Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Spannendere spelregels voor klassieke bordspelletjes

Spannendere spelregels voor klassieke bordspelletjes

Soms zijn alternatieve regels voor bordspellen populairder dan de échte spelregels. Eerst een keer rond het bord vooraleer je mag kopen bij Monopoly? Staat niet in de spelregels. “+2” en “+4” kaarten bij UNO laten opbouwen zodat iemand die geen “+2”-kaart heeft tientallen kaarten moet nemen? Staat ook nergens in de spelregels.

Toegegeven: soms zijn die huisregels en vreemde spelregels wel leuk. Het kan een nieuwe wind geven aan de bordspellen die stof staan te vangen op zolder. Dit zijn enkele spelregels voor klassiekers die jouw avond net ietsje spannender maken.

UNO (gegarandeerde-ruzie-editie)

Uno

Als je deze twee regels toevoegt aan UNO, wordt het spel plots veel nerveuzer. Om te beginnen pas je de regel toe die hierboven al staat: als iemand een +2 of +4 legt, mag je +2 of +4 kaarten blijven leggen tot iemand er geen kan bovenop leggen. Die moet dan vaak een hele hoop kaarten nemen, maar het is vaak ten voordele van de personen die nog veel kaarten hebben.

Een tweede regel die je kan toepassen: als jij exact dezelfde kaart hebt als degene die gelegd wordt, mag je jouw kaart erbovenop leggen, zelfs als het jouw beurt niet is. Maar je moet wel snel zijn: je moet ze leggen vooraleer de speler die als volgende aan de beurt is zijn kaart legt.

Wie is het? (Wie-is-het-écht-editie)

Wie Is Het

Dit spel is niet meer gemaakt voor de eenentwintigste eeuw. Tegenwoordig kiezen we ervoor om mensen zo min mogelijk op hun uiterlijk te judgen. Dus hoe speel je ‘Wie is het?’ dan wél? Door persoonlijkheidsvragen te stellen. “Eet jouw persoon het liefst lasagna of spaghetti?” of “Wat is het laatste boek dat jouw personage heeft gelezen?”. Maar we nemen aan dat jullie nog veel leukere vragen kunnen verzinnen.

Trivial Pursuit (lichtsnelheidseditie)

(c) Paolo Soro
(c) Paolo Soro

Iedereen houdt ervan om Trivial Pursuit te haten. Maar je kan het best nog een tikkeltje spannender maken. Eentje is gemakkelijk: elke speler die ooit aan een quizprogramma op tv heeft meegedaan begint met nul taartpuntjes en de rest met twee naar keuze.

Als je het sneller wil laten gaan, kan je ervoor zorgen dat er meer taartpuntjes verdeeld worden. Als je drie keer na elkaar op een vakje “opnieuw gooien” belandt, verdien je een taartpunt als je de volgende vraag juist hebt.

Ticket To Ride (nog-meer-strategie-editie)

Ticket To Ride

Een simpele regel die heel de strategie van Ticket To Ride kan doen omslaan is deze: je neemt op het begin - in de plaats van 2 of 3 - 8 bestemmingskaarten. Zo moet je gaan kiezen welke bestemmingen je aflegt om zo weinig mogelijk punten te verliezen. En zo dwarsboom je je tegenspelers misschien automatisch!

Ganzenbord (De-zeker-geen-drankspeleditie)

Ganzenbord

Het saaiste spel ter wereld leuk maken? Dat doe je door opdrachten te verzinnen voor elke afbeelding op het bord. Laat je creativiteit de vrije loop. Ja, je kan iets met drank doen. Maar ook iets zoals durven of doen. Doe het alleszins verantwoord.

Scrabble (Anarchie-editie)

Scrabble

Je kan natuurlijk toelaten dat alles waarover een consensus bestaat een woord kan zijn. Zo kunnen termen uit andere talen, Star Wars, afkortingen, namen. Zolang iedereen het maar eens is. Maar dat maakt Scrabble nog altijd een tikkeltje saai.

Je kan de regel toevoegen dat je letters die al op het bord liggen nog mag verschuiven, zolang het nog een woord blijft. En om het helemaal gek te maken laat je de speler die het langste woord kan leggen beginnen en krijgen spelers die een meervoud maken van een ander woord alleen de punten voor die letter laten verdienen. Want de persoon die gewoon een ‘s’ legt na ‘baby’ verdient die punten voor de ‘y’ niet, toch?

Als je de chaos compleet wil maken, kan je de regel toevoegen die het toelaat dat je een woord legt vooraleer het jouw beurt is. Zo wordt het toch een snel spel!

Koehandel (Minder-koe-meer-handeleditie)

Eigenlijk is Koehandel best perfect: de juiste balans tussen strategie, geluk en bluffen. Maar je kan het spel nog spannender (en iets langer) maken. Wanneer twee spelers met twee dieren van het kwartet moeten koehandelen, kan je ze dat met maar één kaart tegelijkertijd laten doen. Of je kan juist het omgekeerde doen: je moet altijd al jouw kaarten inzetten.

Risk (Keizerlijk-keizerrijk-editie)

Risk

In deze versie van Risk besturen alle spelers samen een keizerrijk. Het is best een lange uitleg. Maar die kan je (in het Engels) hier lezen:

28 april 2020
BrechtVissers

Ik probeer u uit uw luie zetel te krijgen door het ding dat je hierboven te zien kreeg. Ik hou van absurditeiten en kaas.