Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Recap: de culturele hoogtepunten van 2019

Een recap naar wat we hebben gekeken, gehoord, gelezen en geliked in 2019.

Binnen een paar weken zit 2019 erop. Het nieuwe jaar voelt voor velen als een licht aan het einde van een lange donkere tunnel. Maar niet gevreesd: een nieuw decennium komt eraan!

Echter willen wij stilstaan met een aantal Belgische culturele hoogtepunten van 2019, het afgelopen jaar was namelijk een prachtig jaar voor de cultuur.

Wat waren nu dé culturele momenten van 2019 in Vlaanderen? Een film over pedofilie, een pakkend theater-experiment over pijn en een boek over iemand die worstelt met het leven. Het zijn nog maar drie van de elf culturele hoogtepunten die 2019 markeerden. Wij geven je er nog acht cadeau!

FILMS

2019 was het jaar voor prachtige Belgische films. Wij sommen hier drie pareltjes op.

Muidhond is misschien wel de beste film van Patrice Toye. De pakkende, bijna controversiële, film geeft je een blik in de ziel van een pedofiel. Het vertelt het verhaal van Jonathan, een 23 jarige die de gevangenis verlaat en terugkeert naar zijn thuis waar hij met zijn moeder leeft. Naast hem woont echter een tienjarig meisje die toenadering zoekt bij Jonathan omdat ze verder niemand heeft. Zo ontstaat een hechte vriendschap tussen beiden.

De film weergeeft het interpersoonlijk gevecht van Jonathan, met zichzelf en zijn verlangens. Hij worstelt met zijn seksuele driften en probeert ze met al zijn macht in de kiem te smoren. Een indrukwekkende film die op het 47ste editie Film Fest Gent de North Sea Port publieksprijs won.

Ga dat zien!

Bas Devos maakte niet zomaar een film over de terroristische aanslagen van 22 maart 2016 met Hellhole. Het visueel meesterwerkje volgt drie Brusselaars in de nasleep van de tragedie. We ontmoeten een Vlaamse dokter wiens zoon een straaljagerpiloot is, op missie in het Midden-Oosten, en geconfronteerd wordt met eenzaamheid. Vervolgens maken we kennis met een jongeman van Arabische afkomst wiens broer hem een gedenkwaardige gunst vraagt. En dan is er nog de Italiaanse vertaler, wiens langzaam haar controle over haar veeleisend leven dreigt te verliezen. De film geeft een portret van een gewonde stad met verloren zielen die hun weg proberen te vinden.

Op Film Fest Gent 2019 ging de film van Eva Cools in première. De film Cleo gaat over een zeventienjarig meisje met dezelfde naam, dat een verkeersongeval overleeft, maar die wel het leven van haar ouders gekost heeft. Haar oma doet haar best om Cleo en haar broertje een stabiele thuissituatie te bieden maar moet het opnemen met een rebelse tiener die naar het Brusselse nachtleven vlucht. Ze zoekt troost in de oudere, mysterieuze en intrigerende Leos.

MUZIEK

Was 2019 niet het jaar van Belgisch rap?

Het was, wat ons betreft, hoe dan ook hét jaar van Zwangere Guy. Hij heeft geen introductie nodig. Je kent hem vast wel: de ket uit Brussel die met zijn Nederlandstalige kritische maar soms ook humoristische teksten Vlaanderen, of zelfs heel België veroverde. 2019 was het jaar dat Guy zijn debuutalbum Wie is Guy? uitbracht, en ook een groot succes kende. Als een echte boss in de Belgische rapscene kwam het album meteen op de eerste plaats in de Ultratop 200 albumlijst, ook op Spotify behaalde hij veel streams. Op 6 december kwam zijn nieuwe plaat Brutaal uit, monsterlijk bipolair.

ICO, is een andere Brusselse rapper die in 2019 groot succes heeft geboekt. Hij werd bovendien door YouTube Music op de lijst ‘Ones To Watch 2019’ geplaatst, en terecht ook want met zijn album Petit Con toont hij zijn muzikale genialiteit. Ico is het nieuwe gezicht van de Brusselse rap!

Brihang, de sympathieke West-Vlaming veroverde heel Vlaanderen met zijn album CASCO dat in oktober 2019 uitkwam. De woordenkunstenaar won in 2014 De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en groeide uit tot een bijzondere rapper uit zijn generatie.

Misschien ken je Yellowstraps van het iconische album Morale van Roméo Elvis of hun samenwerking met Le Motel. Bref, de urban talenten maken epische tracks met een specifieke sound van jazz, hiphop, soul en house die de Belgische muziekscene hebben veroverd.

BOEKEN

Nog opzoek naar een eindejaarscadeau? Of weet je niet goed wat kopen met je van je oma gekregen Standaard Boekhandel cadeaubon? Hier zijn alvast twee boekentips, die in 2019 gepubliceerd werden.

In deze hypergevoelige tijden kunnen wij een passend boek aanraden, namelijk Let op mijn woorden van Griet Op de Beeck. Het boek gaat over de zoektocht naar het eigen leven: in hoeverre blijf je leven voor anderen en waar zet je de grens? Het hoofdpersonage Lise probeert als vijftienjarige overeind te blijven in een gebroken gezin waar ouders dagelijks ruzie maken en zij een rol inneemt als bemiddelaar. Ze is verward en voelt zich eenzaam op school. Klinkt familiair. Uiteindelijk zoekt ze troost in een affaire met een docent … Klinkt iets minder familiair…

In het tweede deel van het boek is Lise volwassen en werkt zij als kinderarts. Ze heeft echter een eetprobleem, en vindt bovendien dat dit haar sterk maakt. Me het intense roman zuigt de auteur je in het verhaal, waardoor je het boek niet één seconde kan stilleggen. Het is een boek waar velen aan kunnen relaten door straffe thema’s te behandelen als alcoholisme, incest, anorexia en eenzaamheid.

Let op mijn woorden van Griet Op de Beeck
Let op mijn woorden van Griet Op de Beeck

Voor een meer grappig en luchtig verhaal kan het boek De Tafel van Herman Brusselmans je een pleziertje geven. Het 79ste boek van Brusselmans kwam uit in 2019 en vertelt het (fictief) verhaal over hoe Brusselmans in een psychiatrische instelling belandt nadat hij een oude vrouw op een “onzedelijke” manier omhelsde. Hij wordt gearresteerd en opgenomen. Uiteindelijk lukt het hem om te ontsnappen. Dankzij een tip van LVH, zijn huidige partner, houdt hij zich schuil bij de familie Hoogsmout. Een verzameling van excentrieke en rare individuen. De Tafel is een gekke roman van een schrijven die zich bloot opgeeft en hilarische passages serveert. Absurditeit en lachen gegarandeerd, zoals verwacht van Brusselmans.

De Tafel van Herman Brusselmans
De Tafel van Herman Brusselmans

THEATER

Studeren, studeren, studeren en nog meer studeren, om later een goede job vinden. Maar waarom? Dat is precies waarover het theaterstuk Zero for Conduct over gaat. Het heeft een diverse cast van jongeren tussen de 15 en 22 jaar die met dit stuk hun bedenkingen en frustraties op het onderwijs uiten. Het theaterstuk is een grote eye-opener op ons hedendaags onderwijssysteem én samenleving. Met 10 jongeren, 10 verledens, 10 toekomsten en 1 systeem worden vragen over hun wereldbeeld besproken en beantwoord.

Iedereen heeft weleens pijn ervaren. Van een lelijke val met je skateboard, naar je eerste liefdesverdriet of het verlies van een familielid. Iedereen weet hoe pijn voelt. Het is zowel iets fysieks als iets mentaals. Maar wat is nu eigenlijk de functie van pijn? Het theaterstuk Anatomie van pijn gaat op zoek naar de manier waarop mensen pijn ervaren. Sommigen zijn met een specifieke aandoening geboren, anderen zijn in de loop van hun leven met pijn geconfronteerd. De cast bestaat bovendien uit mensen met een chronische ziekte alsook professionele acteurs met affiniteit met het thema.

Ga nu en tracht wat meer maturiteit te tonen!

20 december 2019
MichèleLévêque

Muziek, kunst en cultuur. Schiet maar raak! Interesse en kennis alom, eendert welke smaak!