Alle musea, concertzalen, theaters, ... sluiten even de deuren. Heel wat activiteiten worden daardoor geannuleerd of verplaatst door organisatoren, als corona-preventie.

Veilig Valentijnsdaten doe je in deze 6 musea

Veilig Valentijnsdaten doe je in deze 6 musea

Help! Dit weekend is het opnieuw Valentijn. Met een goed date-idee op de proppen komen lijkt nog moeilijker dan andere jaren.

Fancy dineren, een weekendje Parijs: allemaal geen optie. Gelukkig zijn museumbezoeken wel nog veilig en - ook los van Het Virus - een veel beter idee. Op de volgende 6 plekken beleef je zondag de Valentijn van je leven.

Ook wat cultuurtips tussen je saaie mails? Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Middelheimmuseum (Antwerpen)

Geen toeval dat net een openluchtmuseum bovenaan dit lijstje prijkt. In dit Antwerpse beeldenpark kan je ongegeneerd je mondmasker even verwijderen om je geliefde te kussen.

Uiteraard is het Middelheimpark ook meer dan een plek om een potje stevig te kussen. Het openluchtmuseum is zo'n 30 hectare groot en heeft een collectie van ruim tweehonderd beelden, waaronder stukken van de beeldhouwer der beeldhouwers Aguste Rodin, de onnavolgbare Panamarenko, en de Gentse topkunstenares Berlinde De Bruyckere.

S.M.A.K. (Gent)

Oké, het staat voor Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, maar de afkorting betekent ook 'zoen'. Ideaal om je date te bekoren met de flauwste woordspelingen.

Het is alsof het Gents museum bewust inspeelt op die dubbele bodem. In het Valentijnsweekend openen er maar liefst vier tentoonstellingen.

Zo is er 'Hello, are we in the show?' met conceptuele kunst van Simona Denicolai & Ivo Provoost. Verwacht je aan performances, installaties, en een animatiefilm van dit Belgo-Italiaans kunstenaarsduo.

Een andere blikvanger is 'La Collection et son Double' waarin het popart-schilderij 'The Great American Nude #45' (Tom Wesselmann) centraal staat. Samen Nudes kijken op Valentijn. Het is apart, maar houdt ergens wel steek.

Stichting Folon

Maandenlang de enige date-optie: wandelen, wandelen, en nog eens wandelen. Soms loont het wél de moeite om nog eens je stappers uit de kast te halen.

Voor een bezoek aan Stichting Folon bijvoorbeeld, een verborgen parel middenin de Brusselse oase van groen die het Zoniënwoud is. Het museum huist een vijfhonderdtal werken van de Brusselse kunstenaar Jean-Michel Folon.

Folon had tentoonstellingen van Tokio tot New York, over São Paulo en Barcelona. Daarnaast maakte hij ook nog grote muurschilderingen (tot zelfs 14 verdiepingen hoog) in Parijs, Rome en London, en illustreerde hij de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

En toch doet zijn naam amper een belletje rinkelen. Je kan er dus samen een van de beste bewaarde geheimen uit de Belgische kunstgeschiedenis ontdekken. En geef toe: niks zo leuk als samen een geheim delen.

Het James Ensorhuis (Oostende)

Lange strandwandelingen, de zonsondergang, bestaat er een romantischere dateklassieker dan een dagje zee? Voeg daar zeker een bezoek aan Oostende en Het James Ensorhuis aan toe.

Zo hou je de klefheid van de dag toch een beetje onder controle, want Ensor staat niet meteen bekend om zijn liefdevolle motieven. Zijn duistere schilderijen bevatten skeletten, monsterlijke fantasiewezens, en andere angstaanjagende figuren.

Een perfecte daguitstap voor zowel de Valentijn-lover als -hater dus. En je hebt meteen het huis van een van de beste en bekendste Belgische schilders ooit gezien.

Aquarium Museum (Luik)

Van de zee is het maar een kleine stap naar het aquarium. Het magische kleurenpallet, de veelzijdige (en soms grappige) vissoorten, en het subtiele watergeluid: aquariums hebben een zeer rustgevende en romantische vibe.

Het Aquarium Museum in Luik is zo'n plek waar je je meteen als een vis in het water voelt. Er is zo veel te zien, zo veel om naar te wijzen, zo veel om bij te glimlachen. Zoals deze zeepalingen, die je hart sneller doen slaan:

Plantentuin (Meise)

Geen museum, zeg je? Je kan er gratis binnen met een museumpas, dat is voor ons ruim voldoende.

Plantentuinen zitten in dezelfde relaxte categorie als de aquaria. Op een steenworp van Brussel bevindt zich Plantentuin Meise, een van de grootste botanische tuinen ter wereld.

Slecht nieuws wel voor zij die dachten hier nog vlug een bos bloemen voor hun geliefde te plukken: in Meise geldt een strikte niet-plukken-policy. Gelukkig kan je wel terecht in de museumshop om deze fout te herstellen.

Meer expotips?

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van museumpas.

Gerelateerde tips