Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Raven op orgeldeuntjes tijdens STUK START 2019

Raven op orgeldeuntjes tijdens STUK START 2019

De kunstwereld stort zich opnieuw op de esthetica van de 90s en dat merk je meteen op STUK START 2019.

Wanneer de klok middernacht sloeg op 31 december 1999, vreesde de wereld dat alle computers zouden crashen omdat ze nooit waren geprogrammeerd om data vanaf het jaar 2000 te registreren. Uiteindelijk bleek dat een storm in een glas water. Rare jongens, die mensen uit de 90s.

Nu zijn weer aan het einde van een decennium en kunnen we terugblikken naar wat er de afgelopen tien jaar allemaal is gebeurd in de cultuurwereld. Vaporwave, Stranger Things en de algemene glitchy neon graphics in de reclame zijn maar een paar voorbeelden dat we voor een tijdje heel graag naar 80s-achtige shizzle keken. Wij voorspellen (en blijkbaar ook STUK in Leuven) dat het vanaf volgend jaar allemaal wat meer 90s zal zijn.

Hieronder vind je de bewijzen.

Universal Nation door orgelpijpen

In de jaren stillekes gingen jouw oma en opa uit op de kermis en was er geen dj maar een orgel van de broers Decap, een soort geautomatiseerd concert. In de lokale spiegeltent ging iedereen iedereen los op. Dat inspireerde componist Walter Hus die al muziek schreef voor Anna Teresa De Keersmaeker en verschillende filmsoundtracks.

Voor de documentaire The Sound of Belgium componeerde hij een orgelversie van Universal Nation van Push, een raveklassieker uit de 90s. Die versie kan je dus live op een Decaporgel gaan beluisteren op de installatie van STUK START.

Het regiedebuut van Jonah Hill

Jonah Hill is een echte 90s-lover. Hij heeft niet alleen een encyclopedische kennis van hiphop uit de jaren '90, ook zijn regiedebuut gaat over de periode waarin hij zelf een tiener was.

In Mid90s zien we de eenzame dertienjarige Stevie opgroeien in Los Angeles en er alles aan doen om bij de hippe skaters te horen. Onderweg leert hij een paar harde levenslessen.

Lasers zijn kunst

Op verjaardagsfuifjes van tieners in de 90s viel je meteen uit de boot als je geen discobal of laser op ADHD had. Niemand had toen kunnen weten dat lasers ondertussen een artistieke bocht hebben genomen. Wat voor geks ze ermee doen op Tomorrowland is al lang geen geheim meer maar ze komen nu ook in musea en gallerijen terecht.

De Nederlandse audiokunstenaar Edwin van der Heide maakte een installatie waarin al je zintuigen worden geprikkeld met lasers, rook en geluid. Tijdens STUK START kan je het audiovisuele kunstwerk om het half uur ervaren.

Stampen uit de startblokken

STUK start nooit zonder een goed feestje. En als je één set uit de kudde wil opvangen, laat het dan die van de Nederlandse KI/KI zijn. Ze vult probleemloos de grootste festivaltenten met haar collectie trance, new beat en steenharde techno die ze meestal in de platenwinkel vindt onder het tijdperklabel 90s. Dat gaat knallen in de krochten van STUK.

25 september 2019
YannickVertommen

Als je mijn tips leest, ga je altijd naar het hipste feest. 😎