Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

This too shall pass: een expo over vergetelheid

This too shall pass: een expo over vergetelheid

Door de jaren heen gaan herinneringen vervagen. En soms is het moeilijk te achterhalen of de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Dat komt omdat ons brein delen van die herinneringen invult met verbeelding. Pilar, het Huis voor Kunst en Wetenschap van de VUB, organiseert een expo This too shall pass. Vijf jonge kunstenaars zijn enorm geboeid door het concept van herinneringen en verbeelding en gaan, op hun eigen manier, proberen om dit af te beelden.

Een kleine duiding over Pilar: Pilar is een laboratorium in Brussel dat gemaakt is voor jonge kunstenaars en artiesten. De doelstelling van Pilar is om een ruimte te creeëren waar artiesten kritisch kunnen zijn over de maatschappij, waar ze zichzelf durven te zijn en waar ze hun verbeelding de vrije loop kunnen geven.

Sam Debaecke

De werken van Sam Debaecke gaan vooral over de wederzijdse beïnvloeding tussen herinneringen en de realiteit. De grootste focus zijn de raakpunten tussen fotografie en menselijke herinneringen, maar vooral de fouten die erin sluipen door de jaren heen. Als fotograaf en filmmaker gaat hij dit in beeld brengen door fouten in de beelden te forceren en ze nadien te herfotograferen over een lange periode.

Maika Garnica

Maika Garnica onderzoekt de wisselwerking tussen de toeschouwer, kunstenaar en ruimte. Met beeldhouwkunst verkent ze de verschillende vormen van die interactie. Daarmee wil ze aantonen dat sculptuur niet alleen mooi kan zijn, maar ook meerdere vormen van kunst kan aannemen, zoals een geluidsinstallatie of een gebruiksvoorwerp.

Ben Van den Hout

De kunstwerken die Bas Van den Hout maakt, vertrekken vanuit zijn persoonlijke herinneringen. Daaruit probeert hij een nieuwe wereld te scheppen. Zijn werken beelden een herinnering uit dat vervlogen is, een emotie die uit je handen wegglipte. Bas ziet de objecten niet meer in als hun oorspronkelijk functie, maar als de betekenissen die we hen geven of het gevoel dat we krijgen als we ernaar kijken.

Lukas De Clerck

Lukas De Clerck focust op geluiden. Ooit gedacht dat niezen, hoesten of gorgelen in een artistieke context kon geplaatst worden? Lukas maakt gebruik van alledaagse geluiden, om een spanning te creëren tussen gewone en ongewone geluiden. Zo maakt hij het makkelijker voor het publiek om zich volledig in zijn kunstwerken te onderdompelen. De nadruk van deze werken ligt op adem of lucht.

Lukas De Clerck is ook een dubbel-riet speler en maakt diverse klankinstallaties met zelfgemaakte blaasinstrumenten. Daarnaast maakt hij ook deel van meerdere muzikale formaties zoals 2GIRLSNAMEDSERGIO.

Margo Veeckman

De jonge Margo Veeckman gebruikt diverse kunstvormen om haar boodschap over te brengen. Met textiel, sculptuur, geluid, video en gevonden voorwerpen laat ze ons stilstaan bij alledaagse handelingen, voorwerpen en lichamelijke handelingen die we als vanzelfsprekend zien. Hetgeen dat we vaak als waardeloos zien, gaat Margo juist in de kijker zetten. Het is de bedoeling dat de kijker zich vragen gaan stellen over de patriarchale normen in onze maatschappij.

15 maart 2021

Gerelateerde tips