oorwurmachtige housemelodieën. Maar dat hield de ravers niet tegen want de dansvloeren over heel het land stonden nog steeds propvol.

Die periode wordt graag herdacht onder de parapluterm retro house. In normale omstandigheden zie je het hele jaar door affiches van feesten met muziek uit deze periode. Nu feesten liefhebbers thuis graag op een playlist als deze.

Pounding techno music

Als je in de laatste vijf jaar bent gaan raven, zal je ongetwijfeld gemerkt hebben dat het tempo weer de hoogte ingaat. Technotalenten nemen de meerderheid van de affiches over in clubs zoals Kompass in Gent of Fuse in Brussel.

We mogen fier zijn op supersterren zoals Amelie Lens en Charlotte De Witte die de Belgische ravecultuur verder verspreiden voor miljoenen fans wereldwijd.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎

Gerelateerde tips