Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Soetkin Verslype: "Je hoeft geen kunstkenner te zijn om mijn schilderijen te begrijpen"

Soetkin Verslype: "Je hoeft geen kunstkenner te zijn om mijn schilderijen te begrijpen"

Jaarlijks selecteert Kunst in Huis een vijftiental kunstenaars die aan het begin staan van een veelbelovende carrière. Deze young potentials krijgen de kans om hun werken aan een ruim publiek te tonen op ‘De Nieuwe Garde’ tijdens Antwerp Art Weekend. Een van de deelnemers is Soetkin Verslype (24), een jonge kunstenares met een passie voor schilderkunst. “Ik wil dat mijn schilderijen voor iedereen toegankelijk zijn.”

Soetkin Verslype 1

BILL: Wat betekent je deelname aan ‘De Nieuwe Garde’ voor je?

Soetkin: “Het is natuurlijk altijd leuk als iemand je werken apprecieert én het betekent voor mij een grote kans. Dankzij De Nieuwe Garde kunnen mijn werken worden gezien en als beginnende kunstenares kun je zoiets zeker gebruiken.”

Soetkin Verslype 2

BILL: Hoe zou je jezelf als kunstenaar beschrijven?

Soetkin: “Dat vind ik een moeilijke… Puurheid vind ik heel belangrijk. Je hoeft niet altijd de theoretische regeltjes van de kunst volgen. Ik probeer te schilderen zonder naar die regeltjes te kijken.”

BILL: Hoe komen je kunstwerken tot stand?

Soetkin: “Mijn werk focust op alledaagse onderwerpen en dat vertaalt zich in schilderijen en collages met een speelse fragiliteit. Ik observeer en maak vervolgens foto’s van hekken, muren of alledaagse voorwerpen die qua vorm en ritmiek interessant zijn. Sommige foto’s werk ik uit op oud carbonpapier in de vorm van een schets. Pas daarna begin ik te schilderen. Naast mijn directe omgeving haal ik ook uit reizen veel inspiratie. De kunstwerken die in De Nieuwe Garde te zien zijn, zijn gebasseerd op mijn reis in Afrika.”

Soetkin Verslype 3

BILL: Wat wil je met je werken vertellen?

Soetkin: “Ik wil dat mijn schilderijen voor iedereen toegankelijk zijn. Je hoeft geen kunstkenner te zijn om mijn schilderijen te begrijpen. Dat is ook waarom ik bewust gekozen heb voor een visuele en geen conceptuele uitwerking. Ik wil dat mijn kunstwerken volstaan, dat iedereen ze begrijpt zonder dat ik er een verhaal moet bij vertellen.”

BILL: Wat maakt je werken zo uniek?

Soetkin: “Ik schilder met gouache op vellen papier die ik op hout aaneen lijm. Wat niet evident is voor grote schilderijen! Daarnaast moet ik erop letten dat hetgeen ik schilder, ook hetgeen is wat ik oorspronkelijk als resultaat voor mij zag. Het aanbrengen van aanpassingen is niet zo ideaal bij mijn materiaalkeuze. Ook gebruik ik een typerend kleurpalet met uitgebleekte kleuren. Denk aan pastelkleuren. Zwart zul je nooit of zelden tegenkomen in mijn schilderijen!”

Soetkin Verslype 4
30 mei 2018