Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Sticker Art: 5 kleverige kunstenaars die je moet kennen

Sticker Art: 5 kleverige kunstenaars die je moet kennen

Ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld: kleurrijke stickers die een statement innemen op één of ander verkeersbord, een regenpijp of gevel. Toch staan we er niet bij stil dat er achter elk kleverig stukje kunst een geniaal brein zit. Daarom zetten wij voor jou de belangrijke pijlers en grote namen binnen de sticker art even op een rijtje.

Nog meer verdiepen in de sticker art? Dat kan! Dit weekend loopt de stick-up expo in De Tank in Brugge!

Sticker art is een onderdeel van de street art-beweging. Het kan zowel gaan om een met de hand geschilderd, uniek exemplaar als om met de computer gedisgnede en in veelvoud afgedrukte kleefplaatjes. Het beoefenen van de kunst is zoals bij andere vormen van street art strafbaar, al is het geen misdrijf van hetzelfde kaliber als het bespuiten van muren met graffiti.

Label 288

In Amerika wordt er vaak gebruik gemaakt van de Label 288 stickers. Deze stickers zijn geproduceerd door de United States Postal Service om een postpakket te labelen. De sticker bezit een groot wit vlak, waar je oorspronkelijk de geadresseerde invult. Voor menig sticker artiest vormen ze intussen een canvas waarop ze hun creativiteit de vrije loop laten.

De stickers zijn overigens moeilijk te verwijderen. Wanneer je ze ergens probeert af te pellen, laten ze een kleverig wit residu achter. Dit vergroot de kans dat de creatie onaangeraakt zal blijven, een groot voordeel voor de sticker artiest dus!

Vinyl

Ik hoor je al denken: hoe kunnen die stickers weer en wind doorstaan? Ook daar hebben de creatieve genieën een oplossing voor. Vaak printen ze hun kunstwerken op zelfklevend vinyl. De kleefstof is waterdicht en bestand tegen het vervagen. Onder andere grote namen als B.N.E. en Obey Giant maken hier gebruik van.

Een belangrijke factor als sticker artiest, is dat je je stickers deelt met andere artiesten. Zo kan je ervoor zorgen dat je stickers wereldwijd de straten overnemen en op plekken te zien zijn waar de artiest zelf nog nooit geweest is. Vaak zijn hun stickers gratis te downloaden op hun website.

Het gevaar sluipt erin dat je het overzicht verliest tussen stickers met commerciële doeleinden en stickers die meer kunst op straat willen brengen. Daarom is het tijd om wat kunstenaars in de spotlights te zetten.

Cristina Vanko

Stickers nemen vaak een bepaald statement in of zetten passanten aan tot reflectie door kritiek te geven op onze maatschappij. Sticker artieste Cristina Vanko vestigt met haar “I am Coal”-project aandacht op objecten die door kolen worden aangedreven. Zo wil ze wereldwijd het bewustzijn rond klimaatverandering aansterken.

null

null

Banksy

Een naam die waarschijnlijk nog weinig introductie vereist, is Banksy. Hij is dan ook één van de grootste street artists ter wereld. De anonieme kunstenaar staat bekend om zijn stencil art, waarbij hij een vooraf uitgesneden ‘tekening’ op muren spuit. In sommige gevallen maakt ook hij gebruik van stickers. Dit doet hij vooral omdat zijn werk snel en efficiënt aan te brengen moet zijn, zodat hij zijn identiteit verborgen houdt voor passanten én uit de klauwen van justitie blijft. Zijn werk is recht voor de raap en biedt de nodige kritiek op de Westerse samenleving.

: The street is in play Manhattan 2013 #banksyny

158.6k Likes, 2,063 Comments - Banksy (@banksy) on Instagram: ": The street is in play Manhattan 2013 #banksyny"

Shepard Fairey

Grafisch ontwerper Shepard Fairey is het geniale brein achter het werk Obey Giant en het gelijknamige skate-kledingmerk Obey. Zijn carrière binnen de street art begon al toen hij nog studeerde aan de Rhode Island School of Design, zo’n dertig jaar geleden.

De sticker ‘André the Giant has a Posse’ vormde zijn doorbraak, een tekening van André the Giant: een professioneel Frans worstelaar en acteur, deze boom van een vent had een lengte van zo’n twee meter twintig en een gewicht van rond de tweehonderddertig kilogram. Wat begon als een filosofisch experiment, groeide uit tot een groot merk. André is tot op de dag van vandaag het gezicht van Fairey's Obey.

Fairey koesterde altijd al een voorliefde voor de skatewereld, van jongs af aan maakt hij designs voor skateboards en T-shirts. Je kent hem waarschijnlijk ook van de iconische HOPE-poster die hij ontwierp voor voormalig Amerikaans president Obama’s campagne en de vele activistische projecten die Fairey als vrijwilliger op poten zet voor goede doelen.

BNE

Ook BNE is net zoals Banksy een anoniem artiest binnen de street art wereld. Hij staat bekend om de stickers waar simpelweg ‘BNE’ of ‘BNE was here’ op pronken. Hoewel zijn werk over heel de wereld hangt, wordt er gesuggereerd dat hij van New York zou zijn.

In 2006 opende Gavin Newsom, toenmalig burgemeester van San Fransisco een klopjacht, waarbij hij 2500 dollar aanbood aan mensen die informatie konden vrijgeven over de identiteit van BNE. Dit deed hij onder het mom van ‘The Broken Windows Theory’. Een theorie die erop zou wijzen dat de aanwezigheid het werk van BNE in de stedelijke omgeving, zou aanzetten tot het beoefenen van criminaliteit. De klopjacht was tevergeefs, weliswaar.

Later werkte de artiest nog samen met Charity: Water, een organisatie die drinkwater voorziet in ontwikkelingslanden.

Clet Abraham

De Franse street artist Clet Abraham staat bekend voor zijn gepimpte verkeersborden. Hij begon hiermee in verschillende steden in Italië en zakte uiteindelijk af tot bij ons in Brussel. Met zijn vinylstickers probeert hij humor in het straatbeeld te brengen. Zijn stickers worden vaak verwijderd door autoriteiten, omdat ze een gevaar zouden kunnen vormen voor het verkeer.

TessJacobs

'Als de wereld begrijpelijk was, zou er geen kunst bestaan' - Camus

Gerelateerde tips