Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Onze stagiair bootste kunstwerken na op sport-app Strava

Onze stagiair bootste kunstwerken na op sport-app Strava

Blijf in uw kot en flatten zo de curve. Een van de weinige dingen waarvoor je het huis wel nog mag verlaten is sporten. Het houdt je fysieke en mentale gezondheid tijdens een quarantaine op peil, aldus virologen en andere experten. Die oproep leidde de afgelopen weken tot een enorme influx aan gebruikers op Strava, de app die je sportprestaties bijhoudt. Met de app kan je ook best creatief omspringen en heuse Stravakunst maken door in bepaalde vormen te lopen of fietsen.

En omdat BILL in de eerste plaats een cultuurplatform is, een warme oproep: geef je tochtjes een kunstzinnige touch!

Ter inspiratie - en nu hij toch geen koffie meer kan zetten voor ons op kantoor - stuurden wij onze stagiair op pad om kunstwerken na te bootsen op Strava. Dit is wat hij ervan bakte!

Opwarmertje

BIL Llopen3

Op papier was het een goed idee, zo'n looptochtje in de letters BILL. De uitwerking kon beter, maar dat heb je met aspirant-cultuurjournalisten die plots loopschoenen aantrekken (alhoewel, 4min/km is een bijzonder scherpe tijd).

Rechts zie je wat ik in mijn hoofd had, links hoe Strava het in kaart brengt. Ik vermoed dat er al betere BILL-reclamecampagnes geweest zijn.

Kazimir Malevitsj

3 Malevich loop

Wat krijg je als je ergens in de buurt een vierkant zoekt (een half voetbalveld bijvoorbeeld) en je vervolgens elke grasspriet laat kennismaken met je voetzolen?

Juist ja, het befaamde Zwart Vierkant (1913) van Kazimir Malevitsj. Dit is het bekendste schilderij van het Suprematisme, de beweging die z'n hoogdagen kende begin 20ste eeuw als eerste abstracte kunststroming in Rusland.

Ik ben me ervan bewust dat het tempo hier beter kon. Ter verdediging: de loopsessie vond plaats op maandagochtend en ik voelde aan mijn benen dat het een stevig weekend was geweest op de Houseparty-app.

René Magritte

1 Magritte fiets

Ceci n’est pas une pipe, maar een afbeelding van een pijp. Dat is wat de Belgische surrealist René Magritte bedoelde met het onderschrift van zijn wereldberoemd schilderij La Trahision des Images (Het Verraad van de Voorstelling) uit 1929.

De kunstenaar toont met dit woordspelletje aan wat de complexe relatie is tussen de werkelijkheid (een echte pijp) en tekens (een afbeelding of woorden) die de werkelijkheid afbeelden.

Als wat Magritte afbeeldt al geen echte pijp is, dan is hetgeen wat ik in elkaar knutselde tijdens bovenstaande zeer vreemde ochtendrit dat al helemaal niet. Plezant was het wel, ondanks de dekselse tegenwind.

Piet Mondriaan

2 Mondriaan fiets

Het neoplasticisme is een kunsttheorie ontwikkeld door Piet Mondriaan en Theo Van Doesburg, twee voortrekkers van de Nederlandse beweging De Stijl. De theorie wordt gekenmerkt door een samenspel van ruimte, vlak, lijn, en kleur.

Een aantal principes gebaseerd op die theorie zijn: het gebruik van (1) rechthoekige vormen, (2) horizontale en verticale lijnen, (3) de primaire verfkleuren rood, geel en blauw, aangevuld met wit, zwart, en grijs, en (4) asymmetrische composities. Deze kenmerken vind je ook terug in de werken van Mondriaan en Van Doesburg.

Als je een Mondriaanroute wilt fietsen is een tochtje waarin je zo veel mogelijk woonwijken doorkruist ideaal. Onvermijdelijk komen er naast horizontale en verticale lijnen ook schuine lijnen aan te pas, zijn de rechthoeken niet perfect, en zal ook groen (een secundaire verfkleur) hoogstwaarschijnlijk deel uitmaken van je resultaat.

Gelukkig bleef het principe van asymmetrische composities tijdens mijn zeer vreemde middagrit wel overeind!

Zelf aan de slag?

Hou je aan de regels! Als je gaat sporten, vertrek dan van thuis, het is verboden om met de auto naar je vertrekplaats te rijden. Doe het ook alleen, met je huisgenoten, of één vriend(in).

Respecteer hierbij ook het principe van anderhalve meter afstand houden. Maar bekijk het zo: als je fietspartner je eraf rijdt kan je dat altijd op social distancing steken.